Yli sata autoilijaa munaa tänäänkin kalliisti: "Tuhat euroa tai jopa enemmän"

Suomessa sattuu vakuutusyhtiö LähiTapiolan mukaan keskimäärin yli sata liikennevahinkoa joka päivä pelkästään parkkipaikoilla. Pysäköinti on yksi autoilun riskialtteimmista suorituksista, vaikka nopeudet ovatkin alhaisia.

LähiTapiolan vahinkotarkastaja Petri Halttu kertoo yhtiön tiedotteessa, että parkkipaikkakolarit ja -kolhut ovat kaikkein yleisimpiä autoilijoille sattuvia liikennevahinkoja.

Pelti kolisee parkkipaikoilla muun muassa peruuttaessa, väistämistilanteissa tai auton ovea avatessa.

– Onneksi vahingot ovat yleensä nimenomaan peltivaurioita. Loukkaantumisilta yleensä vältytään, koska vauhdit ovat matalat, Halttu toteaa.

Vaikka kolhu ei iso olisikaan, voi sen korjaaminen osoittautua yllättävän kalliiksi.

– On tavanomaista, että parkkipaikkakolhujen korjauskustannukset ovat noin tuhat euroa tai jopa enemmän, Halttu toteaa.

Peruuttaminen on riskialteinta

Onnettomuustietoinstituutin (OTI) mukaan vakuutusyhtiöt korvasivat vuonna 2019 yhteensä lähes 45 000 pysäköintialueilla sattunutta liikennevahinkoa – siis keskimäärin 120 vahinkoa päivässä.

OTIn tilastot antavat kuvaa lakisääteisestä liikennevakuutuksesta korvatuista vahingoista, eli syyttömälle osapuolelle tulleista omaisuusvahingoista sekä henkilövahingoista.

Ne eivät kuitenkaan kerro koko totuutta, koska merkittävä määrä pysäköintialueilla tapahtuneista kolahduksista korvataan ajoneuvojen vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta. Paljon kolhuja jää myös tilastojen ulkopuolelle.

Kaikista pysäköintialueilla sattuvista liikennevahingoista yli puolet tapahtuu OTIn mukaan peruuttaessa.

– Peltikolareita ehkäisee parhaiten parkkeeraamalla auton hieman kauemmas sen sijaan, että etsii parkkipaikan mahdollisimman läheltä kauppakeskuksen sisäänkäyntiä. Nykyautoista löytyy usein peruutustutka tai -kamera, jotka helpottavat liikkumista parkkialueilla. Ajoneuvon peilit tulisi myös säätää aina uudelleen kuljettajan vaihtuessa. Se on osa liikenneturvallisuutta ja huono näkyvyys peileistä vaikuttaa niin ikään parkkialueilla liikkumiseen, Halttu sanoo.

Muista palomiesparkki!

Taskuparkki on monelle tuttu, mutta palomiesparkki on tuntemattomampi.

Omaa ja muiden turvallisuutta voi pysäköintivaiheessa edistää parhaiten peruuttamalla pysäköintiruutuun tai ajamalla sen läpi. Ruutuun peruuttaminen onnistuu jokaiselta, kun sitä on muutaman kerran harjoitellut.

– Palomiesparkki-nimitys tulee siitä, että auto on pysäköity keula lähtösuuntaan [kuten paloautot paloasemalla]. Palomiesparkin voi toteuttaa joko peruuttamalla tai ajamalla pysäköintiruudun läpi varovaisuutta noudattaen, kun edessä olevassa ruudussa ei ole ketään, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen kertoi viime kesänä.

Lähteet: LähiTapiola, Liikenneturva, Autoliitto

Lue myös:

    Uusimmat