Paraatipäivä muuttui kaaokseksi: Jo yli 20 kuollutta harvinaisessa iskussa vallankumouskaartiin Iranissa – tekijä ilmoittautunut

0:47img
Julkaistu 22.09.2018 14:06
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Ainakin 24 on kuollut ja yli 60 haavoittunut aseistettujen henkilöiden iskettyä sotilasparaatiin Ahvazissa lounaisessa Iranissa. Kyseessä oli vallankumouskaartin paraati, jossa muistettiin 1980-1988 käydyn Iranin ja Irakin välisen sodan alkua. Sodassa kuoli noin miljoona ihmistä.

Paraatia vastaanottavalle korokkeelle iskeneitä hyökkääjiä kerrotaan olleen neljä, joista kaksi surmattiin paraatipaikalla, ja kaksi saatiin kiinni, paikallinen apulaiskuvernööri Ali Hosein Hoseinzadeh kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Toistaiseksi ei ole kerrottu, onko surmansa saaneiden joukossa vallankumouskaartin korkeampiarvoisia upseereja. 

Iskun tekijäksi on ilmoittautunut shiiajohtoista hallintoa vastustava arabien ryhmä Ahvazin kansallinen rintama. 

Iran vihjaa Saudi-Arabiaan ja Israeliin

Ulkoministeri Mohammad Javad Zarifin mukaan Iran pitää teosta vastuullisina "alueellisia terrorismin tukijoita ja niiden yhdysvaltalaisia herroja". Ilmaisulla Iran tavallisesti viittaa alueelliseen kilpailijaansa Saudi-Arabiaan ja Israeliin. 

Irna-uutistoimiston lainaaman asevoimien edustajan mukaan hyökkääjät oli "koulutettu kahdessa Persianlahden arabimaassa". 

Iranin valtiontelevision mukaan kyseessä olivat "takfiri-ainekset". Termi viittaa sunnien ääriaineksiin. Hyökkäys tapahtui lounaisessa Iranissa Ahvazissa Khuzestanin maakunnassa, joka on Irakin rajanaapuri. Öljyrikkaan provinssin väestöstä osa on arabeja. 

Iranilaisen puolivirallisen Isna-uutistoimiston mukaan eräs vallankumouskaartin edustaja syytti iskusta Saudi-Arabian tukemia arabinationalisteja.

Hyökkäys on Iranissa poikkeuksellisen verinen ja melko harvinainen.

Isis iski viime vuonna Teheranissa

Sunnalainen jihadistijärjestö Isis iski viime vuonna Teheranissa parlamenttiin ja vuoden 1979 vallankumouksen poliittisen ja uskonnollisen johtajan ajatolla Khomeinin mausoleumiin surmaten yhteensä 18 ihmistä.

Heinäkuussa kurditaistelijat surmasivat 10 vallankumouskaartin sotilasta hyökkäyksessä vartioasemalle Irakin vastaisella rajalla. 

Vallankumouskaarti on vahva ja hyvin aseistettu, ja sillä on omat maa-, meri- ja ilmajoukot. Sitä pidetään eliittijoukkona ja se on osa asevoimia, mutta kaartilla on myös poliittinen ja uskonnollinen rooli. Sen tehtävänä on suojella shiiajohtoista islamilaista tasavaltaa. 

Vallankumouskaarti vahva poliittinen voima

Kaarti vaikuttaa voimakkaasti myös Iranin sisäisissä asioissa, ja sillä on lonkeronsa maan talouselämässä. 

Vallankumouskaarti vaikuttaa myös maan rajojen ulkopuolella, kun Iran kamppailee alueellisesta hegemoniasta Saudi-Arabian kanssa. Kaartilaisia taistelee muun muassa Syyriassa ja Irakissa. 

Lisäksi kaartin on väitetty olleen läsnä Libanonissa ja tukeneen shiialaisia Hizbollah-sissejä. Kaartin väitetään myös aseistavan huthi-kapinallisia Jemenissä. Huthit taistelevat saudien tukemaa, kansainvälisesti tunnustettua, Jemenin hallitusta vastaan.

Saudi-Arabia ja sitä tukevat joukot ovat sotineet hutheja vastaan Jemenissä vuodesta 2015. Saudeja syytetään useista ja laajoista hyökkäyksistä siviilikohteisiin. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat