Kustannukset olisivat järjestöjen mukaan vuositasolla enimmillään 353 miljoonaa euroa.
Hoitajajärjestöt Tehy ja Super esittävät sote-alalle viiden vuoden pelastusohjelmaa, jolla peruspalkkatasoa nostettaisiin 3,6 prosenttia vuosittain tavanomaisten ostovoiman turvaavien sopimuskorotusten lisäksi. Tämä nostaisi järjestöjen mielestä alan vetovoimaa pitkällä aikavälillä.
Ohjelman kustannukset ovat järjestöjen mukaan vuositasolla 306–353 miljoonaa euroa sisältäen kaikki työvoimakulut.
Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy ja Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super pitivät keskiviikkona yhteisen tiedotustilaisuuden.
– Tämä ei ole mitenkään mahdottoman suuri esitys. Ohjelman vaikutus on viiden vuoden aikana keskimäärin 492 euroa sairaanhoitajan peruspalkkaan ja 427 euroa lähihoitajan peruspalkkaan, sanoi Tehyn toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi tiedotustilaisuudessa.
Sosiaali- ja terveysalan palkoista ja työehdoista on neuvoteltu kohta kuukausi. Voimassa oleva sote-sopimus päättyy helmikuun lopussa.
Sote-sopimus on kunta-alan suurin sopimusala, jonka piirissä on noin 180 000 palkansaajaa.
Yksityisen sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan työmarkkinaneuvottelut alkavat keväämmällä, koska yksityisen sektorin työehtosopimukset päättyvät pääosin huhtikuun lopussa.
Rahoitus saatava valtiolta
Hoitajajärjestöt vaativat Suomen hallituksen sitoutumista nyt esitettyyn erilliseen pelastusohjelmaan, joka niiden mielestä turvaa naisvaltaisen hoitoalan veto- ja pitovoiman.
Palkkauksen parantamista koskeva ohjelma tulee järjestöjen mielestä neuvotella työmarkkinaosapuolten kesken itsenäiseksi virka- ja työehtosopimukseksi, mutta rahoitus ohjelmaan on saatava valtiolta. Valtio vastaa hyvinvointialueiden rahoituksesta vuodesta 2023 alkaen.
– Sen jälkeen sote ei ole enää osa kunta-alaa, vaan meillä on ihan erillinen sote-sektori, jonka valtio rahoittaa, huomautti Superin edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno.
Järjestöt katsovat, että pelastusohjelma säästää kustannuksia pitkällä aikavälillä.
– Paheneva hoitajapula johtaa sekä palkkakilpailuun että hoidon viivästymisestä aiheutuviin kustannuksiin.
Kuntatyönantajat pitää pyyntöä suurena
Kuntatyönantajat KT ry:n toimitusjohtaja kommentoi hoitajajärjestöjen vaatimusta MTV Uutisille keskiviikkona iltapäivällä.
– On selvää, että hoitajat ja kunta-alan henkilöstö ovat palkankorotuksensa ansainneet. He tekevät todella tärkeätä työtä, toimivat hyvinvointiyhteiskunnan ytimessä ja ovat olleet koronapandemiassa etulinjassa. Nämä vaatimukset ovat kuitenkin todella suuria ja tämän rahoittavat kaikki suomalaiset. Eli näillä on suuri hintalappu näillä vaatimuksilla, Jalonen sanoo.
Kuntatyönantajien mukaan viiden vuoden korotukset hoitajajärjestöjen ohjelmalla tarkoittaisi jopa viiden miljardin euron kulua veronmaksajille.
– KT:n alustavien laskelmien mukaan se viiden vuoden kumulatiivinen vaikutus on noin viisi miljardia euroa, joka tarkoittaa sitä, että se johtaisi suurella todennäköisyydellä veronkorotuksiin. Me joudumme ottamaan myöskin sen huomioon, mihin Suomen kansantaloudella, veronmaksajilla ja julkisella taloudella on varaa, Jalonen painottaa.
Jäljessä muista Pohjoismaista
Suomi käyttää tällä hetkellä rahaa terveydenhuolto- ja sotemenoihin huomattavasti vähemmän kuin muut Pohjoismaat.
– Jotta me olisimme Ruotsin tasolla, Suomen tulisi lisätä 4,2 miljardia euroa terveydenhoitoon ja vanhustenhoitoon, Tehyn Kirvesniemi vertasi.
Hän muistutti, että muun muassa Saksa nosti vuonna 2019 julkisen sektorin kaikkia palkkoja kahdeksan prosenttia eli vähintään 240 euroa ja tämän lisäksi hoitajien peruspalkkaa on nostettu vielä 220 eurolla.
Hoitajajärjestöt korostivat tilaisuudessa, että tällä hetkellä kansalaisten perustuslaillinen oikeus sote-palveluihin ei toteudu ja rahan käytössä kyse on päättäjien arvovalinnoista.
Valtiolta löytyy rahaa moniin asioihin tarvittaessa muutamassa päivässä, Kirvesniemi sanoi ja viittasi muun muassa turvetuotannon alasajon hallintaan annettuun 70 miljoonaan euroon sekä Veikkauksen alentuneiden tuottojen kompensointiin annettuun 77 miljoonaan euroon.
Juttua päivitetty kello 17.07. juttuun lisätty Kuntatyönantajat KT ry:n kommentit.