Euroopan ympäristökeskus ja Euroopan komissio ovat luoneet interaktiivisen kartan, jolta jokainen eurooppalainen netinkäyttäjä voi tarkistaa oman kaupunkinsa saastetilanteen.
Sivustolta on nyt uudenvuodenpäivänä hyvä tarkastaa, oliko rakettien paukuttelulla vaikutusta oman kotikaupunkisi ilmanlaatuun.
Sivusto julkaisee tietoa saasteiden määrästä joka tunti, mutta käyttäjä voi myös tarkastella tilanteen kehittymistä kahden päivän aikajänteellä.
Näin tulkitset karttaa
Kaupungin ylle piirrettyä ympyrä kertoo värillään ilman laadusta yleisesti. Ympyrää klikkaamalla saa tarkempaa tietoa paljonko kaupungissa on hengitettäviä hiukkasia (PM10), pienhiukkasia (PM2.5), typpidioksidia (NO2) ja kuinka paljon saastemäärä vaihtelee.
Pienhiukkaset kulkeutuvat hengitysilman mukana ihmisen keuhkoputkiin asti. Niihin voi olla sitoutuneena esimerkiksi haitallisia raskasmetalleja ja hiilivetyjä. Typpidioksidi on hengitysteitä ärsyttävä kaasu, joka ekosysteemeihin päätyessään aiheuttaa rehevöitymistä ja happamoitumista. Se on myös osallisena toisen ilmansaasteen, otsonin, muodostumisessa. Molemmat edellä mainituista saasteista voidaan liittää sydän- ja verisuoni- sekä hengitysteiden sairauksiin.
Ilmansaasteet tappavat miljoonia
Vaikka yksilötasolla saastemääriin on vaikea vaikuttaa kuin omalla liikkumisellaan, voi ilmanlaadusta kerätty tieto motivoida tekemään päästöjä koskevia päätöksiä valtiotasolla. Ilmansaasteet tappavat vuosittain useita miljoonia ihmisiä. Eurooppalaisia saasteisiin ennenaikaisesti kuolee noin 200 000 ihmistä.
Ongelma on Eurooppaa suurempi kehittyvissä maissa. Esimerkiksi Intian pääkaupungissa Delhissä suljettiin koulut marraskuussa savusumun käydessä niin paksuksi, että sen pelättiin riskeeraavan lasten terveyden. Kaupungin ilmansaasteet ylittivät Maailman terveysjärjestö WHO:n turvarajan lähes kolminkertaisesti.
Lähde: IFLScience, Ilmanlaatuportaali