Suomen talous on ollut taantumassa, joka on lähdössä verkkaiseen kasvuun, arvioi OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio. Kotitalouksille viimeajat eivät hänen mielestään ole kuitenkaan olleet varsinaista taantumaa.
– Käytettävissä olevat reaalitulot ovat ennätyskorkealla ja viimeisen kuukauden aikana on ollut huomattavissa, että pitkästä aikaa asuntoluottoja kysytään myös enemmän.
Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki muistuttaa, että vaikka teknisessä mielessä taantumassa ei enää olla, tämänhetkinen tilanne tuntuu kuitenkin monille siltä.
– Työttömyys on edelleen monella huolena.
Suurin osa suomalaisten asuntolainoista on kiinnitetty 12 kuukauden euriboriin, jossa vuoden välein jännitetään, missä se menee korontarkistuspäivinä. Euribori on ollut laskussa 3,1 prosentin pinnassa.
Johdannaismarkkinoiden mukaan odotukset euriborin suhteen ovat kuittenkin Ritakallion sanoin positiiviset.
– Ajatellaan, että 12 kuukauden päästä korkotaso olisi jopa 2,2–2,3 prosenttia. Sitten jos katsoo inflaatiopaineita, mitä laajemmin Euroopassa tällä hetkellä on, niin uskoisin, että on realistisempaa ajatella 2,5–3 prosentin välissä olevaa korkotasoa.
Kuoppamäen mukaan euroalueiden inflaatio on selvästi yli keskuspankin 2 prosentin tavoitteen.
– Markkinoilla on otettu jo vähän ennakkoa ja luultavasti korkojen lasku jatkuu, tuskin tosin niin ripeänä, kuin viimekuukausina on nähty.
Asuntokauppa on lähtenyt kasvuun
Jumissa ollut asuntokauppa on isojen asuntovälittäjien mukaan käynyt kesällä huomattavasti alkuvuotta vilkkaampana, vaikka edelleen ollaan kaukana normaalivuosien ja koronakriisin jälkeisistä luvuista.
– Jos vertaa viimekuukausien lukuja, niin heinäkuussa kauppaa käytiin jo lähes 20 prosenttia enemmän, kuin vuosi sitten. Toki luvut, joista lähdetään liikkeelle ovat alhaalla, Ritakallio kertoo.
Suomalaiset ovat Kuoppamäen mukaan selvinneet nousseista lainanhoitomenoista aika hyvin.
– Ihmiset ovat tinkineet muista menoistaan, jotta ovat pystyneet hoitamaan asuntolainojaan, hän sanoo.
– Korkojen nousu on kyllä iskenyt kotitalouksien kukkaroon.
Ritakallio lisää, että maksuohjelmamuutoksia haetaan nyt vähemmän kuin vuosi sitten ja selvästi vähemmän kuin pari vuotta sitten.
– Kun katsotaan paljonko OP Ryhmässä asuntoluottokannasta lyhennysvapaalla, niin osuus on paljon pienempi kuin se on ollut viime vuosina.
Ostovoima- ja kulutuskehitys näyttävät hänen mukaansa hyvältä, sillä reaalitulot ovat tällä hetkellä ennätystasolla.
– En itse usko, että tuo arvonlisäveron 1,5 prosenttiyksikön muutos mitenkään dramaattisesti tulisi vaikuttamaan asioihin.
Kuoppamäki kuitenkin muistuttaa työttömyyden nousseen Suomessa hieman nopeammin kuin monissa muissa euroalueen maissa.
– Kunhan siitä päästään yli talouskasvun kiihtymisen myötä, niin sitten tilanne näyttää taas vielä paremmalta.