Saksaa edustava uimari Elena Krawzow toteutti viime kesänä Tokiossa unelmansa paralympiavoitosta. Äärimmäisen köyhistä olosuhteista Kazakstanista tiensä maailmanmaineeseen raivannut Krawzow, 28, poseerasi kaksi vuotta sitten saksalaisen Playboyn kannessa ja katsoo nyt jo kohti Pariisin kesäkisoja 2024.
Krawzow'n tarinasta kertoo BBC verkkosivuillaan. Pienessä Mergenin kylässä eteläisessä Kazakstanissa lapsuutensa viettänyt Krawzow syntyi köyhään maanviljelijäperheeseen.
7-vuotiaana Krawzow'n silmissä huomattiin jotain epäilyttävää. Opettaja oli pannut merkille, ettei hänen oppilaansa tahtonut enää nähdä tekstiä taululla tai kirjoissa. Perhe haki apua Moskovasta asti, ja diagnoosiksi varmistui silmänpohjan rappeuma. Nykyään Krawzow'n näkökyvystä on jäljellä vain noin kolme prosenttia.
Krawzow'n ollessa 11-vuotias perhe muutti Saksaan, maahan, jota hän nyt urheilijana edustaa. Lajiksi valikoitui uinti, kun liikunnaopettaja huomasi Krawzow'n olevan kuin kala vedessä.
18-vuotiaana Krawzow saavutti Saksalle 100 metrin rintauinnin paralympiahopeaa Lontoosta. Seuraavana vuonna tuli MM-kultaa samalta matkalta. Vuonna 2016 Krawzow teki mielimatkallaan maailmanennätyksen, mutta jäi Rion paralympiafinaalissa viideneksi. Viime kesänä Tokiossa Krawzow kiri unelmaansa, paralympiavoittoon, oltuaan vielä 50 metrin väliajoissa toisena.
Urheilullisen menestyksen lisäksi Krawzow tunnetaan nykyisessä kotimaassaan myös Playboy-mallina. Hän poseerasi Saksan Playboyn kannessa rohkeissa kuvissa lokakuussa 2020.
– Olen ensimmäinen kannessa ollut vammainen ihminen. Tavoitteenani oli osoittaa, että olemme vammoista huolimatta samanlaisia kuin kaikki muutkin, Krawzow sanoi BBC:n mukaan.
– Haluamme saman mahdollisuuden elää ja rakastaa itseämme vammasta riippumatta. Saksassa jotkut ovat erittäin ujoja ja hermostuneita vammaisten ihmisten seurassa. En tiedä miksi. Emme ole vaarallisia. Olemme tavallisia ihmisiä. Se oli haasteeni: näyttää, että olemme normaaleita ja meille voi jutella kuin kenelle tahansa. Monet ovat kirjoittaneet minulle Instagramissa, kiittäneet teostani ja sanoneet minun motivoineen heitä ja saaneen heidät tuntemaan olonsa paremmaksi. Se oli mukava kuulla.
Tokion paralympialaisten jälkeen Krawzow'n elämä on muuttunut pysyvästi, kun hänellä diagnosoitiin pahanlaatuinen aivokasvain. Krawzow kävi magneettikuvissa samana päivänä, kun hän oli ensin ollut ostamassa vihkisormuksia yhdessä sulhasensa Phillipin kanssa.
– Olin ollut niin onnellinen, ja sitten seuraavassa hetkessä olin täysin musertunut. Kaikki hyvä oli poissa.
Edessä on vielä 10 kuukauden ajan jatkuva kemoterapia ja sädehoidot. Krawzow ei kuitenkaan ole lopettanut harjoittelua. Hänen tähtäimessään ovat ensin kesäkuun MM-kisat Portugalissa ja sitten paralympialaiset Pariisissa 2024.
– Yksi ensimmäisistä kysymyksistäni aivo-operaationi jälkeen oli, miten pian voisin taas harjoitella. Tärkeimpiä asioita elämässä on se, että on tavoitteita – sen sijaan, että pysyisi vain kotona ja ajattelisi kaikkia kauheita asioita.