Miksi eläintarhaeläimiä ja muita ihmisen hoidossa olevia eläimiä pitää virikkeellistää ja mitä se tarkoittaa?
Virikkeellistäminen tarkoittaa eläimille tarjottavia virikkeitä eli erilaista tekemistä joko tarhan sisustuksen, lelujen, ruuan tai ihmisen kanssa.
Ihmisen hoidossa olevien eläimien virikkeellistäminen on hyvin tärkeää, jotta ne pääsevät toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistään ja pysyvät aktiivisina fyysisesti ja psyykkisesti riittävästi.
Pandoilla tärkeimpiä virikkeitä ovat kiipeilypuut ja -tasot. Luonnossa pandat kiipeilevät paljon ja usein luonnonvaraiset pandat nukkuvatkin puissa. Lisäksi leikkisillä yksilöillä erilaiset lelut ovat hyviä virikkeitä.
Lumi ja Pyry, kuten lähes kaikki pandat, rakastavat myös erilaisia ruokaan liittyviä virikkeitä. Esimerkiksi ruuan piilottaminen tarhoihin jäljittelee ruuan etsimistä luonnossa ja toimii hyvänä virikkeenä.
Vesipuroista kaverukset pitävät myös ja ulkotarhoissa niille onkin isompi vesipuro, joka kulkee tarhojen läpi. Toivottavasti näemme pandat kesällä myös vesileikeissä!
Pandahoitajan yksi tärkeimmistä työtehtävistä onkin järjestää kaveruksille tekemistä syömisen ja nukkumisen lisäksi.
Tätä tehtävää hieman hankaloittaa pandojen vahva purukalusto, pitkät kynnet sekä karhun voimat. On nimittäin vaikea löytää ja keksiä leluihin sellaisia materiaaleja, jotka ovat turvallisia ja kestäviä.
Lisäksi pandoilla on muitakin leluja, kuten alla olevassa kuvassa oleva bambun rungosta tehty lelu, johon voi piilottaa herkkuja.
Jotta virikkeet pysyvät mielenkiintoisina, on niitä hyvä välillä ottaa pois ja vaihdella, jotta eläimet eivät ehdi kyllästyä samoihin leluihin.
Pikkulinnut ovat laulaneet kevätauringossa, että Cuumalta olisi myös tulossa jotain jänniä leluja pandoille sekä Lappsetilta pandoille erityisesti suunnitellut kiipeilytelineet ulkotarhoihin!