Maailman meret ovat nielleet muovijätettä sisäänsä jo yli 60 vuoden ajan. Tutkimuksissa muovinpalasia on löydetty aina valaiden vatsoista maailman syvimpään pisteeseen saakka.
Muovin tuotanto on kasvanut maailmassa räjähdysmäisesti.
Puolet maailman kaikesta muovista on tuotettu viimeisen 13 vuoden aikana ja tutkijoiden mukaan tämä näkyy merissämme karmealla tavalla. Intian valtamerellä sijaitsevia syrjäisiä Kookossaaria tutkinut työryhmä laski saarilta löytyvän yli 414 miljoonaa muovinpalasta – yhteispainoltaan hurjat 238 tonnia.
Kookossaarten muoviongelma on vain jäävuoren huippu: tutkimusryhmä arvioi, että meressä on nykyään enemmän muovia kuin linnunradalla tähtiä.
Näkyvät muoviroskat ovat vain jäävuoren huippu
Nature Scientific Reports -lehdessä julkaistun tutkimuksen johtavan tutkijan Jennifer Laversin mukaan muoviroskan määrä kertoo huolestuttavasta ilmiöstä.
– Muovijäte on läsnä kaikissa merissämme. Siksi syrjäiset saaret ovat oivia paikkoja tarkastella objektiivisesti merissämme kiertävän muoviroskan määrää, Lavers toteaa.
Lavers kaivoi yhdessä tutkimusryhmänsä kanssa Kookossaarten rantoja ja löysi muovia saarten kaikista hiekkakerroksista.
Tutkimusryhmän mukaan tilanne on kuitenkin vielä pintapuolista näkyä karumpi, sillä rannoilla arvioidaan olevan noin 26 kertaa enemmän muovia silminnähtävään roskamäärään verrattuna.
Muovi kulkeutuu ravintoketjua pitkin takaisin ihmisiin
Kookossaarilta löydetty roska koostui Laversin mukaan pääosin kertakäyttöisistä muoviesineistä kuten muovipulloista, -ruokailuvälineistä, -pusseista ja -pilleistä.
– Mereneläville, merille ja ympäristölle on aiheutunut lukemattomia ongelmia kyltymättömästä tarpeestamme muoviesineisiin sekä jätteenkäsittelytaitojemme puutteellisuudesta.
Varovaisten arvioiden mukaan meriin päätyy vuosittain jopa 8 miljoonaa tonnia muovijätettä. Tämä muovi ei jää ainoastaan meriin, vaan voi kulkeutua ravintoketjuja pitkin takaisin ihmisiin mikromuovin muodossa.
– Muovia on kaikkialla, valtamerten jokaisessa kolkassa, Lavers toteaa.
Melkein miljoona kenkää
Kookossaarten valkoisten hiekkarantojen tilanne ei valitettavasti ole ainutlaatuinen. Esimerkiksi monet saaret Malesiassa ja Thaimaassa ovat muuttumassa kaatopaikoiksi. Muovia on löydetty mitä erikoisimmista paikoista.
– Jättimäisiä muovijätemääriä on dokumentoitu aina syrjäisiltä saarilta rannikkokaupunkeihin asti, arktiselta alueelta antarktikselle saakka. Nämä saaret ja rannikkoalueet paljastavat tämän nopeasti kiihtyvän ympäristöuhkan suuruusluokan, Lavers toteaa.
Kookossaarilta löydettiin tutkimuksen aikana esimerkiksi 977 000 kenkää ja 373 000 hammasharjaa. Tutkijat varoittavatkin, että muoviroskan määrä on arvioitu maapallolla dramaattisesti pieleen.