WSJ: Näin Israel löysi Hizbollahin johtajan Hassan Nasrallahin ja toteutti tappavan bunkkeri-iskun

Israel sai Wall Street Journalin mukaan tietoja Hizbollahin johtajan Hassan Nasrallahin olinpaikasta vain tunteja ennen iskua. 

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu teki sen jälkeen New Yorkissa päätöksen pommittaa Beirutin tiheään asuttua aluetta.

Hizbollahin ylin johtaja Hassan Nasrallah ja muut korkea-arvoiset Hizbollahin komentajat tapasivat perjantai-iltana yli 18 metriä maan alla sijaitsevassa bunkkerissa. Asiasta uutisoi muun muassa ruotsalaismedia Expressen

Wall Street Journalin (WSJ) mukaan useat komentajat aikoivat kokouksessa tuoda esiin turhautumisensa siihen, että Iran esti vastaamasta voimakkaammin Israelin hyökkäyksiin.

Israel oli viime päivinä alkanut käydä tiiviimmin läpi mahdollisuuksia yrittää tappaa Nasrallah.

Israelilaislähteen mukaan tieto Hizbollahin kokouksesta saatiin vain tunteja ennen sen järjestämistä.

Israelin pääministeri Netanjahu antoi lopulta vihreää valoa hyökkäykselle puhelimitse New Yorkista, missä hän puhui YK:n yleiskokoukselle.

– Meillä oli reaaliaikaista tiedustelutietoa siitä, että Nasrallah tapasi useampia korkea-arvoisia terroristeja, Israelin armeijan tiedottaja Nadav Shoshani sanoi lauantaina.

Israelilaisvirkamiehen mukaan hyökkäys bunkkeriin toteutettiin sarjalla ajoitettuja, ketjutettuja iskuja, jotka tunkeutuivat maanalaiseen bunkkeriin, WSJ kirjoittaa.

Bunkkeri sijaitsi tiheään asutussa Dahiyehin esikaupungissa Beirutin eteläosassa. 

Pitkäaikainen Hizbollah-johtaja

Iranin rahoittama Hizbollah on yksi maailman raskaimmin aseistetuista ei-valtiollisista sotilasjoukoista. Alueen hallitsevin shiialaisvalta Iran perusti Hizbollahin 1980-luvun alussa vastustamaan Israelia.

Israelin joukot olivat tuolloin miehittäneet Etelä-Libanonin maan sisällissodan aikana. Hizbollah on osallistunut kansallisiin vaaleihin vuodesta 1992 lähtien ja siitä on tullut merkittävä poliittinen toimija.

Hizbollahin aseellinen siipi on tehnyt tappavia iskuja Israelin ja Yhdysvaltojen joukkoja vastaan Libanonissa. Kun israelilaiset joukot vetäytyivät Libanonista vuonna 2000, Hizbollah otti kunnian siitä, että ne työnnettiin pois.

Hizbollah koostuu ainakin kolmesta osasta. Heillä on sotilaallinen siipi, poliittinen siipi ja lisäksi heillä on parlamentin jäseniä, jotka ovat osa Libanonin poliittista yhteiskuntaa ja hyväntekeväisyyssiipi, joka ylläpitää kouluja ja sairaaloita.

Sheikki ja shiialaispappi Hassan Nasrallah johti Hizbollahia vuodesta 1992. Hänellä oli keskeinen rooli sen muutoksessa poliittiseksi ja sotilaalliseksi voimaksi. Al Jazeeran mukaan Nasrallahia pidettiin epäilemättä Libanonin vaikutusvaltaisimpana miehenä, vaikka hänellä ei ollut julkista virkaa.

Erityisesti Libanonin shiialaisen äänestäjäkuntansa keskuudessa häntä pidettiin uskonnollisena johtajana ja isähahmona, joka oli parantanut heidän asemaansa Libanonissa.

Nasrallah ei ollut esiintynyt julkisesti vuosiin, koska hän tiettävästi pelkäsi joutuvansa Israelin salamurhaamaksi. Hän piti kuitenkin televisiopuheita joka viikko.

Korvaamaton menetys Hizbollahille

AFP kuvaili Nasrallahia ainoaksi mieheksi Libanonissa, jolla oli auktoriteettia käynnistää sotia tai solmia rauhaa.

Iranin korkein johtaja, ajatollah Ali Khamenei on tuominnut Israelin iskut Libanoniin lyhytnäköisinä. Iran on Hizbollahin merkittävin tukija, joka on toimittanut järjestölle aseellista, rahallista ja diplomaattista tukea sekä kouluttanut sen taistelijoita.

Myös Irakin pääministeri Mohammed Shia al-Sudani tuomitsee Israelin iskut ja kutsuu Nasrallahin surmaamista rikokseksi. Al-Sudanin mukaan Israel ylitti "häpeällisellä hyökkäyksellä" kaikki mahdolliset rajat.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi Israelin toteuttavan kansanmurhaa Libanonissa.

–  Libanon ja libanonilaiset ovat viimeisin kohde, jossa Israel on lokakuun 7. päivän jälkeen toteuttanut kansanmurha-, miehitys- ja hyökkäyspolitiikkaansa, sanoi Erdogan viestipalvelu X:ssä.

Myös Venäjä on tuominnut Israelin iskun ja vaatii maata lopettamaan sotatoimensa alueella.

Lähi-idässä erittäin vaikutusvaltaisen Nasrallahin surmaamista pidetään merkittävänä käänteenä ja korvaamattomana menetyksenä Hizbollahille. Häntä oli varjeltu tarkoin vuosien ajan.

Harvinaisessa televisioidussa puheessaan tässä kuussa Nasrallah vannoi Hizbollahin jatkavan taisteluaan Israelia vastaan, kunnes sota Gazan kaistalla päättyy.

Israelin iskujen uhrimäärä kasvanut

Israelin iskuissa Libanonissa on kuollut viime viikolla yli 1 000 ihmistä, kertoo maan terveysministeriö.

– He sietävät hyvin äärimmäisiä siviiliuhreja, varsinkin kun kyse on kohteista, kuten Hizbollahin tai Hamasin johtajista, sanoo Wes Bryant, Yhdysvaltain ilmavoimien entinen erikoisoperaatioupseeri.

Yhdysvalloille ei annettu hyökkäyksestä ennakkovaroitusta, mistä Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin ilmaisi WSJ:n mukaan huolensa puhelussa israelilaisen virkaveljensä Yoav Gallantin kanssa perjantaina.

Lue myös:

    Uusimmat