Mitä teet käytetyille paristoille? Kaksi tyypillistä virhettä voivat johtaa jopa tulipaloon

Muistathan viedä käytetyt paristot niille tarkoitettuun keräykseen? Sekajätteen seassa paristot ja akut saattavat herätä uudelleen henkiin "zombeina".

Paristokierrätys kertoo tiedotteessaan, että vaikka viime vuonna paristoja ja akkuja vietiin kierrätykseen ennätykselliset kaksi miljoonaa kiloa, merkittävä määrä käytetyistä paristoista ja akuista jää silti kotien nurkkiin pyörimään tai päätyy vääriin paikkoihin, kuten sekajätteeseen.

Sekajätteen seassa tällaiset käytetyt akut voivat herätä vaarallisesti henkiin "zombiakkuina". Termillä viitataan käytöstä poistettuun litiumioniakkuun tai -paristoon, joka esimerkiksi kolhun seurauksena on herännyt uudelleen henkiin ja on pullistunut, kuumentunut tai päästää outoa ääntä.

Näin roihuaa sähköskuutin ja -pyörän akkupalo:

Näin roihuaa sähköskuutin ja -pyörän akkupalo 1:00
If testasi sähköpyörien ja -skuuttien akkupaloja turvallisissa testiolosuhteissa ammattilaisten valvonnassa.

"Tärkeää viedä niille tarkoitettuun keräykseen"

Pelastusalan Pronto-rekisterin mukaan viimeisen kahdeksan kuukauden aikana, syyskuusta 2021 huhtikuuhun 2022, on rekisteröity 12 "zombiakkujen" eli väärin käsiteltyjen akkujen ja paristojen aiheuttamaa hälytystehtävää. Tapausten määrä on lisääntynyt 50 prosentilla aikaisempaan 20 kuukauden tarkastelujaksoon.

On syytä muistaa, ettei viranomaisrekistereihin tule tietenkään merkintää niistä tulipalon aluista, joihin pelastuslaitosta ei ole tarvittu.

Väitöskirjaa uusien teknologioiden turvallisuudesta tekevä Vesa Linja-aho on poiminut pelastusalan Pronto-rekisteristä Recster Oy:lle tekemäänsä selvitykseen joitain esimerkkipoimintoja palon syttymissyistä: 

"Omakotitalon ulkoeteisestä alkanut palo. Omistajat sammuttaneet alkupalon lumella. Soitto 112. Kierrätykseen meneviä kaikenlaisia paristoja pussissa ilman napojen teippaamisia. Todennäköinen oikosulku paristoissa."

"Parvekkeelle oli viety ilmeisesti siivouksen yhteydessä paperia, kuten vanhoja lehtiä. Palaneen materiaalin seasta oli vaikeaa hahmottaa selkeää syttymissyytä, mutta jäänteiden perusteella voidaan epäillä jätteen seassa olleen mahdollisesti pienparistoja. Toinen mahdollinen syy kipinä tai tulitikkuleikit."

Lähde: Vesa Linja-aho 13.9.2021: Selvitys jätteen sekaan heitettyjen akkujen aiheuttamista paloista

– Zombiakkujen aiheuttamat tulipalot ovat tavallisesti lisääntyneet kesää kohti, kun kaappeja tyhjennetään kevätsiivouksissa ja akkuja käsitellään huolimattomasti tai niitä heitetään esimerkiksi sekajätteeseen. Paristot ja akut ehdottomasti kannattaakin siivota nurkista, mutta on tärkeää viedä ne niille tarkoitettuun keräykseen, Liisa-Marie Stenbäck Paristokierrätyksestä muistuttaa tiedotteessa.

Voit viedä paristot ja akut niitä myyvien kauppojen ja kunnallisten vaarallisen jätteen keräyspisteisiin.

Näin vaaratilanne syntyy: Kaksi tyypillistä virhettä

Miten zombiakun aiheuttama vaarallinen tilanne sitten oikein syntyy? Tyypillinen vaaratilanne syntyy, kun käytöstä poistettuja akkuja ja paristoja jemmataan kotona epämääräisissä kasoissa teippaamatta virtanapoja. Tällaisista tapauksista alkunsa saaneita tulipaloja rekisteröidään viranomaiselle useita joka vuosi.

Toinen tavallinen moka liittyy paristojen heittämiseen väärän jätteen sekaan. Tyypillinen vaaratilanne voi silloin sattua jätteidenkäsittelylaitoksella, kun väärän jätteen sekaan heitetyt paristot ja akut joutuvat vaikkapa murskaimeen. Seurauksena voi olla hyvin hankalasti sammutettava tulipalo.

Näin torjut zombiakut

On hyvä muistaa, että omilla toimilla voi estää käytöstä poistettujen akkujen ja paristojen henkiin heräämisen. Paristokierrätyksen tiedotteessa muistutetaan, että erityisesti litiumakku tai -paristo voi herätä uudelleen henkiin, jos sitä käsittelee huolimattomasti ja se vaikkapa kolhiintuu. Seurauksena akku voi pullistua, kuumentua tai äännellä omituisesti.

Toimi näin estääksesi paristojen uudelleen herääminen:

  1. Kerää kaappiisi unohtuneet käytetyt paristot yhteen ja poista akut kierrätykseen menevistä laitteista. Akun voi palauttaa laitteen mukana, jos et saa sitä irti. 
  2. Älä ota pitkään käyttämättömänä ollutta litiumioniakkua uudelleen käyttöön. Ladatessa se voi muuttua zombiksi.
  3. Peitä käytöstä poistettujen paristojen ja akkujen virtanavat teipillä. Akuissa ja paristoissa on aina jäljellä hieman sähkövarausta. Tämä voi purkautua oikosulkuna, jos virtanavat osuvat metalliin tai toisiinsa. 
  4. Palauta käytöstä poistetut akut ja paristot lähimpään keräyspisteeseen, eli paristoja ja akkuja myyvään kauppaan. Huomioi, että kaupoissa ei kuitenkaan kerätä isoja litiumioniakkuja, joita käytetään esimerkiksi sähköpyörissä. isojen litiumioniakkujen keräyspisteet löydät kierratys.info-hakupalvelusta.

Lue myös:

    Uusimmat