Paluu Kuuhun vuosikymmenten jälkeen viivästyy – asiantuntija kertoo aluksen vaarallisesta murtumasta: "Ei varaa jättää pienintäkään virhettä huomioimatta"

Miehittämättömän avaruusalus Orionin lähtölaskenta Kuuta kiertävälle radalle piti olla tänään. Aluksen kantoraketin happi- ja vetysäiliöt yhdistävän kappaleen lämpösuojauksessa havaittiin kuitenkin murtuma ja lähtölaskenta jouduttiin peruuttamaan.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Aalto-yliopiston apulaisprofessori Jaan Praks kertoo, että aluksessa ilmeni kommunikaatio-ongelmia jo sunnuntaina.

– Kommunikaatiossa oli noin 11 minuutin viive.

Praks kertoo, että myös raketin tankkaamista jouduttiin tänään lykkäämään Floridassa olleen ukkosen takia. Kun tankkaaminen sitten käynnistyi, murtuma lämpösuojauksessa havaittiin.

Murtuma oli sallittua vakavampi ja laukaisu jouduttiin peruuttamaan.

– Samankaltaisia vuoto-ongelmia havaittiin jo huhtikuussa, mutta kesäkuun aikana järjestetyissä lähtölaskennan ”kenraaliharjoituksissa” alus läpäisi testit.

Ilmeisesti myös eräs aluksen moottorin jäähdytysjärjestelmistä ei kytkeydy tarpeeksi hyvin laukaisualustan pumppujärjestelmään, Praks sanoo.

Pieninkin virhe merkitsee – "Pelkästään raketin laukaisu voi maksaa yli kaksi miljardia"

Praks kertoo, että avaruuteen laukaistavia raketteja ei tankata paljoa lähtölaskentaa aikaisemmin, vaan juuri ennen laukaisua. Ongelmat saattavat ilmetä juuri silloin, sillä paineet ja lämpötilat muuttuvat tankatessa, Praks sanoo.

Uutta laukaisua on tuoreimpien tietojen mukaan lykätty perjantaille 5. syyskuuta. Praks kuitenkin arvioi, että jos ongelma on suurempi, niin laukaisu viivästyy enemmänkin ja alus siirretään mahdollisesti laukaisualustalta huollettavaksi.

– Laukaisussa ei ole varaa jättää pienintäkään virhettä huomioimatta, sillä niin laukaisu kuin itse rakettikin maksavat hyvin paljon. Jos laukaisussa menee jotain pieleen, niin koko hanke menetetään.

Praks sanoo, että eri arvioiden mukaan pelkästään raketin laukaisu avaruuteen voi maksaa reippaasti yli kaksi miljardia euroa. Kymmeniä vuosia kehitetty hanke puolestaan maksaa varmasti kymmeniä miljardeja, Praks toteaa.

Laukaisun ajankohta riippuu myös taivaan kappaleista 

Avaruusaluksen laukaisussa otetaan huomioon myös taivaan kappaleiden sijainnit ja liikkeet. Kuu on Pranksin mukaan vielä sinänsä helppo saavutettava, sillä se on aina lähellä Maata.

– Mutta, sitten kun liikutaan muualla Aurinkokunnassa, niin planeetat ovat hyvin eri etäisyyksien päässä Maasta. Niihin myös päästään eri ratoja pitkin, ja joskus aikaikkunat planeetoille pääsemiseksi voivat olla hyvinkin lyhyitä, jopa vain joitakin viikkoja.

Lue myös:

    Uusimmat