Nämä tekijät vaikuttavat asunnon arvon säilymiseen – "Nyt entistäkin tärkeämpää"

6:52imgKATSO MYÖS: Näin energiakriisi vaikuttaa taloyhtiöihin.
Julkaistu 10.11.2022 12:25

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Koska koti on yksi ihmisen suurimpia taloudellisia sijoituksia, kannattaa tehdä voitavansa asunnon arvon säilyttämiseksi.

Taloyhtiön osakkaan kannattaa olla aktiivinen, sillä niin voi vaikuttaa asunto-osakeyhtiön kuluihin ja sen arvon kehittymiseen, Danske Bank muistuttaa tiedotteessaan. Jokaisen osakkaan pitäisi tietää, ketkä istuvat taloyhtiön hallituksessa, kuka isännöitsijä on ja kuka vastaa kiinteistönhuollosta. Osakkaan olisi myös hyvä selvittää talossa tehdyt remontit sekä niiden tarve seuraavan vuosikymmenen aikana

– Osakkaan tulisi osallistua yhtiökokouksiin ja mahdollisuuksien mukaan mennä myös hallitukseen. Hallitukset koostuvat maallikoista, joten maalaisjärki ja kiinnostus riittävät. Jokaisen tulisi myös jonkun verran havainnoida kiinteistön yleisilmettä ja ilmoittaa huomaamistaan korjaustarpeista, Danske Bankin asunto-osakeyhtiörahoituksesta vastaava johtaja Ville Roihu sanoo tiedotteessa.  

Roihu suosittelee lukemaan yhtiökokouskutsun, tilinpäätöksen ja budjetin ennen kokouksia. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää toteutuneisiin kuluihin sekä suunniteltuun budjettiin. On hyvä myös tarkastaa, onko taloyhtiöllä hoitovastikepuskuri.

– Tämän näkee tilinpäätöksestä, josta tieto löytyy kohdasta hoitovastikejäämä. Taloyhtiöllä olisi hyvä olla muutaman kuukauden vastikkeita vastaava summa säästössä äkillisten kulujen varalle, Roihu sanoo.  

Kolmen kuukauden puskuria suositteli myös Viiden jälkeen -ohjelmassa energiakriisin vaikutuksesta taloyhtiöille puhunut Kiinteistöliiton talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen.

– Sillä pääsee jo pitkälle ja huolehditaan siitä, että maksuvalmius säilyy ja pystytään maksamaan laskut ajallaan, Järvinen totesi lähetyksessä.

Järvisen haastattelun voit katsoa yllä olevalta videolta.

Lue myös: Kannattaako asuntoa remontoida ennen myyntiä? Kiinnitä huomio näihin: "Latistaa kokonaistunnelmaa, vaikka asunto muuten olisi kiva"

"Energiatehokkuus nyt entistäkin tärkeämpää"

Kiinteistöt kuluvat ajan mittaan, joten niitä pitää huoltaa ja korjata suunnitelmallisesti. Remontit taloyhtiöissä kannattaa tehdä jo ennakoiden, sillä tällöin ne tulevat yleensä edullisimmiksi eikä korjausvelkaa ehdi kertyä liikaa   

– Asunto-osakeyhtiön remontteja, niiden rahoitusta ja koko taloutta on hyvä suunnitella huomattavasti pidemmällä kuin vaaditulla 5 vuoden ajalla. Näin voidaan tasata asumiskulujen heilahteluja, ja osakkaat voivat suunnitella omaa talouttaan pidemmällä aikavälillä, Roihu sanoo.   

Lue myös: Mitkä työt ovat oikeasti taloyhtiön vastuulla? Nämä osakkaalle kuuluvat kustannukset herättävät eniten ihmetystä: "Hämmentää monia"

Lämmitys- ja sähkökulut ovat yksi suurimmista menoeristä, mitä asumiseen tulee. Niinpä talon energiatehokkuutta parantamalla voi pidemmällä aikavälillä säästää rahaa. Roihu muistuttaa, että suurissa remonteissa tavoitteeksi on hyvä asettaa aina energiakulutuksen vähentäminen.  

– Energian hintojen noustessa talojen energiatehokkuus on nyt entistäkin tärkeämpää. Energiatehokkuuttakin on hyvä edistää ennakoiden, sillä lykätty ja yllättävä remontti tulee asujalle usein kalliimmaksi, Roihu sanoo.  

Yhtiökokouksessa kannattaakin kysyä, mitä käytännön toimia on tehty ja mitä suunniteltu energian säästämiseksi. Kannattaa myös ottaa selvää, miten on suunniteltu toimittavan yllättävien kulujen edessä: voidaanko asukkailta esimerkiksi kerätä ylimääräiset vastikkeet? Syytä on kysyä myös, miten nousevat kustannukset on huomioitu budjetissa.

Lue myös: "Valitettavan yleinen" siivousvirhe pilaa kylpyhuoneen lattiasaumat: "Voi saada aikaan pahaa tuhoa"

Lue myös: Tämä on monen suomalaisen ykköstoive uutta asuntoa hankkiessa – "Siitä ei haluta tinkiä"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Oikotie listasi Suomen kalleimmat myytävät asunnot – katso kuvat videolta:

3:04imgTällaisia ovat Suomen kalleimmat myynnissä olevat asunnot.

Lähde: Danske Bank

Tuoreimmat aiheesta

Omistusasuminen