Pandemian alla kytee toinen kriisi – tutkimus varoittaa edessä siintävästä näystä

Näin ällöttäväksi mönjäksi kasvomaskit ja puhdistusliinat muuttuvat viemärissä – korona-aika lisännyt tukoksia 2:08
Katso videolta, millaista jälkeä kasvomaskit tekevät viemäreissä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan koronaan liittyvää muovijätettä on tuotettu maailmassa yli 8 miljoonan tonnin verran. Osa määrästä päätyy meriin ja huuhtoutuu lopulta rannikoille.

Koronapandemia on lisännyt kertakäyttöisten muovituotteiden, kuten kasvomaskien ja muovikäsineiden, kysyntää. Käytön jälkeen osa muovista päätyy jokiin ja meriin, mikä pahentaa olemassa olevaa muovikriisiä.

Proceedings of the National Academy of Sciences -tiedelehdessä ilmestyneen kiinalais-yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan pandemia on aiheuttanut maailmanlaajuisesti noin 8,4 miljoonaa tonnia muovijätettä, mistä yli 25 000 tonnia on päätynyt meriin.

Tutkijoiden tietokonemallinnuksen mukaan 3–4 vuoden sisällä merkittävä osa tästä roskamäärästä huuhtoutuu merestä rannoille tai uppoaa merenpohjaan. Pienempi osa koronaan liittyvästä muoviroskasta ajautuu avomerten jätepyörteisiin ja haavoittuvaiselle arktiselle alueelle.

Pandemiaan liittyvällä muoviroskalla tarkoitetaan esimerkiksi sairaalajätettä, henkilökohtaisia suojaustarvikkeita sekä lisääntyneestä nettishoppailusta aiheutuvaa pakkausjätettä. Laskelmissaan tutkijat ottivat huomioon esimerkiksi ihmisten määrän, maskien ja koronatestien tuotannon sekä johtavien verkkokauppojen raportit.

Huomio jätteiden käsittelyyn

Lähes puolet pandemiaan liittyvästä muovijätteestä on tuotettu Aasiassa ja ylivoimaisesti suurin osa sairaaloissa. Tutkijat alleviivaavatkin, että kehittyvissä maissa tulisi panostaa sairaalajätteiden käsittelyyn. Nyt jo ennestään pahoista jätehuolto-ongelmista kärsineet alueet joutuivat yllättäen tilanteeseen, jossa roskaa on entistä enemmän.

Jätehuollon lisäksi tutkijat peräänkuuluttavat parempaa tietoisuutta henkilökohtaisten suojausvälineiden ja muiden muovituotteiden ympäristövaikutuksista. Lisäksi tarvitaan kehittyneempiä tapoja kerätä, lajitella ja kierrättää muovijätettä sekä ympäristöystävällisempiä materiaalivaihtoehtoja muoville.

On toki hyvä muistaa, että koronapandemiaan liittyvä muovijäte on vain pieni osanen paljon suurempaa muovikriisiä. Maailman merissä on yli 150 miljoonaa tonnia muoviroskaa. Se uhkaa niin meriluontoa, eläimiä kuin ihmisiäkin.

Lue myös:

    Uusimmat