Parkkipaikka on yksi autoilijan vaaranpaikoista. Ifin tekemän tutkimuksen mukaan alle kolmasosa autojen kolhimiseen syyllistyneistä saadaan selville.
Auton kylkeen ilmestyy helposti kolhu, jos viereiseen parkkiruutuun pysäköineestä autosta noustaan ylös ovea reippaasti auki heilauttamalla. Hups ja oho, tuli lommo!
Ifin kyselytutkimukseen vastanneista suomalaisista 12 prosenttia tietää, miltä oman auton kolhiintuminen parkkipaikalla tuntuu.
Eteläisimmässä Suomessa kolhiintumisvahinkoja, kuten muitakin autovahinkoja, sattuu hieman enemmän kuin muualla Suomessa: Uudellamaalla 14 prosenttia vastaajista on saanut kolhuja parkkipaikalla omaan autoonsa.
Kolhukorvauksia haetaan kaskovakuutuksesta
Kaskovakuutuksesta korvausta hakeneista vastaajista 32 prosenttia oli hakenut korvausta juuri parkkipaikkakolhujen vuoksi.
– Parkkipaikkakolhut ovat yleisiä myös vahinkotilastojemme perusteella. Kun autoja on pienellä alueella paljon, riski kolhuille kasvaa huomattavasti ja vahinkoja tapahtuu, kertoo Ifin laatupäällikkö Solja Varke-Lipponen.
Tekijä pakenee usein paikalta
Kahdessa kolmasosassa (67 prosentissa) parkkipaikalla sattuneista kolhimistapauksista vahingon tekijää ei koskaan saada selville.
– On harmillista, että toisen aiheuttamat vahingot päätyvät uhrin maksettavaksi. Hyvä tapa vähentää parkkipaikkakolhujen riskiä on pysäköidä auto hieman kauemmas kaupan tai ostoskeskuksen sisäänkäynneistä, jotka ovat yleensä ruuhkaisia, neuvoo Varke-Lipponen.
Jätä lappu
Jos sattuu itse kolhaisemaan autoa, perinteinen tapa jättää lappu auton ikkunaan yhteystietojen kera toimii ja viestii kolhitun ajoneuvon omistajalle tapahtuneesta mokasta.
Ifin kyselytutkimuksen mukaan 13 prosentissa kolhimisista tekijä joko ilmoitti asiasta viestillä tai jäi odottamaan tapahtumapaikalle.
Vain kolmasosassa kaikista korjauksista maksaja on kolhun aiheuttaja, joka viides korjaus meni auton omistajan omasta pussista ja vajaa puolet auton omistajan kaskosta. Jos kolhun aiheuttaja ei selvinnyt, joka toinen vastaajista jätti kolhun korjaamatta. Kaikista kolhimistapauksista lähes kaksi kolmesta kuitenkin korjattiin.
Ifin teettämään sähköiseen kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1117 henkilöä. Se toteutettiin maaliskuussa 2015 YouGov Finlandin toimesta.
Näin vältyt kolaroimasta parkkipaikoilla
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.