Taloyhtiöille varoitus hiipivästä vaarasta! Lumipalloefekti voi syöstä konkurssiin – näin sen voi välttää

1:36imgKATSO MYÖS: Miten taloyhtiöiden pitäisi suhtautua vastikerästeihin? Pankilta tiukka vastaus.
Julkaistu 26.04.2024 09:46
Toimittajan kuva

Eerikki Pitkänen

eerikki.pitkanen@mtv.fi

Asiantuntijat varoittavat taloyhtiöitä lumipalloefektistä, joka voi pahimmillaan syöstä taloyhtiön konkurssiin.

MTV:n Huomenta Suomessa vierailleet Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva sekä OP Uusimaan pankinjohtaja Janne Koivuniemi keskustelivat taloyhtiöiden taloustilanteesta ja niiden sudenkuopista. Koko keskustelun voi katsoa artikkelin lopusta löytyvältä videolta.

Taloyhtiöiden taloudelliseen tilanteeseen tai jopa ahdinkoon vaikuttaa moni asia, muun muassa yleinen hintojen nousu, osakkaiden maksukyky sekä taloyhtiön lainoituskelpoisuus.

Lue myös: Korjauksia jää tekemättä ja vastikkeita maksamatta, konkurssi uhkaa: Näin kiristyvä taloustilanne raastaa taloyhtiöitä

Pahimmillaan ongelmat voivat johtaa jopa taloyhtiön konkurssiin.

Näin kävi esimerkiksi Keravalla sijaitsevalle asunto-osakeyhtiölle. Kauppalehden mukaan taloyhtiön osakkaiden vastikerästien summa oli noussut maaliskuussa jopa lähes 132 800 euroon. 

Lisäksi taloyhtiöllä oli velkaa yli 1,2 miljoonaa euroa sekä laskennallista korjausvelkaa noin miljoona euroa.

Konkurssikierteen taustalla monta vaikutinta

Pankinjohtaja Janne Koivuniemen mukaan taloyhtiön konkurssiin ajautuminen on poikkeuksellista, mutta mahdollista.

Toistaiseksi taustalla ovat vaikuttaneet usein korkojen nousun vaikutus pääomavastikkeeseen, vastikerästit, massiivinen korjausvelka, syrjäinen sijainti sekä taloyhtiössä olevat isot liiketilat, jotka ovat jääneet tyhjilleen.

Lue myös: Taloyhtiöiden konkurssit kasvaneet tänä vuonna, mutta laki voi aiheuttaa ongelmia asukkaille: "Talo muuttuu asumiskelvottomaksi"

Koro-Kanerva arvioi, että ongelmat tulevat kasvamaan tulevaisuudessa.

– Tämä on hiipivä ongelma, joka tulee. Meillä on monta isompaa megatrendiä, jotka vaikuttavat siihen, miten taloyhtiöt tulevaisuudessa kehittyvät.

Yhtenä esimerkkinä hän mainitsee taantuvat alueet ja niiden taloyhtiöiden tilanteen.

Suunnitelmallisuus tärkeää

Koivuniemi korostaakin suunnitelmallisuutta mahdollisen konkurssikierteen torjunnassa.

Koro-Kanervan mukaan taloyhtiön olisi tärkeintä säilyttää lainoituskelpoisuus.

– Että pankin silmissä taloyhtiö on sellainen, että sitä voidaan lainoittaa. Eli tehdään säännönmukaisesti ylläpitäviä korjauksia ja isoja korjauksia ajanmukaisesti. Se on se lääke, Koro-Kanerva summaa.

Lue myös: Suomessa on tuhansia taloyhtiöitä, joiden osakkaat voivat pahimmillaan menettää kaiken – nämä ovat varoitusmerkit

Koivuniemi nostaa esiin toisen ison asian, eli korkojen vaikutuksen taloyhtiön lainoihin, mikä jää hänen mukaansa usein vähemmälle huomiolle.

– Jos hoitovastike nousee kahdeksan prosenttia, se on todella paljon, mutta rahoitusvastike voi nousta huomattavasti paljon enemmän.

Osakkaiden osalta taloyhtiön tulisi kiinnittää huomiota mahdollisiin vastikerästeihin. Koivuniemen mukaan niiden suhteen tulisi olla jopa nollatoleranssi.

– Niitä ei pidä päästää kasvamaan. Jos vastikerästejä alkaa tulla useampi kuukausi tai useammilta osakkailta, se voi heikentää vastikkeenmaksumoraalia, Koivuniemi huomauttaa.

Lue myös: Pankki varoittelee taloyhtiöiden osakkaita roimista hoitovastikkeiden korotuksista: " Noin puolet taloyhtiöistä elää kädestä suuhun"

Koro-Kanerva uskoo, että korkojennousun vaikutus tulee vielä näkymään viiveellä myös vastikerästien määrässä.

– Vasta viime vuoden loppupuolelta on lähtenyt se muutos liikkeelle, että vastikerästejä on alkanut tulla enenevissä määrin.

Asiantuntijoiden mukaan yksi varoitussignaali taloyhtiön tilanteesta on ylimääräisten yhtiövastikkeiden perintä.

– Totta kai hätätilanteessa niin tehdään, mutta siitä ei saisi tulla tapa. Se on pankille punainen lippu siitä, että tämä taloyhtiö ei osaa suunnitella talouttaan, Koro-Kanerva varoittaa.

Lue myös: HS: Taloyhtiö konkurssiin Helsingissä – paritalon osakkaiden riita sotki raha-asiat

9:49imgKatso koko keskustelu yllä olevalta videolta!

Tuoreimmat aiheesta

Taloyhtiöt