Parkkipaikoilta tuttu kurtturuusu on levinnyt jo saaristoon asti, nyt laji on hävitettävä kahdessa vuodessa: "Siinä onkin melkoinen savotta edessä"

2:02img
Julkaistu 14.05.2020 08:45
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Kevät on hyvä aika hävittää haitallisia vieraslajeja, koska kasvit ovat vielä pieniä. Lupiinien ja jättipalsamien kitkeminen on nyt helppoa. Kurtturuusu on määrätty hävitettäväksi Suomesta vuoden 2022 kesäkuuhun mennessä. Tehtävä on vaativa, koska hävitys ei ole helppoa ja laji on laajalle levinnyt.

Kurtturuusut ovat vallanneet laajoja alueita meren rannalla ja saaristossa. Kurtturuusu on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi.

– Se on yksi meidän pahimpia haittakasveja ennen kaikkea sen takia, että se leviää täällä rannikolla ja saaristossa monenlaisille arvokkaille luontotyypeille ja valtaa kasvutilaa alkuperäisiltä lajeilta, selittää vanhempi tutkija Terhi Ryttäri Suomen ympäristökeskuksesta.

Kurtturuusu, vieraslaji

Kurtturuusuja kasvaa monissa paikoissa: pihoilla, puistoissa, rannoilla ja teiden varsilla.

Kurtturuusu on poistettava myös kotipihoilta

Kurtturuusu onkin päätetty hävittää Suomesta kokonaan. Aikarajaksi on asetettu kesäkuun alku vuonna 2022 eli aikaa on enää kaksi vuotta. Siihen mennessä kaikki kurtturuusut pitäisi kitkeä kotipihoilta, taloyhtiöiden pihoilta, teiden varsilta ja puistoista.

– Siinä onkin melkoinen savotta edessä. Kyllä siihen tarvitaan kaikkien työpanosta. Aikatauluhan on todella tiukka. Ensisijaisesti pitää saada luonnoltaan arvokkaimmat kohteet hoitoon, linjaa Ryttäri.

Kurtturuusut on poistettava myös kotipihoilta, koska sieltä siemenet kulkeutuvat kauas esimerkiksi lintujen mukana. Ely-keskusten tehtävänä on valvoa, että kasvit poistetaan määräaikaan mennessä. - Valvonta on ely-keskusten vastuulla, mutta tuskin alkuvaiheessa kukaan ehtii juosta kenenkään pihoja tutkimassa, lohduttaa Ryttäri.

Kurtturuusu, Terhi Ryttäri

Vanhempi tutkija Terhi Ryttäri tutkii kurtturuusua Espoon Kivenlahdessa.

Kurtturuusun hävittämien moottoriteiden keskeltä on haastavaa

Kurtturuusu on sitkeä laji. Sen voi hävittää esimerkiksi kaivamalla ylös tai leikkaamalla matalaksi ja peittämällä pariksi vuodeksi. Kasvi voi yrittää myös näivettää.

– Jos on pieni esiintymä, voi kokeilla näivettämistekniikkaa eli poistetaan vihreitä versoja pari kolme kertaa kesän aikana ja saadaan muutamassa vuodessa kuolemaan se pensas, neuvoo Ryttäri.

Asiantuntija epäilee, että kaikkialta kurtturuusua ei saada hävitettyä määräaikaan mennessä.

– Esimerkiksi moottoriteiden keskialueilta, missä on kaiteita, valopylväitä ja kaapelointeja, ei varmaan tule onnistumaan hävitys määräaikaan mennessä.

Lupiini, haitallinen vieraslaji

Lupiinin lehdet on helppo tunnistaa.

Jättipalsami ja lupiini on helpointa kitkeä nyt

Kurtturuusun lisäksi eroon halutaan muistakin haitallisista vieraslajeista kuten jättipalsamista ja lupiinista. Molemmat on helppo tunnistaa. Kevät on paras aika niiden kitkemiseen, koska kasvit ovat vielä pieniä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kitkemiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

– Periaatteessa maanomistajan lupa tarvitaan aina, mutta kyllä monet kaupungit ovat myötämielisiä kaikenlaisille talkoille kaupunkien yhteisillä alueilla, uskoo Ryttäri.

Vieraslajien hävittäminen lisää luonnon monimuotoisuutta ja antaa kasvutilaa alkuperäisille niitty- ja rantakasveille.

Lisää tietoa vieraslajeista löytyy täältä.

jättipalsami, haitallinen vieraslaji

Jättipalsami on helpointa kitkeä nyt, kun kasvit ovat vielä pieniä.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa