Laajalle levinnyt kurtturuusu määrättiin Suomessa haitalliseksi vieraslajiksi kolme vuotta sitten. Sen kasvatuskielto astuu voimaan nyt 1. kesäkuuta.
Kurtturuusun kasvatuskielto on herättänyt keskustelua hävittämistyöstä ja pensaan haitallisuudesta.
– Kasvatuskielto ei tarkoita sitä, että ilmestymme sakkolappu kourassa ihmisten tonteille. Tarkoitus on kannustaa ihmisiä yhteiseen kitkemistyöhön tämän vieraslajin torjumiseksi ja ymmärtää torjumisen hyödyt, toteaa valtakunnallinen vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen Kainuun Elinkeino-, ympäristö- ja liikennekeskuksesta (Ely).
Kielto koskee jo olemassa olevia sekä uusia kurtturuusuja. Kurtturuusujen myynti, maahantuonti ja kasvattaminen on kiellettyä.
– Jos tahallisesti laiminlyö tätä kieltoa, niin Ely-keskus voi antaa määräyksen kasvin tuhoamiseksi ja sitä voidaan tehostaa uhkasakolla. Tämä ei ole kuitenkaan ykköstehtävämme. Tärkeämpää on se, että me kaikki ymmärtäisimme torjua näitä haitalliseksi laissa säädettyjä vieraslajeja omistamillamme alueilla.
Maanomistaja on vastuussa hävittämistyöstä. Omatoimisuuteen kannattaa kuitenkin ryhtyä esimerkiksi talkoovoimin ja aloittaa omalla pihalla kitkemistyö. Jos on epävarma, kenelle hävittämistyö kuuluu, kannattaa olla yhteydessä paikalliseen ely-keskukseen.
Kuinka tunnistaa kurtturuusu?
Kurtturuusu muistuttaa monta muuta ruusua, kuten orjanruusuja, valamonruusua ja juhannusruusua. Tunnistamisen avuksi vieraslajit.fi-sivustolla on kurtturuusun tarkat tunnistusohjeet. Kurtturuusu on korkeintaan puolitoista metriä korkea, tiheä pensas, joka kukkii kesä-syyskuussa. Kaikista ruusuista kurtturuusulla on selkeästi tiheäkarvaisimmat varret.
Nimensä mukaisesti kurtturuusun lehdet ovat kurttuiset ja paksut. Muiden ruusujen lehdet ovat yleensä ohuempia. Kurtturuusun kielukat ovat väriltään kypsinä tomaatinpunaiset. Mikäli kielukoita ei muodostu lainakaan, ei kyseessä ole hävitettävä kurtturuusu.
– Kurtturuusujen kukat ovat yleensä aniliininpunaisia tai valkeita ja terälehtiä on viisi. Kiulukat eli ruusun marjat ovat litistyneitä, kuin nauriin muotoisia. Lisäksi kurtturuusun piikit ovat suorat, luettelee Leinonen kurtturuusun tuntomerkkejä.
Hävittämistyö vaatii pitkäjänteisyyttä
Kurtturuusu lisääntyy helposti. Linnut ja vesistöt levittävät sitä ja kuten useiden vieraslajien kohdalla, sen hävittäminen on työlästä.
– Kurtturuusun torjuminen kannattaa tehdä näivettämällä. Kasvusto kannattaa leikata aivan maanrajasta pois, ja mikäli on marjomisvaihe, niin marjat kannattaa kerätä pois, sillä niiden avulla se lisääntyy.
Tämän jälkeen jätteet kannattaa hävittää polttamalla. Jätteitä ei kannata viedä metsään tai muualle luontoon, josta ne voivat lähteä uudelleen kasvamaan.
– Näivettäminen kannattaa tehdä useamman kerran kaudessa ja useamman vuoden ajan. Vieraslajit ovat sinnikkäitä kasvamaan, ja olenkin verrannut niitä laihduttamiseen. On helppoa saada kilot pois, mutta ne palaavat helposti takaisin, nauraa Leinonen.
Kurtturuusu hävittää alkuperäisluontoa
Kurtturuusu on asetettu kasvatuskieltoon, koska se on alun perin vieras Suomen maanperällä. Ihminen on tuonnut kurtturuusun alueelle, kun taas tulokaslaji leviäisi itsestään.
– Kurtturuusu on Itä-Aasiassa kasvava koristekasvi. Kurtturuusu ei ole pysynyt kuitenkaan koristekasvina, vaan suurin osa nykyisistä isoista kasvustoista on tarhakarkulaisia.
Kurtturuusu tuhoaa alkuperäiskasvustoa. Piikikkäät kasvustomatot hävittävät esimerkiksi merenrantakasvillisuuden kokonaan. Tällöin se on myös haitaksi rantojen virkityskäytölle.
Kurttusuusun ulkomuotoon tykästynyt voi sen sijaan istuttaa esimerkiksi helppohoitoisen ja kauniin ritausman, juhannusruusun tai hyvin talvea kestävään orjanruusun.