Tästä asiasta kumppanin kanssa on pakko puhua: "Valtava vaikutus parisuhteen menestykseen"

Parisuhteessa raha on yksi yleisimpiä kiistakapuloita. Asiantuntija muistuttaa, miksi rahasta on tärkeää puhua avoimesti.

Parisuhteessa olisi hyvä puhua avoimesti kaikesta, myös niistä kiusallisista asioista. Jostain syystä raha-asioista puhuminen voi tuntua hankalalta oman tutun kumppaninkin kanssa. Ja jos rahasta sitten puhutaan, saattaa tukala aihe muuttua pian riidaksi.

Viime vuonna julkaistun Danske Bankin kyselytutkimuksen mukaan liki puolet suomalaisvastaajista myönsi riitelevänsä rahasta puolisonsa kanssa ainakin joskus. Kolme selvästi yleisintä riidan aihetta olivat rahankäyttötyylin erot, päivittäisiin hankintoihin liittyvät raha-asiat ja menojen vähentäminen.

Talousasiantuntija ja Talk Money to Me: The 8 Essential Financial Questions to Discuss With Your Partner -kirjan rahankäytöstä parisuhteessa kirjoittanut Jason Tartwick muistuttaa Huffpost-sivustolla taloudellisen läpinäkyvyyden merkityksestä parisuhteessa. 

Miksi rahasta puhuminen on tärkeää?

Olitpa sitten avo- tai avioliitossa, Tartwick muistuttaa, että yhteisestä taloudesta puhuminen on tärkeää.

– Jos ette puhu rahasta, sillä on valtava vaikutus parisuhteen menestykseen, asiantuntija vakuuttaa.

Tartwick huomauttaa, että aihe voi tuntua monesta kiusalliselta, mutta siitä pitää silti keskustella. Aihetta voi käsitellä aluksi kevyesti: kysy, missä kumppani haluaisi lomailla tai mitä hän tekisi lottovoitolla.

Rennot keskustelunavaukset luovat turvallisen tilan puhua vakavammista raha-asioista myöhemmin.

Älä kehuskele rahoillasi

Tietynlaiset käytösmallit eivät tue avointa keskustelua. Tällaista käytöstä edustavat esimerkiksi omalla rahatilanteella kehuskelu tai toiselle kuittailu tämän veloista.

 – Tiedämme kaikki sen yhden tyypin, joka pullistelee ja kehuskelee sillä, mitä hän tienaa tai mitä hänellä on. Se on äärimmäisen hyödytöntä.

Omista veloista kannattaa kuitenkin puhua kumppanille avoimesti, sillä salailu vain johtaa katkeruuteen, kun avoin keskustelu voisi puolestaan tuoda mukanaan ratkaisuja yhdessä kumppanin kanssa mietittynä.

Näin suomalaiset riitelevät rahasta. Juttu jatkuu videon alla.

Näin suomalaiset riitelevät rahasta 1:42
Viiden jälkeen -ohjelmassa kysyttiin suomalaisilta, riitelevätkö he rahasta.

Miten tuoda varat yhteen?

Moni pariskunta miettii yhteen muutettuaan tai naimisiin mentyään taloutensa yhdistämistä. 

Tartwick suosittelee pitämään omat tilit, jotta vapaus säilyy, mutta laittamaan rahaa myös yhteiselle tilille. Yhteiseltä tililtä pariskunta voi kustantaa esimerkiksi vuokrat, sähkölaskut ja lomat.

Myös Väestöliiton Heli Vaaranen on suositellut samaa taktiikkaa, jossa suhteessa olisivat sekä niin sanotut sinun ja minun rahat että yhteinen kassa.

On hyvä olla omat rahat. Se on aika tärkeä arvo monelle suomalaiselle, hän totesi viime vuonna Huomenta Suomen haastattelussa.

Jos toinen osapuoli tienaa selkeästi enemmän, voidaan miettiä ratkaisua, jossa yhteiselle tilille laitettava summa on suhteessa tienestieroihin. Jos tuloero on suuri, mutta menot jakaantuvat tasan, ollaan pian tilanteessa, jossa suhteen osapuolet elävät eri elintasojen mukaan: toinen kituuttaa, toinen elää leveästi ja pystyy säästämään.

Siksi kulut kannattaa suhteuttaa tuloihin, neuvoo rahoitusyhtiö Ferratum. Tämä tapahtuu esimerkiksi niin, että lasketaan, kuinka suuri prosenttiero puolisoiden tuloissa on ja käytetään samaa prosenttisuhdetta kuluihinkin. Tällä metodilla parisuhteen molemmat osapuolet osallistuvat kumpikin kykynsä mukaan yhteisen talouden hoitoon, kuitenkin säilyttäen myös omaa rahaansa, jonka he voivat käyttää haluamallaan tavalla – esimerkiksi omiin huveihin, säästämiseen tai sijoittamiseen. 

Raha-ongelmat yhteydessä läheisyyteen

Rahasta riitelyllä voi olla seurauksia parisuhteelle. Asiaa kirjaansa varten tutkineelle Tartwickille selvisi, että kolme neljäsosaa avio- ja avopareista kertoivat rahariidoilla olevan merkittävä rooli heidän parisuhteessaan. Lisäksi puolet kertoi, että rahasta riitely vaikuttaa läheisyyteen negatiivisella tavalla.

– Rahaongelmat voivat johtaa läheisyyden vähenemiseen katkeruuden ja kommunikaation puutteen vuoksi.

Katso myös: Kiristyneet kukkaronnyörit repivät rakkautta – mikä avuksi? 

Lue myös:

    Uusimmat