Vuoden 2015 Miss Suomi Lotta Näkyvä kertoi ennen illan Enbuske, Veitola & Salminen -lähetystä haluavansa puhua avoimesti masennuksestaan ja paniikkihäiriöstään. – Tiedän, että ihmiset saavat vertaistukea, kun kerron näistä asioista.
Vuoden 2015 Miss Suomi Lotta Näkyvä, 29, sanoo päässeensä rehellisyyden ja aviomiehensä, jääkiekkoilija Kristian Näkyvän avulla eteenpäin tukalasta tilanteesta, jossa hän ei uskaltanut kohdata ihmisiä eikä osannut päättää mitä ruokaa söisi. Näkyvä on kertonut avoimesti kärsineensä paniikkikohtauksista viime kesänä ja siitä, että jo aiemmin hänellä oli muun muassa itsetuhoisia ajatuksia. Näkyvä kertoili kokemuksistaan vapautuneen oloisena ennen illan EVS-lähetystä.
– Haluan kertoa avoimesti näistä asioista, sillä tällaiset kokemukset ovat hyvin yleisiä. Samassa tilanteessa olevat näkevät, että tästä voi selvitä. Vaikeuksia tulee kaikille.
Aluksi hän kuitenkin salasi oireitaan ja yritti päästä niistä nopeasti eroon.
– Aivan ensin en puhunut läheisille ystävillenikään paniikkikohtauksista ja huonosta olostani, sillä häpesin.
– Annoin itselleni deadlineja, joihin mennessä aioin selvittää pääni kuntoon. Lähdin viikoksi Lappiin, mutta se ei auttanutkaan.
Näkyvä huomasi, että asiat eivät hoidu silmänräpäyksessä.
– Minun on pitänyt käydä tämä asia läpi ja myöntää rehellisesti, että minäkin olen vain ihminen, en pysty kaikkeen. Olen aina pelännyt, että muut näkevät, etten olekaan niin hyvä kuin he luulevat. Kun minut valittiin Miss Suomeksi, pelkäsin, että pian joku tulee sanomaan, että pisteet on laskettu väärin, eikä kruunu kuulukaan minulle.
Kun Lotta Näkyvä oli avuttomimmillaan, pysyi aviomies Kristian Näkyvä hänen tukenaan.
– En esimerkiksi lounaalla osannut päättää kahden vaihtoehdon välillä. Kristian päätti puolestani. Se että toinen tuli siihen ja oli läsnä, se oli tärkeää. Minulla on hyvä mies, Näkyvä herkistyy kehumaan puolisoaan.
Lotta Näkyvä sanoo oppineensa, että elämässä ei aina voi olla helppoa, mutta silti siitä voi nauttia.
– Minua ärsyttää että juostaan oman onnellisuuden perässä ja ajatellaan, että silloin olen onnellinen, kun minulla on helppoa. Se on utopistinen ajatusmalli. Voi olla onnellinen, vaikka olisikin vaikeaa.