Pankin nimissä lähetetään nyt petollisia tekstareita – nämä yksityiskohdat viesteissä paljastavat huijauksen

Erilaisia huijauskampanjoita tulee ja menee jatkuvasti. Nyt S-Pankin nimissä leviää huijausviestejä, joissa ihmisiä varoitellaan epänormaalista toiminnasta tileillä.

Seppo sai ensin viestin, jossa varoitettiin hänen pankkitilillään tapahtuneesta epänormaalista toiminnasta. Vajaat kaksi viikkoa myöhemmin tuli seuraava viesti, jossa kerrottiin tilin olevan suljettu ja perässä oli linkki, jonka kautta tilin olisi voinut aktivoida uudelleen.

Molempien viestien lähettäjänä esiintyi S-Pankki.

– Minulla ei edes ole S-Pankissa tiliä, kertoo Seppo MTV Uutisille.

Molempien viestien perässä oli epäilyttävät linkit, joiden Seppo arveli vievän huijaussivustoille.

Tarkista nämä yksityiskohdat

Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen kertoo MTV Uutisille, että yksityiskohdat viesteissä paljastavat ne huijausyrityksiksi.

– Jos et ole S-Pankin asiakas, tunnistaa viestin huijaukseksi jo siitä.

– Kyseisissä viestissä on mukana myös linkki, joita painamalla joutuu jollekin sivustolle. Suomalaiset pankit eivät ikinä lähesty ihmisiä linkeillä, Järvinen kertoo.

Linkkiä napauttamalla hakukone Google varoittaa sivuston olevan vaarallinen, mikä on myös asia, joka paljastaa huijauksen.

– Poikkeavaa tässä tapauksessa on se, että linkkien takana olevat tekstit ovat suomen kielen puolesta hyvin tehty. Yleensä huijausviestin tunnistaa tekstien huonosta suomen kielestä, Järvinen jatkaa.

Viesteihin on normaalia paremmasta kielestä huolimatta jäänyt pari kirjoitusvirhettä: S-Pankki on kirjoitettu viesteissä kahdella eri tavalla ja jälkimmäisen linkin mobiili-sana on kirjoitettu väärin mobilii.

Huijausviesteissä mukana olevien linkkien ulkonäköön kannattaa myös kiinnittää huomiota ennen klikkaamista.

– Tässä tapauksessa .online-loppuinen linkki on epäilyttävä ja kertoo heti että se on huijaus. Suomessa osoitteet eivät lopu online-sanaan, kertoo Järvinen.

Linkin klikkaaminen ei vielä katastrofi

Jos olet mennyt klikkaamaan huijausviestissä mukana ollutta linkkiä, se ei vielä ole haitaksi. Et saa siitä viruksia puhelimeesi.

Suomessa pankeilla on käytössä kertakäyttötunnuksia, joten jos olet erehtynyt laittamaan tunnuksesi huijaussivustolle, ei huijari sillä pääse vielä pitkälle.

– On mahdollista, että huijari on niin sanotusti livenä eli paikalla koko ajan ja teeskentelee oikeaa pankkia. Silloin huijari pystyy tekemään uhrin tilillä vaikka mitä, esimerkiksi tyhjentää sen kokonaan, Järvinen avaa.

Tällaisten tilanteiden jälkeen on hyvä seurata tilejä ja pahimmassa tapauksessa olla yhteydessä pankkiin.

Poista huijausviestit ja ilmoita eteenpäin

Jos huijausviesti lähetetään sähköpostilla tai viestillä, voi viestin vain poistaa. Halutessaan siitä voi ilmoittaa Kyberturvallisuuskeskukselle netissä tai poliisin nettivinkin kautta.

Tulleiden ilmoitusten mukaan huijauksia pyritään kitkemään pois.

Myös lähipiiriä olisi hyvä varoittaa huijauksista, jotta he eivät vahingossakaan joudu huijauksen uhriksi.

Lue myös:

    Uusimmat