Vieraslajit yhä kasvava ongelma Suomessa – näiden kasvien ei kannata antaa levitä pihallesi

4:12imgELY-keskuksen vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen kertoo, miten vieraslajeista voidaan yhdessä selvitä.
Julkaistu 23.05.2020 12:50
Toimittajan kuva
Jere Silfsten

jere.silfsten@mtv.fi

Suomessa on tällä hetkellä yhteensä 157 tunnistettua vieraslajia. Ne aiheuttavat paljon haasteita alkuperäislajeille.

Vieraslajit ovat lajeja, jotka ovat levinneet uudelle alueelle ihmisen avustamina, joko tahallaan tai tahattomasti. Alueelle omin voimin tulleita lajeja kutsutaan tulokaslajeiksi.

ELY-keskuksen vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen kertoo MTV Uutisille vieraslajien olevan kasvava ongelma Suomessa. Hänen mukaansa tunnetuimpia ja eniten haittaa aiheuttavia vieraslajeja ovat kurtturuusu, jättiputket, jättipalsami ja espanjansiruetana. Myös tienvarsista tuttu lupiini on liittynyt samaan sarjaan edellä mainittujen kanssa.

– Aikoinaan tienvarsiin jopa kylvettiin lupiinia, joka on ollut virhe, sanoo Leinonen.

Vieraslajit vievät alkuperäislajien kasvuympäristön, sillä lajit kilpailevat samoista resursseista. Leinosen mukaan vieraslajit onnistuvat usein syrjäyttämään alkuperäisen lajin, mistä syystä niiden leviämisen estäminen on tärkeää.

– On merenrantoja, joissa on kasvanut hyvin paljon harvinaislaatuisia kasveja ja hyönteislajeja. Kurtturuusu on kuitenkin vallannut tällaisia paikkoja, eivätkä nämä alkuperäislajit ole pystyneet taistelemaan kasvuympäristöstä vieraslajin kanssa. Myös espanjansiruetana on haastava siitä syystä, että sille kelpaa kaikki vihreä, joten sen leviäminen tuottaa hyvin isoja ongelmia, kertoo Leinonen.

Apua on tarvittaessa tarjolla

Vieraslajien hävittäminen ei ole helppoa, mutta se on kuitenkin Leinosen mukaan mahdollista. Ihmisten tulisi tarkistaa omat pihamaansa. Leinonen haluaa korostaa, ettei asiasta kannata alkaa riitelemään, vaan yhdessä pystymme selviämään tilanteesta.

– Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jos vanhan mummon mökin nurkalla kasvaa jättiputkea, niin hänen tarvitsisi lähteä kitkemään sitä sydänkohtauksen pelossa, muistuttaa Leinonen.

Leinosen mukaan ELY-keskuksen käynnistämän hankkeen tarkoituksena on, että kunnat voivat hakevat ongelmakohtiin rahoitusta, jonka jälkeen yhdessä pyritään hävittämään haitalliset vieraslajit.

Katso ylhäällä olevalta videolta, mitä vieraslajit ovat ja miten niistä selvitään!

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa