Sähköpalot ovat yleisiä ja monesti käyttäjän huolimattomuudesta johtuvia. Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut asiantuntija kertoi, miten jokainen voi itse pienentää sähköpalojen riskiä.
Sähköpalot eli syttymisenergiansa sähköstä saavat tulipalot ovat jo pitkään olleet kotien yleisin syy tulipaloille. Eniten tulipaloja aiheuttavat Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) mukaan sähköliesien, sähkökiukaiden ja valaisimien huolimaton käyttö.
Yksi yleinen virhe on esimerkiksi kuivattaa pyykkejä saunassa.
– Toistasataa paloa vuosittain johtuu nimenomaan siitä, että pyykki tippuukin kiukaan päälle ja syttyy palamaan, Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry:n toimitusjohtajan Timo Kekkonen sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Hän muistutti, että sähkölaitteita tulisi käyttää ohjeiden mukaan eikä tehdä niihin omia virityksiä. Jos laitteessa havaitsee jotain vikaa, ei sitä tule käyttää. Vaaranmerkkejä ovat esimerkiksi kulunut tai rispaantunut johto, laitteen epänormaali lämpeneminen tai siitä lähtevä outo haju.
Mitä sähkötöitä tavallinen ihminen voi tehdä?
Tavallinen ihminen, jolla ei ole asianmukaista koulutusta, voi tehdä itse ainoastaan tietyn tyyppisiä sähkötöitä: valaisinasennuksia. Perussääntönä on, että jos et tiedä, mitä teet, niin älä tee, STEK ry:n toimitusjohtaja Timo Kekkonen neuvoo.
Puhelimen lataaminen yön yli
Moni lataa puhelintaan yön yli sängyn vieressä. Tapaan ei Kekkosen mukaan liity suuria riskejä etenkään, jos käytössä on hyvä, puhelimen mukana tullut laturi.
– Mutta voihan niinkin ajatella, että vaikka riski on pieni, niin kannattaako sitä ottaa.
Perusohje on, että jos laitetta ei lataa, laturi tulee irrottaa pistorasiasta. Samalla säästää vähän sähköä.
Lisäksi laitteen lataamista tulisi välttää paikoissa, joissa lähellä on helposti syttyvää tavaraa. Makuuhuoneessa on usein syttymisherkkiä esineitä. Vakavan onnettomuuden riskiä lisää se, jos palo syttyy ihmisen nukkuessa.
Lue myös: Kännykän yleisin latauspaikka on myös vaarallisin – tässä tapauksessa käyttö pitää lopettaa heti: "Tyypillinen hälytysmerkki on..."
Sähköpyörän lataamiseen liittyvät riskit
Sähköpyörä voi syttyä palamaan siinä missä mikä tahansa muukin sähkölaite. Tulipalon riski on kuitenkin häviävän pieni, jos pyörä ja johdot ovat kunnossa eikä havaittavissa ole ylikuumenemista.
Turvallisinta on ladata sähköpyörää valvotusti, mutta monesti lataus tapahtuu pyöräkellarissa tai ulkovarastossa, joissa valvominen on lähes mahdotonta.
Sähköpyörä tulisi ladata paikassa, jonka lähellä ei ole helposti syttyvää materiaalia tai ainetta.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Litiumioniakkujen sammuttaminen
Esimerkiksi mobiililaiteissa käytettävät litiumioniakut eivät syty helposti palamaan. Useimmiten syttymisen syynä on laitteen vikaantuminen esimerkiksi putoamisen tai tärinän seurauksena. Syttyneen akun sammuttaminen on vaikeaa.
Tehokkain tapa sammuttaa litiumioniakku on upottaa se veteen. Tämä toimii pienten laitteiden kohdalla, mutta esimerkiksi sähköauton upottaminen veteen on lievästi sanottuna haastavaa. Kekkonen kuitenkin muistuttaa, että sähköautoja syttyy suhteellisesti vähemmän palamaan kuin polttomoottoriautoja.
Toissijainen tapa sammuttaa palamaan syttynyt litiumioniakku on käyttää jauhesammutinta tai muuta tukahduttavaa sammutusvälinettä, Tukes neuvoo. Se pysäyttää palon hetkellisesti, mutta ei jäädytä akkua eikä estä syttyvien kaasujen leviämistä.
Sammutettu akku voi syttyä uudestaan palamaan, minkä vuoksi se tulisi laittaa sammuttamisen jälkeen paikkaan, jossa mahdollinen uusi palo ei pääse leviävään.
Kaikenlaisten akkujen lataamiseen liittyy aina riskejä, mutta omalla varovaisuudella käyttäjä voi pienentää sähköpalon vaaraa.
Lue myös: Säilytätkö sinäkin paristoja näin? Naiselta varoittava esimerkki riskeistä: "Emme ymmärtäneet vaaraa"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Katso videolta, miten syttynyt sähköauto sammutetaan.
2:26
Osittaislähde: Tukes