PAM vaatii aitoa parannusta Wolt-lähettien toimeentuloon – neuvottelut jumissa

PAM ja Wolt neuvottelevat lähettien työehdoista.

PAM on neuvotellut Woltin kanssa joulukuusta 2023 lähtien ruokalähettien työnteon ehdoista. PAM:in tiedotteen mukaan viime keväästä lähtien neuvotteluissa on keskitytty palkkiomalliin sekä palkkatasoon.

PAM:in ja Woltin näkemykset ovat edelleen kaukana toisistaan. Lähettien valtakunnallisen ammattiosaston PAM Couriers Finland ry:n puheenjohtaja Papy Nkundan mukaan huonoa sopimusta ei voi hyväksyä.

– Palkkiotason pitää olla sellainen, että normaalilla työmäärällä pystyy elättämään itsensä, hän sanoo.

Itsensä työllistävillä läheteillä ei ole työsuhteen turvaa, eikä muita työntekijän oikeuksia ja lähetit kantavat yrittämisen riskit ja kulut. Tämä ei kuitenkaan näy palkkatasossa.

PAM:in sopimusasiantuntija Anu Kähkösen mukaan neuvotteluissa on käyty monia asioita läpi, mutta lähettien palkkioissa ei ole edistytty riittävästi.

– Lähettien toimeentulon haasteet ja tilanne ovat laajalti tiedossa. Woltilla olisi nyt paikka osoittaa olevansa vastuullinen toimija, hän toteaa tiedotteessa.

PAM:in sopimuspäällikkö Juha Ojalan mukaan lähettien tilanteeseen on saatava merkittävä parannus.

– Pieni korotus nykyiseen palkkatasoon ei kerta kaikkiaan riitä, vaan Suomessa työllään pitää olla mahdollista tulla aidosti toimeen.

Ojala toteaa neuvottelujen olleen yhdet hänen uransa vaikeimmista.

– Ruokalähettien toimeentulo on niin epävarma ja asema turvaton, ettei vastaavaa ole Suomessa nähty aikoihin. Hallituksen suunnittelema alkoholin kotiinkuljetus lisää lähettien kohtaamia riskejä entisestään, Ojala lisää

Lue myös:

    Uusimmat