Verottaja tekee vuodenvaihteen alla tärkeitä muistutuksia suomalaisille. Vuodenvaihde tuo näet muutoksia verotukseen ja siten monen suomalaisen arkeen.
Uusi vuosi 2023 alkaa sunnuntaina. Vuodenvaihde tuo perinteisesti myös erilaisia muutoksia verotukseen. Koostimme listan Verohallinnon tiedottamista muutoksista.
Verohallinto on luontoisetupäätöksessään vahvistanut arvot yleisimmille luontoiseduille, kuten asuntoedulle, autoedulle ja ravintoedulle.
Lue myös: Kaikki tämä muuttuu vuodenvaihteessa: Luvassa suomalaisten arkeen vaikuttavia lakeja ja muutoksia etuuksiin
Lue myös: Moni asuntovelallinen voi kokea pian inhottavan yllätyksen – nämä kolme asiaa jokaisen pitäisi lainastaan tietää: "Ensimmäinen askel hyviin yöuniin"
Lounasetu
Ravintoetua eli niin sanottuja lounasseteleitä tai lounasetusovelluksia voi Verohallinnon mukaan edelleen käyttää myös ruoan kuljetuskustannuksiin. Muutos tuli alun perin voimaan keväällä 2020.
Ensi vuonna ravintoedun arvo on 8,0 euroa ateriaa kohden ja enintään 12,7 euroa, kun tänä vuonna summat ovat 7,15 euroa ja 11,3 euroa.
Sairaalan tai koulun henkilökuntaan kuuluville laitosruokailun yhteydessä saaman ravintoedun raha-arvo on 6,00 euroa, hotelli- ja ravintola-alan henkilökunnan ravintoedun puolestaan 6,80 euroa.
Sähkö ja asuntolaina
Hallitus päätti syksyllä toimista kuluttajien auttamiseksi sähkölaskujen kallistuessa.
Tammi–huhtikuun sähkölaskuista voi saada sähkövähennystä, jos sähköenergian kulut ovat yli 2 000 euroa neljältä kuukaudelta. Sähkövähennyksellä ja muilla kotitalousvähennyksillä on yhteinen 100 euron omavastuu.
Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on väliaikaisesti nostettu 3 500 euroon vuodessa, jos teettää joko kotitalous-, hoiva- tai hoitotyötä verovuosina 2022–2023.
Vuodesta 2023 alkaen asuntolainan korkoja ei voi enää vähentää verotuksessa. Sama koskee ensiasunnon velan korkoja.
Asuntolainan korkovähennys on pienentynyt asteittain vuodesta 2012 lähtien. Vuoden 2022 verotuksessa korkovähennys on vielä viisi prosenttia.
Lue myös: Fingrid: Sähkön hinta laskee keväällä – kannattaako määräaikainen sähkösopimus solmia nyt?
Muut vähennykset
Invalidivähennys poistuu tuloverotuksesta 1.1.2023 alkaen, mutta säilyy Ahvenanmaan kunnallisverotuksessa. Invalidivähennystä on voinut haitta-asteen mukaan saada henkilö, jolla on vammasta tai sairaudesta aiheutunut pysyvä haitta.
Verohallinnon mukaan vastaava rahamäärä kohdennetaan vammaispalveluiden kehittämiseen. Taustalla ovat sote-hyvinvointialueiden perustamiseen liittyvät verotuksen muutokset.
60 vuotta täyttäneiden palkka- ja yrittäjätulojen perusteella tehtävää työtulovähennystä korotetaan porrastetusti. Vähennys tehdään veroista. Esimerkiksi 60-vuotiaan työtulovähennystä korotetaan 200 eurolla, 63-vuotiaan 400 eurolla ja 65 vuotta täyttäneen 600 eurolla.
Eläke ja joukkoliikenne
Ruotsi on päättänyt lopettaa takuueläkkeen maksamisen ulkomaalaisille. Suomessa Ruotsin eläkettä saa noin 18 000 henkilöä. Verohallinto kehottaa eläkettä saaneita tarkastamaan verokorttinsa, jottei veroprosentti ole liian suuri.
Joukkoliikenteessä henkilökuljetuspalvelut vapautetaan väliaikaisesti arvonlisäverosta. Muutos on voimassa 1.1–30.4. välisenä aikana. Normaalisti arvonlisävero on 10 prosenttia.
Lue myös: Keskusta ehdottaa veroporkkanaa eläkeläisten töissä jatkamiselle – tulot paranisivat ja työvoimaa saataisiin lisää
Nollaverokantaa sovelletaan kaikkiin kotimaassa tapahtuviin henkilökuljetuspalveluihin, kuten esimerkiksi juna-, linja-auto-, taksi-, lentokone- ja laivakuljetuksiin.
VR vie alv-muutoksen suoraan lipun hintoihin, Helsingin seudun HSL taas huomioi hinnat koko vuodelle eikä erillistä alennusta tammi–huhtikuussa ole.
9:21