Pasin ojaan ajanut varusmies pääsi pälkähästä – oikeus hylkäsi kaikki syytteet

Varsinais-Suomen käräjäoikeus hylkäsi kaikki nykyiselle reservin korpaalille luetut syytteet.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on hylännyt reservin korpaalille tämän varusmiespalveluksen aikaisista tapahtumista nostetut syytteet.

Syyttäjä vaatii varusmiehenä Porin prikaatissa palvelleelle miehelle sakkorangaistusta useista vammantuottamuksista, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta. 

Varusmies oli kuljettanut lokakuussa 2021 järjestetyssä harjoituksessa panssaroitua Pasi-miehistönkuljetusajoneuvoa ja ajanut neljän ajoneuvon saattueen viimeisenä. Kävi kuitenkin niin, että yksi ajoneuvon renkaista osui kaarteessa tien pientareelle, jolloin tien penkka ikään kuin imaisi Pasin ojaan.

Pasin sisällä olleella miehistöllä ei ollut turvavöitä. Useampi heistä loukkaantui ulosajossa, mutta heidän vammansa olivat enimmäkseen lieviä.

Puolustusvoimien panssaroitu miehistönkuljetusajoneuvo otti ulosajossa reilummin osumaa. Sen kori repeytyi auki oikean lokasuojan etureunasta ja jousenkiinnikkeet, jouset, iskunvaimentimet ja ohjausvarret rikkoutuivat. Myös oikea potkuritunneli ja takatilan istuinten rungot vääntyivät.

Vaurioiden korjaus maksaisi korjausarvion mukaan 102 502 euroa, joista 28 000 euroa olisi varaosia kuten panssarilevyjä. Korjaus veisi yhteensä 900 tuntia.

Käräjäoikeus totesi, ettei ollut epäilystä siitä, etteikö varusmies ollut pyrkinyt täyttämään hänelle määrättyä kuljetustehtävää parhaan kykynsä mukaan. Se katsoi, ettei varusmiehen aavistuksen virheellisen ajolinjavalinnankaan voitu katsoa johtuneen hänen ylimääräisestä riskinotostaan. Kyse oli siis enemminkin tapaturmasta kuin varusmiehen huolimattomuudesta.

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat