Pauli Hanhiniemi tylyttää kirjassaan maineikasta levy-yhtiön pomoa – sopimuskiista eteni hovioikeuteen asti

Pauli Hanhiniemi tylyttää tuoreessa kirjassaan palkittua musiikkimiestä, Gugi Kokljuschkinia. 

Pauli Hanhiniemi kertoo tuoreessa kirjassaan Kerran elettyä (Docendo) lähinnä musiikkiuraansa koskevia muisteluita. Yksi näistä muistoista on Kolmas nainen -yhtyeen tekemä levytyssopimus, josta käräjöitiin myöhemmin.

Pauli Hanhiniemi kertoo, ettei hän ja bändikaverit tienneet mihin nimensä laittoivat, kun allekirjoittivat kustannussopimuksen Kolmannen naisen levytyksistä. Bändi ei alkuaikoinaan miettinyt juurikaan tulevaisuutta, vaan he elivät hetkessä.

– Meitä vietiin kuin pässiä narussa, emmekä olleet maassamme suinkaan ainoat hyväuskoiset. Monilta on huijattu tällä keinoin omakotitalon jos toisenkin verran rahaa, Hanhiniemi kertoo kirjassaan.

Allekirjoittamalla kustannussopimuksen Kolmas nainen luovutti kustantajalle oikeuden julkaista ja myydä musiikista nuotteja. Sopimuksessa oli kirjan mukaan pykälä, joka antoi kustantajalle kolmanneksen käyttökorvauksista. Hanhiniemi kirjoittaa Vasilij ”Gugi” Kokljuschkinin ja tämän kustantamon huijanneen sopimuksissa Kolmannelta naiselta sievoisia summia rahaa.

– Tietämättömyyttämme menimme halpaan, ja kun viimein tajusimme näin tapahtuneen, olikin jo myöhäistä, Hanhiniemi kertoo kirjassa.

Gugi Kokljuschkin, joka oman uransa jälkeen jatkoi uraansa musiikkibisneksessä, ei saa Hanhiniemeltä kirjassa kehuja.  

– Ylikansallisia levy-yhtiöitä palkollisina johtavat pomomiehet, muiden muassa Vasilij ”Gugi” Kokljuschkin, pompöösillä musiikkineuvoksen tittelillä palkittu ekonomi, pyörittivät päätyönsä ohessa omaa, levy-yhtiöstä erillistä kustantamoaan. He ottivat levytysriskin ison yhtiön piikkiin, markkinoivat artistejaan niin ikään ylikansallisella riskillä, mutta korjasivat tekijänoikeustuoton kustannussopimusvedätyksen kautta omiin yhtiöihinsä. He käyttivät valtaansa ensin muina miehinä huijaten ja myöhemmin selväsanaisesti pakottaen.

Hanhiniemi kirjoittaa teoksessaan Kokljuschkinin uhkailleen ja käyttäneen yhtyeen keskinäistä solidaarisuutta hyväkseen.

–  Oli päivänselvää, että me tekijät – lähinnä minä, Sakari (Pesola) ja (Timo) Kivikangas – taivuimme painostuksen edessä. Mentiin ”bändi edellä” roolejamme sen enempää miettimättä.

Selvittely eteni hovioikeuteen asti 

Kolmas nainen kävi vuosina 2012-2013 niin käräjäoikeudessa kuin hovissakin selvittämässä mahdollisuuksiaan purkaa sopimukset ”Gugin” ja hänen Bark Boat Mucisin kanssa.

– Vaikka osa kustannussopimuksista oli syntynyt käräjäoikeudenkin päätöksen mukaan kunniattomasti, olisi meidän tullut tarttua asiaan vuosia aiemmin.

Hanhiniemi kertoo kirjassa yhtyeen hävinneen satojatuhansia euroja. Hanhiniemi sanoo jopa huvittuneensa oikeussalissa.

– Jokainen salissa ollut tajusi Gugin taitavasti kusettaneen vuosien mittaan paitsi meitä, myös lukuisia muita valtansa piirissä olleita musiikintekijöitä. Me ja todistajamme saimme muutamat hyvät naurut, mutta siihen se kuitenkin jäi. Sopimusoikeus on vahvemman puolella, Hanhiniemi kirjoittaa. 

Kerran elettyä -kirja julkaistaan tänään 19. lokakuuta. 

Lue myös:

    Uusimmat