Pankit tahkoavat huipputuloksia asuntovelallisten kustannuksella – näin suuren korkoon on syytä varautua

Samaan aikaan kun nopeasti noussut korko on kurittanut asuntovelallisia, pankit ovat takoneet huipputuloksia.

Pankkikonserni OP kertoi tänään tehneensä alkuvuonna voittoa yli 600 miljoonaa euroa, tulosparannusta vuoden takaiseen lähes 30 prosenttia. 

Pankit ovat hyötyneet korkojen noususta, koska myönnettyjen lainojen korot ovat nousseet voimakkaammin kuin pankkien maksamat talletuskorot. 

– Meidän korkokate kasvoi noin 24 prosenttia edellisvuodesta ja korkojen nousulla tai normalisoitumisella on ollut positiivinen vaikutus, OP:n pääjohtaja Timo Ritakallio sanoo. 

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että korot pysyy korkeammalla pidempään kuin markkinoilla toivottu. Asiakkaat, niin kotitaloudet kuin yritykset, näyttävät selviytyvän nykykoroilla lainojen hoidosta. 

Epäröintiä asuntojen hankkimisessa

Nordean alkuvuoden liikevoitto kasvoi lähes viidenneksen vuoden takaisesta ja oli 1,8 miljardia euroa. 

Korkea korko on paitsi kasvattanut pankin tulosta, myös näkynyt uusien lainojen otossa.

– Korko ei ole missään nimessä poikkeuksellisen korkea, vaan päinvastoin se on normalisoitunut, Nordean PK-yritysasiakkaista vastaava johtaja Nina Arkilahti muistuttaa.

– Nopeassa tahdissa noussut korko vaikutti siihen, että sekä kotitalouksissa että yritysasiakkaissa on ollut epäröintiä investointien tekemisessä ja asuntojen hankkimisessa, Arkilahti kertoo. 

Pankkien hyvä kunto tärkeä talouskasvulle

Finanssialan johtava lakimies Olli Salmi muistuttaa, että pankkien taloudellinen hyvä kunto on tärkeää yleisen talouskasvun vuoksi. 

– Jos pankit pystyy lainoittamaan jatkuvasti ihmisiä, niin sillä pystytään tekemään investointeja ja saadaan talouskasvua ja työpaikkoja. 

Asuntovelallisille luvassa helpotusta

Vaikka korkokäyrä on kääntynyt jo laskuun, asuntovelallisten on turha odotella paluuta nollakorkoihin. 

–  Asuntovelallisten kannattaa varautua siihen, että markkinakorot painuu vähitellen kolmen prosentin alle ja siihen marginaali päälle, niin puhutaan neljän prosentin luokassa olevissa asuntoluoton koroista, Ritakallio sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat