Wall Street Journal julkaisi sunnuntai-iltana raportin, jonka mukaan Iranin vallankumouskaarti on valtuuttanut Hamasin hyökkäämään Israeliin. Iran ei yrittänytkään kiistää väitettä, vaan kertoi maanantaiaamuna toimivansa yhdessä islamististen äärijärjestöjen sekä Irakin ja Syyrian kanssa Israelia vastaan.
Tänä aamuna Iranin korkeimman johtajan Ali Khamenein edustaja Hossein Shariatmadari uhkasi laajentaa sotilaallisia toimia Israelia vastaan iranilaisessa Kayhan-lehdessä, joka toimii Iranin hallinnon vaikutuksen alla.
Artikkelin mukaan islamistijärjestö Hamas, islamistinen Hizbollah -järjestö, Islamilainen jihad, Syyria, Iran sekä Irakin ja Jemenin vastarintaliike toimivat täydessä yhteistyössä Israelia vastaan.
Uutiskanava CNN haastatteli sunnuntaina nimettöminä pysytelleitä Yhdysvaltain hallinnon edustajia, joiden mukaan todistusaineistoa Iranin osallisuudesta ei ole vielä löytynyt, mutta epäilyjä on.
– Totta kai Iran on kuvassa. He ovat tukeneet Hamasia ja Hizbollahia vuosia, kertoi yksi CNN:n haastattelema viranomainen.
Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken totesi CNN:lle sunnuntaina, että todistusaineistoa Iranin yhteydestä iskuihin ei vielä ole, mutta asiaa tutkitaan.
– Emme ole vielä nähneet todisteita siitä, että Iran ohjasi tätä iskua tai oli sen takana.
"Iskuihin vastataan iskuilla"
Myös Irakin hallitus ilmaisi tukensa Gazalle ja palestiinalaisille ja kutsui Israeliin kohdistunutta hyökkäystä "luonnolliseksi seuraukseksi järjestelmällisestä sorrosta, jota sionistinen miehitysvalta harjoittaa".
Irakin Kata'ib Sayyid al Shuhadan -nimiset prikaatit ovat puolestaan vahvistaneet, että jos Yhdysvallat puuttuvat suoraan Gazan tapahtumiin, amerikkalaisista joukoista tulee laillisia kohteita vastarinta-akselin taistelijoille, iranilaisessa Tasnim News -julkaisussa kerrotaan.
– Silloin iskuihin vastataan iskuilla, eikä punaisia viivoja ole enää jäljellä.
Sayyid al-Shuhadan on irakilainen shiiamuslimeista koostuva sotilaallinen ryhmittymiä, jotka perustettiin vuonna 2013 suojelemaan shiialaisia pyhäkköjä ympäri maailmaa ja säilyttämään Irakin yhtenäisyys. Ne tukevat tällä hetkellä Syyrian arabitasavallan presidentti Bashar al-Assadin hallitusta sotilaallisesti. Shiiat ovat islamin pienempi päähaara, joista suurin osa asuu Iranissa, Pakistanissa, Intiassa ja Irakissa.
Washington Instituutti julkaisi vuonna 2021 analyysin, jonka mukaan yksi Kata'ib Hizbollah -järjestön haaroista työskentelee suoraan islamilaisen vallankumouskaartin kanssa ja keskittyy Iranin tukemaan vastarintaliittouman toimintaan.
Hamas ja Israel ovat aloittaneet kolmannen sotapäivänsä. Palestiinalaistaistelijat ja Israelin joukot taistelivat koko yön Israelin hallitsemilla alueilla. Gazan kaistalla Israelin sotakoneet tehostivat pommituksiaan.
Israelilaislehdet kertoivat, että Hamasin sotilaallisten toimien seurauksena voi olla jopa tuhat israelilaista kuolinuhria. Aiemmin tänä aamuna Gazan terveysministeriö ilmoitti, että Israelin pommituksissa Gazassa kuoli 436 ihmistä, joista 91 lasta ja 61 naista, ja 2 271 ihmistä loukkaantui, joista 244 lasta ja 151 naista.
Konfliktin eri osapuolet tuottavat jatkuvasti länsimaisille medioille tietoa, jonka riippumattomuutta ja luotettavuutta on vaikea arvioida, sillä osapuolet pyrkivät raportoimaan tilanteesta ensisijaisesti omasta näkökulmastaan. Raportoidut uhriluvut sekä Gazassa että Israelissa nousevat jatkuvasti.
Kärjistyneen konfliktin jatkumisen seurauksena on väistämättä lukuisten siviilien kuolemat ja inhimillisen kärsimyksen kasvaminen. Muun muassa Yhdysvallat, Euroopan Unioni ja Israel ovat määritelleet Hamasin terroristijärjestöksi. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty kertoo vuoden 2022 raportissaan, että Israelin valtio kohdistaa palestiinalaisiin järjestelmällisiä sortotoimia, joka täyttää apartheidin eli rotusyrjinnän tunnusmerkit.