Ruotsalainen uimari Conrad Hildebrand oli täyttämässä viikkojen päästä 17 vuotta, kun hän löi koulussa vedon. Sillä oli peruuttamaton seuraus: hän halvaantui.
Hildebrandin luokkahuoneessa lyömässä vedossa oli kyse näyttävästä parkour-hypystä. Expressen raportoi, että ehkä tuolloinen 16-vuotias nuorukainen halusi pistää kaveriaan paremmaksi.
Hildebrand tarrasi ikkunalautaan ja lähti heittäytymään ulos.
Temppu epäonnistui.
Hildebrandin jalka tarrautui ikkunan karmiin. Nuorukainen putosi pää edellä puolitoista metriä alas maahan. Elämä muuttui pysyvästi, kuten Expressen kirjoittaa.
– Kuudes kaulanikamani murtui, mikä tarkoittaa, että olen halvaantunut rinnasta alaspäin. En voi liikuttaa sormiani ollenkaan, Hildebrand kertoi TV4:n Nyhetsmorgon-ohjelmassa.
– On melkein helpompi sanoa, mikä tässä kehossa oikein toimii. Osaan silti uida ja se on mielestäni hauskaa.
"En enää kadu elämääni"
Ennen onnettomuutta Hildebrand harjoitteli 20 tuntiakin viikossa. Tapaturman jälkeen kiinnostus uimista kohtaan lopahti.
Hildebrand satsasi sen sijaan pyörätuolirugbyyn. Rion paralympialaiset 2016 jäivät väliin sairaustapauksen vuoksi, ja karsinnat seuraaviin kesäparalympialaisiin Tokioon tuottivat riipaisevan pettymyksen: Hildebrand oli uskonut kisapaikkaan mutta Ruotsi jäi rannalle.
Vuonna 2021 Hildebrand päätti palata uinnin pariin, ja teki sen onnistuneesti. Hän debytoi pian 29-vuotiaana paralympialaisissa Pariisissa. Kisat käynnistyvät kuun vaihteessa.
Hildebrand itki saatuaan tietää paikastaan paralympialaisiin: kaikki hänen ponnistelunsa olivat tuottaneet tulosta. Hän oli kärsinyt vakavista mielenterveysongelmista ja päätynyt ylikuntoon.
– Tämä on ollut elinikäinen unelmani, enkä rehellisesti sanottuna voi vieläkään uskoa, että se todella tapahtuu, Hildebrand kirjoittaa Instagramissa.
– Ainoa asia, joka on minua koskaan vaivannut, on etten pystynyt suorittamaan uintiuraani ja lopettamaan omin ehdoin. En koskaan tajunnut, miten hyvä uimari minusta olisi voinut tulla. Pariisiin valituksi tuleminen tarkoittaa, että en enää kadu elämääni.
Pariisin kisat ovat Hildebrandille entistäkin erityisemmät sen myötä, että tuolloin ensimmäisissä paralympialaisissaan ui myös hänen 21-vuotias tyttöystävänsä Nicola St Clair Maitland, jolla on synnynnäinen selkäydinvamma.