Isännöintiliiton mukaan noin 2,7 miljoonaa suomalaista asuu erilaisissa taloyhtiöissä. Liiton tuoreen energiabarometrin mukaan 41 prosenttia taloyhtiöistä suunnittelee energiaremontteja, mutta taloustilanne hyydyttää niiden toteuttamista. Danske Bank puolestaan varoittaa, että maailman monien kriisien aiheuttama hintojen nousu uhkaa nostaa taloyhtiöiden hoitovastikkeita jopa viidenneksellä ja ylikin.
Taloyhtiön osakkaan kannattaa varautua siihen, että hoitovastike nousee kevään yhtiökokouksessa 10–20 prosenttia, Danske Bank arvioi.
– Esimerkiksi tilastokeskuksen kiinteistönhoitoindeksi on vuodessa noussut noin 11–12 prosenttia. Siten taloyhtiöiden muuten niin vakaa tilitalletustase on vuoden aikana pienentynyt noin 14 prosenttia. Ja kyllä tämä yleinen hintojen nousu, tulevat palkankorotukset, kaikki ne tulevat ajamaan sinne läpi, kertoo Dansken asunto-osakeyhtiöiden rahoituksesta vastaava johtaja Ville Roihu Viiden jälkeen -ohjelmassa.
– Joku voi mennä ylikin ja joku jää alle, mutta tuohon 10–20 prosentin väliin korotukset suunnilleen osuvat.
Roihun mukaan monen maailmanlaajuisen riskin yhtäaikainen toteutuminen jälkiseuraamuksineen herättää huolta monessa kotitaloudessa.
– Monelle osakkeenomistajalle tämä voi olla tiukka paikka.
Taloyhtiöiden taloudellinen tilanne vaihtelee Roihun mukaan todella paljon. Joskin voidaan todeta, että parhaimmilla ja arvokkaimmilla paikoilla sijaitsevien kiinteistöjen tilanne on vakaampi.
Kaikki eivät suunnittele taloutta pidemmällä tähtäimellä.
– Kokemukseni mukaan ehkä noin puolet taloyhtiöistä suunnittelee talouttaan vähän pidemmällä aikavälillä ja puolet sitten valitettavasti elää kädestä suuhun.
Isännöintiliiton mukaan kovaa nousupainetta on myös uudiskohteiden rahoitusvastikkeissa, jotka voivat raskaasti lainoitetuissa taloissa nousta jopa tuhannella eurolla kuussa.
Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen.
Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live.
Energiaremonttien suosio kasvussa
Asumisen suurimmat menoerät koostuvat lämmitys- ja sähkökuluista, ja siksipä moni yhtiö toivoo löytävänsä säästöjä energiaremonttien avulla.
Isännöintiliiton tuoreen energiabarometrin mukaan yhä useammassa taloyhtiössä suunnitellaan energiatehokkuuden parantamista lähivuosina.
Barometrissa isännöinnin ammattilaiset arvioivat keskimäärin, että yli prosentissa taloyhtiöistä suunnitellaan energiatehokkuuden parantamista jo seuraavan viiden vuoden aikana.
Kiinnostusta on erityisesti maalämpöhankkeita, aurinkoenergian sekä lämmön talteenottoa kohtaan.
Liian kallista ilman avustuksia
Isännöitsijä-alalla koetaan, että energiaremontit ovat liian kalliita toteuttaa ilman tukia.
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) myöntää avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020–2023.
Avustusta voivat hakea asuinrakennuksen omistavat henkilöt, taloyhtiöt ja ARA-yhteisöt.
Henkilöasiakkaiden osalta avustus on 50 prosenttia avustettaviksi hyväksytyistä kustannuksista.
Avustuksen asuntokohtainen enimmäismäärä on kuitenkin 4 000 euroa tai 6 000 euroa riippuen siitä, kuinka paljon energiatehokkuutta parannetaan.
Kustannukset lasketaan toimenpiteittäin, todetaan energia-avustusohjeessa.
Isännöintiliiton viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Liina Länsiluoto kehottaa kaikkia energiaremonttia harkitsevia hakemaan ARA-avustuksia.
– Nyt on harvinaisen hyvä tilanne sinänsä saada niitä avustuksia, Länsiluoto toteaa.
Niin Danske Bank, kuin Isännöintiliittokin suosittelevat, että taloyhtiöt eivät lykkäisi tärkeitä remontteja tulevaisuuteen epävarmoista ajoista huolimatta.
Länsiluodon mukaan, nyt ei ole oikea aika hätiköidä remonttipäätösten kanssa.
– Kyllähän tämä kieltämättä on aika turbulentti aika remonttien suunnittelun kannalta, kun kaikki osa-alueet kustannuslaskelmissakin elävät.
– Oma neuvoni on se, että nyt tarvitaan pikkuisen kylmää järkeä ja katsetta pidemmälle. Eli ennakoidaan, miltä maailma näyttää kymmenen vuoden päästä. Itse ajattelen, että kyllä tällainen energiaremontti on pitkällä ajalla kannattava investointi, Länsiluoto arvioi.
Katso koko keskustelu alla olevalta videolta, jossa arvioidaan muun muassa taloyhtiöiden konkurssivaaraa.
7:07