Palopäällikkö kertoo, millaisiin asioihin tulee kiinnittää huomiota sähkölaitteissa.
Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palopäällikkö Ari Koivu on urallaan sammuttanut lukuisia tulipaloja. MTV Uutisten haastattelussa Koivu kertoo sähkölaitteiden muodostamista vaaranpaikoista.
Palopäällikkö muistuttaa, että jos sähkölaite ei toimi niin kuin sen kuuluisi toimia, tai se ei kuulosta siltä, miltä pitäisi, tai jos se tuoksuu väärältä – sähkölaitteen ei kuuluisi tuoksua –, on syytä huoleen.
Lue myös: Yksi laite aiheutti eniten sähköpaloja viime vuonna, vaikka hyvin harvoin vika on itse laitteessa: "Useimmiten syynä on..."
Myös siinä tapauksessa, että laite ei näytä normaalilta – esimerkiksi valkoinen jatkojohto muuttuu ruskeaksi –, kannattaa huolestua.
– Merkki siitä, että – näissä neljässä tapauksessa – älkää käyttäkö kyseistä sähkölaitetta, Koivu sanoo ja neuvoo viemään rikkinäisen sähkölaitteen huoltoon tai kierrätykseen.
Myös rispaantunut sähköjohto on Koivun mukaan riski.
– Silloin se niin sanotusti hitsaa se sähköjohto todennäköisesti kiinni. En ole itse sähköalan asiantuntija, mutta sen verran minäkin olen nähnyt sähkölaite- ja sähköjohtotulipaloja nähnyt, että kyllä se on merkittävä riski. Semmoiset [rikkinäiset johdot] vaan kierrätykseen ja uutta tilalle, Koivu neuvoo.
Yllä olevalla videolla Koivu kertoo kokemuksensa ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin kanssa käymiensä keskustelujen perusteella, mitä laitteita pitää kodin vaaranpaikkoina. Entä mikä on "eksoottisin" tuleen syttynyt laite, johon hän on törmännyt? Entä pitääkö laturi ottaa seinästä, kun lähtee kotoa?
Alla olevalla videolla Koivu kertoo, kuinka pitää toimia, jos sammuttaa palavan sähkölaitteen vedellä:
3:21Palopäällikön mukaan palavan sähkölaitteen voi sammuttaa vedellä, kunhan muistaa turvavälin ja jatkotoimenpiteet.