Autoklinikan tilaaman kyselyn mukaan pysäköinti aiheuttaa monelle päänvaivaa. Taskuparkin kokee haastavaksi lähes joka kolmas vastaaja, kun taas joka toinen myöntää jännittävänsä ainakin joskus parkkihalliin pysäköimistä.
Onnettomuustietoinstituutin mukaan vuonna 2015 lähes 45 prosenttia kaikista liikennevahingoista tapahtui pysäköintialueilla. Pysäköinnin aikana syntyneet vauriot ovat myös yleisin syy auton korjauksiin vauriokorjaamiseen erikoistuneella Autoklinikalla. Kyselyyn vastanneista yli 500 autoilijasta useampi kuin joka neljäs oli vahingoittanut autoa pysäköidessään. Yksittäisistä vahinkotyypeistä yleisimpiä ovat peruutusvauriot
Vain 22 prosenttia kyselyyn vastanneista kokee, että hallitsee taskuparkin erinomaisesti. Taskuparkki tuottaa kyselyn mukaan enemmän päänvaivaa naisille kuin miehille: naisista 12 prosenttia kokee, että ei hallitse taskuparkkia ollenkaan ja lähes 30 prosenttia mieltää sen aika vaikeaksi. Miehistä alle prosentti myöntää, ettei hallitse taskuparkkia ja aika vaikeaksi sen luokittelee noin 14 prosenttia.
– Taskuparkki on tekniikkalaji, joka vaatii opettelua ja harjoittelua. Tästä kertoo myös tutkimustuloksemme, jonka mukaan eteläsuomalaiset hallitsevat taskuparkin parhaiten. Pääkaupunkiseudulla voi olla vaikeaa saada itselleen pysäköintipaikkaa, jos taskuparkki ei onnistu, Autoklinikalla korjaustyön laadunvalvonnasta vastaava Tapio Ikävalko sanoo.
Parkkihallit ahdistavat nuoria autoilijoita
Parkkihalliin pysäköiminen jännittää vähintään joskus peräti 51 prosenttia vastaajista. Nuorista 18–20-vuotiaista vastaajista jopa 82 prosenttia kokee pysäköinnin parkkihalliin haastavaksi.
– Parkkihalleissa syntyneet vauriot ovat erittäin yleisiä syitä vauriokorjaukselle. Yleisenä vinkkinä voisi antaa, että auto kannattaa peruuttaa vapaana olevaan ruutuun. Pysäköintiruudusta poisperuuttaminen on aina riskialttiimpaa, Ikävalko vinkkaa.
Kokeneella korjausalan ammattilaisella riittää ymmärrystä kolaroijille, mutta ei vastuuta pakoileville.
– Jos osuu vahingossa toiseen autoon, tärkeintä on ottaa omasta vahingosta vastuu ja jättää yhteystiedot paikalle. Me Autoklinikalla kuulemme valitettavan usein tapauksista, joissa lommon aiheuttaja on livahtanut paikalta ja maksattaa vaurionsa meillä muilla vakuutuksenottajilla, Ikävalko sanoo.
Pysäköintivauriot on yleensä helppo korjata
Vaikka pysäköinnistä syntyneet vauriot ovat yleisiä, henkilöille ja autoille ne aiheuttavat onneksi pääasiallisesti vain pieniä vahinkoja.
– Parkkipaikoilla syntyneet maalipinnaltaan ehjät, alle kanamunankokoiset lommot on mahdollista korjata maalaamatta PDR-menetelmällä. Siinä lommo oikaistaan vaurion taustapuolelta erikoistyökalujen avulla, Ikävalko selventää.
Suurimmat erot PDR:n (Paintless Dent Repair) ja perinteisen pellinkorjauksen välillä ovat ajassa ja korjauskustannuksissa. PDR-menetelmällä eli koukkuoikaisuna tehtynä korjaus vie aikaa noin tunnin, kun perinteiseen menetelmään kuluu vähintään kaksi päivää. PDR:llä toteutetun korjauksen hinta on noin 150 euroa, kun perinteisen menetelmän kustannukset voivat nousta jopa 1 000 euroon.
Lähde: Autoklinikka
***
1:23