Pariskunnat kertovat, miksi pitävät rahansa erillään: ”En ikinä enää jaa pankkitiliäni kenenkään kanssa”

10:00img
Julkaistu 08.07.2018 12:56

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Rahojen erillään pitäminen voi antaa enemmän itsenäisyyttä ja tuoda turvallisuuden tunnetta – mutta vaatii myös molemminpuolista luottamusta.

Yllä olevalla videolla Julia Thurén kertoo, miten hänen onnistui miehensä kanssa säästää vuodessa 10 000 euroa per henkilö.

Talousasiat ovat keskustelunaihe, joka jokaisen avioliittoa tai yhteen muuttamista suunnittelevan pariskunnan tulisi käydä. Osalle pariskunnista erilliset tilit, luottokortit ja budjetit ovat käytännön kysymyksiä – joka saattaa jopa pelastaa liiton.

Toisille rahojen pitäminen erillään voi tuoda turvallisuuden ja harmonian tunteita. Huffington Postin kyselyn mukaan näin asiaan suhtautuvat erityisesti naiset. Pariskunnat perustelivat sivustolle päätöstään pitää omat taloudet ominaan.

1. Koska ero ex-kumppanista ajoi vararikkoon

”Olemme olleet yhdessä kahdeksan vuotta. Lähetän kuukausittain puolet laskuihin tarvittavista rahoista hänen tililleen. Yksi syy tähän on naisystäväni entinen parisuhde, jossa molempien rahat olivat yhteisessä käytössä. Eron seurauksena naisystäväni joutui vararikkoon, kun ex osti hänen nimiinsä auton. Naisystäväni kärsii ahdistuksesta, ja talousasiat ovat yksi asia, joka kohtauksen laukaisee.

LUE MYÖS: Unohda riidat seksistä ja rahasta – tässä on pahin avioliiton tappaja: "Oletko väsynyt olemaan turhautunut?"

Rahojen pitäminen erillään on toiminut kohdallamme. Meillä ei ole ikinä riitoja raha-asioista.”

Ralgan

2. Koska se on helppoa

shutterstock_538621243

Kaikki eivät pidä matematiikasta. Kuvituskuva.

”Se on puhdasta laiskuutta. Kumpikin meistä on vastuussa tietyistä laskuista. Toimimme mieluummin tottumustemme mukaan kuin ryhdymme käyttämään aikaa laskutoimituksiin.”

Jessica

3. Koska nautimme itsenäisyydestämme

”Olemme olleet mieheni kanssa naimisissa 16 vuotta. Aloitimme yhteistilillä, koska oletimme, että niin pitää toimia. Se ei toiminut. Kuuden vuoden jälkeen hankimme erilliset tilit kahdesta eri pankista. Jos muistan oikein, päädyimme ratkaisuun, koska elimme kädestä suuhun.

Nyt jaamme laskut. Minä maksan käyttötavarat, hän vuokran. Maksan autostani syntyvät kulut sekä puhelin- ja luottokorttilaskuni – mieheni omansa. Hän maksaa suuremman osan yhteisistä laskuistamme, sillä tienaa enemmän.

LUE MYÖS: Näin paljon rahaa ihmisellä pitäisi olla säästössä – toteutuuko itselläsi?

Rakastan sitä, ettei minun tarvitse selitellä rahankäyttöäni. Naisena ajattelen henkilökohtaisen varallisuuden omistamisen ja sen hallinnoimisen olevan tärkeää. Ihan vain varmuuden varalta.”

Stef

4. Koska luotamme toisiimme

”Ennen 33 vuotta sitten solmittua avioliittoamme, olimme molemmat naimisissa. Päätimme, että olisi helpompaa pitää raha-asiat erillään. Mieheni on aina tienannut enemmän kuin minä, mutta omat tuloni ovat kasvaneet vuosien mittaan.

Otettuamme asuntolainaa mieheni maksoi lainanlyhennyksen ja minä perheen käyttötavarat sekä ruoan. Mieheni piti huolta isoista jutuista, minä pienemmistä lasten jutuista.

Nykyään mieheni huolehtii sijoituksistamme ja pitää minut informoituna.

LUE MYÖS: Kuluiko taas liikaa rahaa vaatteisiin? 10 vinkkiä tuhlailun lopettamiseksi

En kysy koskaan mieheni vedonlyöntiharrastuksestaan ansaitsemia voittoja, sillä luotan häneen. Itse käytän rahojani teatterilippuihin sekä lasten ja lastenlasten vaatteisiin. Mieheni ei ole koskaan kysynyt, kuinka paljon.

Tähän kesti totutella, mutta nykyään rahojen pitäminen erillään toimii. Uskon, että avainasemassa siinä ovat joustavuus sekä luottamus.”

Glenda

5. Koska käytämme rahaa eri tavoin

shutterstock_655165810

Rahojen erillään pitäminen vaatii luottamusta.

”Pidän budjettia tasapainossa ja maksan suurimman osan laskuista. Loppukuussa lasken, mitä kumppanini on minulle velkaa. Pidämme molemmat huolta henkilökohtaisista kuluistamme.

Tällä tavoin pakkomielteeni budjetin hoitamiseen ei vaikuta hänen heikompaan kiinnostukseensa asiaan. Osallistumme molemmat yhteisen talouden hoitamiseen, mutta säilytämme itsenäisyytemme. Noudatamme ”käytä omat rahasi kuten haluat” -ideologiaa ilman tuomitsemista ja lupien kysymistä.

Kelly

6. Koska eksäni ajoi minut velkoihin

”Entisessä avioliitossani miehelläni ja minulla oli yhteinen tili. Hän opiskeli ja tienasi hyvin vähän. Opettajan palkallani maksoin autoihin ja asumiseen liittyvät kulut – kaiken. Mieheni tuhlasi opintolainansa kiipeilytarvikkeihin, take away -kahviin ja ulkona syömiinsä lounaisiin, joita ei suostunut minun tekemänäni syömään.

LUE MYÖS: Ihmiset tuhlaavat rahansa pääasiassa kolmeen asiaan – näin sinäkin säästäisit yli 11 000 euroa vuodessa

Ennen kuin erosimme viime vuonna, hän tienasi 20 000 dollaria (reilu 17 000 euroa) vuodessa. Hänen elämäntyylinsä ei kuitenkaan mahdollistanut velkojen maksamista takaisin. Hauskoja aikoja.

Nykyinen kumppanini maksaa omat laskunsa ja minä maksan omani. En ikinä kysy, mihin hän käyttää rahansa, eikä hän utele minulta samaa. Kunhan laskut on maksettu, kaikki on hyvin. Jos miehelläni on taloudellisesti tiukkaa, maksan enemmän yhteisiä kuluja – ja sama toimii toisin päin. En IKINÄ enää jaa pankkitiliäni kenenkään kanssa.”

Meg

Lähde: Huffington Post

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Raha