Kuolleen Wagner-pomon Jevgeni Prigozhinin tilalle nousevaa 25-vuotiasta poikaa on jo jonkin aikaa brändätty tehtävää varten sosiaalisessa mediassa.
Viime viikonloppuna alkoi venäläisillä Telegram-kanavilla kiertää väitteitä Jevgeni Prigozhinin pojan nousemisesta palkkasotilasyhtiön johtoon.
Prigozhinin pojasta Pavelista on vain vähän tietoa saatavilla, mutta aiemmin hän on toiminut ainakin isänsä yritysten johtotehtävissä. Viikonloppuna Telegramissa julkaistun testamentin mukaan hän perii nyt yritystoiminnan lisäksi myös Wagner-palkkasotilasyhtiön.
Nuoren miehen ulkomuoto on ainakin muuttunut "sotakuvastoon sopivammaksi" verrattuna muutamia vuosia sitten otettuihin valokuviin siloposkisesta nuorukaisesta turkistakissaan.
– Pavel Prigozhinin ulkomuotohan on paljon muuttunut, hän on kasvattanut parran ja käynyt kuntosalilla. Vähän sellaista miehistä machoenergiaa lähtenyt hakemaan, kuvailee Tampereen yliopiston tietotekniikan tutkijatohtori Pekka Kallioniemi.
AOP / Telegram / Kuvakaappaus The Telegramin artikkelista
Kallioniemi on perehtynyt Venäjä-mielisten ryhmien viestintään sosiaalisessa mediassa. Pavel on kuvattu aiemmin Wagnerin mukana ainakin Syyriassa ja Luhanskissa. Kallioniemi ei kuitenkaan usko, että Prigozhin olisi ottanut riskiä ja lähettänyt omaa poikaansa oikeisiin taisteluihin.
– Todennäköisesti ei, mutta tällaista pr-työtä alettu tekemään jo jonkun aikaa sitten.
Entinen väkivaltarikollinen ja Venäjän liikemaailman huipulle kivunnut Jevgeni Prigozhin oli seurannut Vladimir Putinin ja Kremlin toimintaa läheltä sen verran pitkään, että on varmasti ymmärtänyt alkaa petaamaan liiketoimintojensa sekä perheensä tulevaisuutta jo hyvissä ajoin.
Lue myös: Prigozhinin 25-vuotias poika Pavel perii miljoonaomaisuuden ja Wagner-ryhmän johtajuuden
Paljastiko poika Wagner-joukkojen sijainnin?
Prigozhinien pr-työhön on kuitenkin tullut myös kupruja.
Joulukuussa Pavel julkaisi sosiaalisessa mediassa kuvan itsestään Luhanskissa sotilaspuvussa ja rynnäkkökivääri kädessään paikallisen majatalon edustalla.
Vain pari päivää myöhemmin samasta rakennuksesta levisi sosiaalisessa mediassa kuvia raunioina pommitusten jäljiltä. Oletettavasti Pavelin julkaisema kuva paljasti majatalossa asustaneet Wagner-sotilaat Ukrainalle.
– Jos hirveästi mokailet rintamalla ja ihmisiä kuolee sinun takiasi, eihän se kovin hyvältä näytä.
Putin saatetaan nähdä jopa vihollisena Wagnerin sisällä
Jevgeni Prigozhin oli jo pitkään kritisoinut Venäjän sodanjohtoa, mikä kärjistyi Wagner-sotilaiden kapinaan juhannuksena.
Ulospäin Putin näytti, että voimakkaankin johtohahmon lentokone voi herkästi pudota taivaalta, jos uho alkaa uhata Kremlin arvovaltaa. Wagnerin sisällä ei kuitenkaan oltu tyytyväisiä siihen, miten heidän johtajansa tapettiin ja palkkasotilasryhmää ikään kuin hajotettiin.
– Nyt Putinin maine siellä on varmaan aika huono. Siellä ehkä nähdään Putin jopa monella tapaa vihollisena, Kallioniemi sanoo.
Mutta vaikka tyytymättömyyttä kytisikin Wagnerin sisällä, ulospäin se ei juurikaan ole näkynyt.
– Kuoleman jälkeen oli aika paljon Telegramissa viestejä, että olisi jotain toimenpiteitä tulossa, ”ollaan matkalla Moskovaan”. Mutta se siitä, Kallioniemi sanoo.
– Siitä ei syntynyt mitään konkreettista.
2:45Video: 25-vuotias Pavel nousemassa Wagnerin johtoon – kuvattiin isänsä Jevgeni Prigozhinin haudalla
Pavelin todellista johtaja-asemaa on myös jo epäilty Telegram-ryhmissä, sillä hänen on arvioitu olevan Wagnerin turvallisuusosaston uuden johtajan Mikhail Vataninin ohjailussa. Myös isä Prigozhin toimi Wagnerin keulakuvana, kun taustalla operatiivisesta johdosta uskotaan vastanneen Dmitry Utkin, joka kuoli samassa lentoturmassa.
Kremliin liitetyn sotabloggaajan mukaan Pavel keskittyisi Wagnerin liiketoimintoihin Venäjällä, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW). Myös esimerkiksi Afrikan maissa ja Lähi-idässä toimivan palkkasotilasyhtiön tulevaisuus on siis monin puolin yhä epäselvä.
– Uskon kyllä, että Wagner säilyy jonkinlaisessa muodossaan, koska heillä on erittäin merkittävä rooli monissa Afrikan maissakin edelleen ja sitä varmasti saavutettua valtaa varmasti pyritään säilyttämään, Kallioniemi sanoo.
– Mutta se, miten hierarkia muodostuu tässä järjestössä, on tietysti mielenkiintoista.