Palkkojen yhtenäistäminen sote-uudistuksessa maksaa 680 miljoonaa euroa, arvioi KT

Hallituksen sote-uudistus johtaa myös työntekijöiden palkkojen yhteensovittamiseen. Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on julkaissut uuden arvionsa operaation kustannuksista.

Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden, esimerkiksi hoitajien palkkojen harmonisaatio oli yksi tammikuun aluevaalien puheenaiheista.

Ensi vuoden alussa noin 173 000 työntekijää siirtyy hyvinvointialueiden palvelukseen, ja eri kuntien ja kuntayhtymien alaisuudessa työskennelleiden työntekijöiden palkat on näin ollen yhdenmukaistettava lähivuosina.

Työnantajajärjestö Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat on julkaissut uuden arvionsa, jonka mukaan todennäköisimmässä skenaariossa harmonisointi nostaa työvoimakustannuksia vuositasolla 680 miljoonalla eurolla.

Päivitetty arvio perustuu Tilastokeskuksen vuoden 2020 tietoihin palkoista ja työvoimakustannuksista. 

Mikä on harmonisoinnin todellinen hinta?

Harmonisoinnin hintalapusta on käyty väittelyä, ja erilaisia arvioita on esitetty. 

Hallituksen sote-uudistusta koskevan lakiesityksen mukaan harmonisointi maksaisi 124–434 miljoonaa euroa.

Oppositiopuolueet ovat tuoneet toistuvasti julkisuudessa esiin näkemystään, jonka mukaan hallituksen varaama rahapotti ei tule riittämään palkkaharmonisoinnin kustannuksien kattamiseksi.

Uudistuksen tarkkaa hintaa on toistaiseksi mahdotonta sanoa, sillä harmonisoinnin tarkka toteuttamismalli ei ole vielä lukkoon lyöty.

KT on halunnut, että työntekijöiden palkat harmonisoitaisiin niin, että mediaania pienemmät palkat nostettaisiin mediaanitasolle, mutta muut palkat jätettäisiin ennalleen.

Useissa oikeustapauksissa annetut ratkaisut ovat kuitenkin johtaneet siihen, että palkat tullaan näillä näkymin sovittamaan korkeimpien palkkojen mukaan, ja myös KT:n laskelmat perustuvat tälle oletukselle.

Helsinki ei tule osaksi mitään hyvinvointialuetta, vaan vastaa jatkossakin itse sote-palveluistaan. Sen työntekijöiden palkkoja ei siis ole pakko muuttaa uudistuksen myötä.

KT:n laskelmissa on kuitenkin mukana myös Helsingin kaupungin ja HUS:n harmonisointikustannukset. KT:n mukaan myös niissä on oletettavissa tulevina vuosina harmonisointia vastaavia toimia.

Hoitajat ja opettajat vaatineet palkkaohjelmia

Palkkaharmonisointi puhututtaa myös tammikuun puolenvälin tienoilla alkaneissa julkisen alan työehtosopimusneuvotteluissa.

Ainakin hoitajaliitot Tehy ja Super sekä opettajaliitto OAJ ovat vaatineet omille aloilleen erityisiä palkkaohjelmia, joilla hoitajien tai opettajien palkat nousisivat suhteessa muita aloja enemmän.

Kuntatyönantajat sanoo tiedotteessaan palkkaharmonisoinnin nostavan "palkkaohjelman kaltaisesti" sote-henkilöstön palkkatasoa.

– Kunta-alan ammattijärjestöjen vaatimuksiin erillisistä palkkaohjelmista ei ole perusteita eikä taloudellisia mahdollisuuksia, toimitusjohtaja Markku Jalonen kommentoi tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat