Biokemisti Daniel Isaacs avasi hajusteteollisuuden salaisuuksia MTV Lifestylelle.
MTV Lifestyle esitteli biokemisti Daniel Isaacsille parfyymipuikon ja pyysi häntä selittämään, mitä tuotteen ainesosalista tarkoittaa. Lue selitykset!
Ainesosa: Paraffin
– Tämä on periaatteessa öljy. Öljyä käytetään parfyymissa, erityisesti puikkomallisessa, koska sitä voi levittää iholle tasaisesti, Isaacs toteaa.
Paraffinum liquidum -ainesosa on nestemäinen öljy, jota käytetään kosmetiikan lisäksi lääketieteessä.
Ainesosa: Cyclopentasiloxane ja cyclohexasiloxane
– Hyvin pitkiä nimiä! Nämä ovat silikoneja, kuin voiteluaineita. Näitä käytetään, jotta tuotteessa on liukas pinta ja sitä voi liu'uttaa iholla.
Cyclopentasiloxane on silikoniksi luokiteltava aine. Se tuo kiiltoa ja pehmeyttä sekä sitoo kosteutta. Samaan tapaan cyclohexasiloxane on silikoni, joka edistää myös vedenkestävyyttä ja sitoo kosteutta.
Ainesosa: Parfum (fragrance)
– On huomioitava, että parfyymissa tämä on ainoa asia, jota ei tarvitse avata kuluttajalle. Se voidaan nimetä parfyymiksi, ja tuote voi sisältää mitä tahansa, Isaacs kuvaa.
– Jos kyseessä on hajuste, voidaan käyttää tätä geneeristä termiä. Syy on se, että suuri osa immateriaalioikeuksista ja tuotteen ainutlaatuisuudesta syntyy tuoksusta. Jos ainesosat täytyisi kertoa, olisi vaikeaa salata valmistusprosessi. Tuoksu on tärkeä, sillä ihmiset yhdistävät sen voimakkaasti tuotteeseen.
Parfyymin ainesosat voisi joutua kertomaan julkisuuteen ainoastaan siinä tapauksessa, että kuluttaja saisi tuotteesta hyvin vaarallisen allergisen reaktion. Ainoastaan kehittäjät ja tuotteen turvallisuutta arvioivat ammattilaiset tietävät kaiken tuotteen sisältämistä aineista.
Ainesosa: Linalool, limonene, citronellol, geraniol
– Koska listalla lukee parfum fragrance, on mahdotonta kertoa, mitä parfyymissä tarkalleen ottaen on käytetty. Ainesosalistan lopussa on kuitenkin listattu tuoksuallergeeneja. Näitä näkee monissa kosmetiikkatuotteissa, koska ne täytyy ilmoittaa, Isaacs sanoo.
Linaloolia on kasvien aromaattisissa öljyissä, kuten appelsiini- tai laventeliöljyssä. Limoneneä löytyy useiden kasvien eteerisistä öljyistä, samoin citronellolia. Geraniolia käytetään hajusteena ja makuaineena.
– Näitä löytyy yleisesti kosmetiikkatuotteista, ja ne voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Valmistajan täytyy ilmoittaa kaikki allergeenit, jos niiden määrä ylittää tuotteessa tietyn rajan.
Lue myös:
Sumo video id
Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi