Vanhempi, opiskelija, työtön tai eläkeläinen? Tältä vuosi 2024 näyttää kohdallasi

2:38imgNäin verotus muuttuu vuonna 2024 – katso video!
Julkaistu 29.12.2023 11:51(Päivitetty 29.12.2023 18:41)

Silja-Riikka Seppälä

silja-riikka.seppala@mtv.fi

Hallitus on kaavaillut useita muutoksia vuodelle 2024. Tässä tärkeimmät.

Palkansaaja saa enemmän rahaa käteen

Työn verotusta kevennetään kaikissa tuloluokissa. Esimerkiksi 2 800 euroa kuukaudessa tienaavalla verotus kevenee 0,7 prosenttiyksikköä eli noin 250 euroa vuodessa. 12 000 euroa kuukaudessa tienaavalla verotus kevenee 1,2 prosenttia eli 1 800 euroa vuodessa. Veronmaksajain keskusliiton ennusteen mukaan myös palkansaajan ostovoima kääntyy selvään nousuun. Suurimmat syyt tälle on palkkaverotuksen kevenemisen lisäksi reaalipalkkojen nousu inflaation hiipuessa.

Vuonna 2024 esimerkiksi keskituloiselle, 3 821 euroa kuukaudessa ansaitsevalle palkansaajalle ostovoima kohentuu jopa 750 eurolla vuositasolla.

Työttömyysvakuutusmaksuja vähennetään 0,2 prosentilla, sillä työttömiä on yhä vähemmän. Valtion tuloveroasteikkoon tulee uusi ylin porras, 150 000 euron vuositulot. Ansiotuloveroperusteisiin tehdään indeksitarkistus kaikilla tulotasoilla, jotta verotus ei kiristyisi yleisen ansiotasokehityksen vuoksi. Indeksitarkistus on suuruudeltaan 2,8 prosenttia. 

Lapsilisiin korotus

Monilapsisten perheiden lapsilisiin sekä alle 3-vuotiaasta lapsesta maksettavaan lapsilisään tulee korotus tammikuusta alkaen. Myös lapsilisän yksinhuoltajakorotuksen määrä suurenee. 

Neljännestä lapsesta maksettavan lapsilisän määrä suurenee 10 eurolla. Yksinhuoltajakorotusta maksetaan viisi euroa enemmän. Alle kolmevuotiaasta lapsesta maksettavaa lapsilisää korotetaan 26 eurolla kuukaudessa huhtikuusta 2024 alkaen. 

Lapsilisät 2024:

Yhdestä lapsesta 94,88 e/kk
Toisesta lapsesta 104,84 e/kk
Kolmannesta lapsesta 133,79 e/kk
Neljännestä lapsesta 173,24 e/kk 
Viidennestä ja jokaisesta seuraavasta lapsesta 192,69 e/kk
Yksinhuoltajakorotus lapsilisään 73,30 e/kk

Lähde: Kela

Lue myös: Ensimmäiset 1960-luvulla syntyneet pääsemässä eläkkeelle – näin eläkkeet nousevat 2024

Yrittäjän työtulorajat muuttuvat

YEL -vakuutusmaksu eli yrittäjän eläkemaksu pysyy ensi vuonna samalla tasolla, kuin tänä vuonna. YEL-työtulorajat kuitenkin muuttuvat. Vuoden vaihtuessa YEL-työtulon ala- ja yläraja nousevat. Työtulon alaraja on ensi vuonna 9 010,28 euroa ja yläraja 204 625. Yrittäjien tuloihin vaikuttanee siis tulevana vuonna eniten asiakkaiden saatavuus. 

Työttömän suojaosa poistuu

Työttömyysturvan omavastuuaika pitenee viidestä seitsemään päivään, eli oikeus työttömyysturvaan alkaa nykyistä myöhemmin. Käyttöön otetaan myös palkkatyöstä saatavan lomakorvauksen jaksotus. Jos siis työttömäksi jäävällä on työsuhteen päättyessä pitämättömiä lomia, niistä maksettu korvaus siirtää työttömyystukioikeuden alkamista eteenpäin.

Myös työttömyysturvan 300 euron kuukausittainen suojaosa poistuu. Jokainen työstä saatu euro vähentää työttömyysturvaa 50 senttiä. Eli jos työttömän työttömyysturva on pienentynyt vain 50 euroa 400 euron palkasta, jatkossa työttömyysturva pienenee 200 euroa 400 tienestistä.

Eläkeläinen

Jos on jo eläkkeellä, eläke nousee työeläkeindeksin myötä 5,7 prosenttia vuoden 2024 alussa. Palkkakerroin nousee noin 5,1 prosenttia. Eläkeiän nousu jatkuu. Korotus tulee kaikkiin työeläkkeisiin eli vanhuuseläkkeeseen, osittaiseen vanhuuseläkkeeseen, työkyvyttömyyseläkkeeseen ja kuntoutustukeen, perhe-eläkkeeseen (lesken- ja lapseneläke), työuraeläkkeeseen ja ammatillisen kuntouksen kuntoutusrahaan.

Kansaneläkeindeksi nousee 5,9 prosenttia. Vuonna 2024 täysimääräinen kansaneläke on yksin asuvalle 775,70 e/kk ja parisuhteessa elävälle 692,54 e/kk (aiemmin 732,67 e/kk ja 654,13 e/kk).

Veronmaksajien keskusliiton ennusteen mukaan eläkkeiden ostovoima kasvaa roimasti vuonna 2024, kun eläkkeiden indeksikorotukset päihittävät inflaation. Ostovoiman muutosta koskevissa laskelmissa on käytetty vuodelle 2024 ennustettua inflaatiota. Täydellistä varmuutta inflaatiovauhdista ei ennakkoon voi kuitenkaan varmentaa, kuten viime vuodet ovat osoittaneet.

Opiskelija

Hallitus jäädyttää opintotuen indeksitarkastukset vuosina 2024-2027. Tuki jää siis vuoden 2023 tasolle, eikä sitä koroteta inflaation mukaisesti. Myös asumistukeen tehtävät sopeutukset koskevat useita opiskelijoita. Opiskelijaruokakunnan tuki pienenee keskimäärin noin 76 euroa kuukaudessa. Myös asumistuen perusomavastuu kasvaa, eli jos opiskelija käy töissä, perusomavastuuseen vaikuttavat kuukausitulot.

Opintolainan valtiontakauksen määrät suurenevat. 

Korotuksia vammaisetuuksiin, yksityisen sairaanhoidon Kela-korvaukset suurenevat

Vuonna 2024 Kela korvaa asiakkaalle yksityisen yleis- ja erikoislääkärin vastaanottokäynnistä 30 euroa ja etävastaanotosta 25 euroa nykyisen 8 euron sijaan. Myös vammaistuet suurenevat indeksitarkistusten takia 1.1.2024. Lääkekorvauksien vuosiomavastuu eli niin sanottu lääkekatto suurenee 626,94 euroon vuonna 2024. Ennen summa oli 592, 16 euroa.

Kaljan ja bensan verotus muuttuu 

Veronmaksajien keskusliiton laskelmien mukaan liikennepolttoaineiden valmisteveroja alennetaan vuoden 2024 alusta. Alennuksella pyritään kompensoimaan jakeluvelvoitteen nousu-urasta syntyvää keskimääräistä polttoaineiden hinnannousua. Vaikutus on bensiinilitran veroihin arviolta noin 4,4 senttiä alentava, diesellitran veroihin vastaavasti noin 4,9 senttiä, jos arvonlisävero on laskettu mukaan.

Väkevien juomien ja viinien veroa korotetaan, kun taas oluen hinta laskee. 33 senttilitran kokoisen oluttölkin verot alenevat noin 3 senttiä.

1:07imgElokuvastudio avaruuteen, ennätysmäärä vaaleja ja oluet kotiinkuljetuksella – tätä on luvassa vuonna 2024

Ensiasunnon ostajan verovapaus poistuu, perintöveron maksuun helpotusta

Yleistä asumistukea ei makseta omistusasunnon asumismenoihin enää 1.1.2025 alkaen. Ensiasunnon ostajan verovapaus poistuu. Perintöveron maksuun tulee helpotusta, kun maksamatonta perintöveroa ei haeta ulosottoon tai verovelvollista haeta konkurssiin, ennen kuin veron ensimmäisestä eräpäivästä on kulunut 10 vuotta. Ennen määräaika oli kaksi vuotta.

Työmatkakulujen vähennys pienenee, ja sähkövähennys jää pois. Kotitalous-, hoiva ja hoitotyöstä saa korotetun kotitalousvähennyksen myös vuonna 2024. Vähennyksen enimmäismäärä on 2500 euroa. Vähennys on 60 % työkorvauksesta ja 30 prosenttia palkoista.

Tavoitteena Suomen velkaantumiskehityksen katkaisu

Tulevan vuoden ansiotuloverotuksen vaikuttaa indeksitarkistus. Hallitus päätti leikata indeksitarkistuksen 3,5 prosentista 2,8 prosenttiin, mikä vastasi hallitusohjelman vaikutusta työttömyysvakuutusmaksun laskuun (0,2 %-yks.).Veropolitiikalla pyritään parantamaan ostovoimaa ja talokasvua sekä isommassa mittakaavassa katkaisemaan Suomen velkaantumiskehitys.

Lähde: Veronmaksajien keskusliitto, Kela, Valtiovarainministeriö

Lue myös: Näin sosiaaliturvaleikkaukset vaikuttavat köyhiin – oman kodin pakkomyynti, ei joululahjoja lapsille, parisuhde koetuksella

Lue myös: Analyysi: Vuoden alku on taloudellisesti synkkä ja hallitusta hiostetaan vähävaraisten kurjuudella – nähdäänkö valoa vai yleislakko?

Oikaisu kello 18.36: Korjattu laskelmia veronkevennysten vaikutuksesta palkansaajien käteen jääviin tuloihin. Laskelmat koskevat veronkevennysten vaikutusta vuositasolla, ei kuukaudessa, kuten juttuun oli aiemmin virheellisesti kirjoitettu.

Tuoreimmat aiheesta

Verot