Paluu olympialajiksi yli 100 vuoden tauolta? Myös NFL-tähtiä tyrkyllä Los Angelesin kisoihin

Maailman suosituimpiin palloilulajeihin kuuluva kriketti on palaamassa kesäolympialaisten lajiksi yli sadan vuoden jälkeen Los Angelesin kesäkisoissa 2028.

Kilpailujen lajeista 28 on jo lyöty lukkoon, mutta muita lajipaikkoja on jäljellä vielä viisi. Los Angelesin kisojen järjestäjäorganisaatio (LA28) on ehdottanut Kansainväliselle olympiakomitealle (KOK) vapaavalintaisiksi lajeiksi krikettiä, baseballia ja softballia, lippupalloa, lacrossea ja squashia.

Kriketti on ollut kesäolympialaisten lajina edellisen kerran vuonna 1900. KOK:n on määrä vahvistaa Los Angelesin olympiaohjelma Intian Mumbaissa järjestettävässä kokouksessaan ensi maanantaina.

Kriketin lisääminen olympialajiksi toisi KOK:lle ja olympialaisille uutta yleisöä, sillä lajin asema on vankkumaton Etelä- ja Kaakkois-Aasian suurissa maissa, kuten Intiassa ja Pakistanissa. Los Angelesissa krikettiä pelattaisiin lyhennetyssä Twenty20-kisamuodossa.

Kriketin kansainvälinen kattojärjestö ICC suhtautui olympiaehdotukseen myötämielisesti.

– Olemme hyvillämme, että LA28 on suositellut krikettiä olympialaisiin. Vaikka tämä ei ole lopullinen päätös, tämä on erittäin merkittävä virstanpylväs matkalla sitä kohti, että näkisimme kriketin olympialaisissa yli vuosisadan jälkeen, ICC:n puheenjohtaja Greg Barclay sanoi.

Muista ehdotetuista lajeista lippupallo muistuttaa lajina amerikkalaista jalkapalloa, mutta lajissa fyysisen kontaktin määrä on minimoitu. Amerikkalaisen jalkapallon NFL-liiga on tukenut pelaajiensa osallistumista olympialaisiin, sillä liiga on olympialaisten järjestämisen aikaan heinäkuussa vielä harjoitustauolla.

Pariisissa ensi vuonna olympiadebyytin tekevä tanssilaji breakdance on jäämässä Los Angelesin kisajärjestäjien ehdotusten myötä pois vuoden 2028 olympiaohjelmasta.

Antti Pihlakoski pitää kiinni tiukoista Venäjä-pakotteista: "Posken kääntämisen aika on loppu" 3:45
Antti Pihlakoski pitää kiinni tiukoista Venäjä-pakotteista: "Posken kääntämisen aika on loppu."

Lue myös:

    Uusimmat