Tutkija: Wagnerin korvaamista on valmisteltu juhannuskapinasta lähtien – "Ettei koko korttitalo romahtaisi"

Venäjällä on valmisteltu palkka-armeijayhtiö Wagnerin korvaamista Prigozhinin juhannuskapinasta lähtien, epäilee tutkija. Hänen mukaansa Prigozhinin koneen putoaminen vaikuttaa pitkän kehityksen huipennukselta.

Wagner-palkkasotilasryhmän mukaan Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin kuoli keskiviikkona, kun häntä kuljettanut lentokone putosi maahan matkallaan Moskovasta Pietariin. 

Wagneriin perehtynyt asiantuntija  ja Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Mikko Räkköläinen uskoo, että Wagnerin korvaamista on suunniteltu jo juhannuksesta lähtien. 

– Tämä parin kuukauden väli on luultavasti käytetty siihen, että on katsottu, miten Wagner, Prigozhin ja hänen kontaktinsa Afrikassa voidaan korvata, Räkköläinen sanoo. 

Wagnerin tiedetään toimineen tai toimivan Afrikassa esimerkiksi Malissa, Sudanissa, Mosambikissa ja Keski-Afrikan tasavallassa. Ryhmää on syytetty mantereella myös sotarikoksista.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Pitkän kehityksen huipennus

Räkköläinen arvelee Prigozhinin koneen putoamisen olevan pitkän kehityksen huipennus, vaikka vahvistettua tietoa onkin hyvin vähän.

– Kun laittaa yhteen epävarmoja tietoja ja havaintoja, tulee sellainen kuva, että Prigozhinista päätettiin hankkiutua eroon jo juhannuskapinan jälkeen. Mutta koska hän oli niin tärkeä Venäjän ja Afrikan politiikalle, sitä ei voitu toteuttaa heti, Räkköläinen sanoo.

– Täytyi ensin ryhtyä toimiin, ettei koko korttitalo romahtaisi, kun Prigozhin vedetään keskeltä pois.

Oliko Wagner-koneen putoaminen Putinin kosto? Studiossa tutkija Jyri Lavikainen 7:27
Oliko Wagner-koneen putoaminen Putinin kosto? Viiden jälkeen -ohjelmassa asiasta keskusteli tutkija Jyri Lavikainen.

Wagnerin korvaamista on valmisteltu 

Korvaamisen valmistelusta Räkköläinen antaa esimerkkinä Afrikan maiden ja Venäjän välisen, heinäkuussa pidetyn kokouksen, jossa Prigozhin oli paikalla. Venäjän sotilastiedustelu GRU:n upseereiden läsnäoloa kokouksessa ihmeteltiin.

Toisena esimerkkinä on Prigozhinin yhteistyökumppanina pidetyn venäläiskenraali Sergei Surovikin potkut Venäjän ilma- ja avaruusvoimien komentajan paikalta. 

Yhdysvaltalaislehti Politico uutisoi Surovikinin potkuista jo tiistaina venäläisiin medialähteisiin viitaten ja Venäjän valtiollinen uutistoimisto vahvisti tiedon eilen keskiviikkona.

– Tämä viittaa siihen, että myös asevoimien sisällä parin kuukauden aika on käytetty siihen, että on metsästetty Wagner-yhteyksiensä takia epäluotettavina pidettyjä ihmisiä. Heistä varmaan on hankkiuduttu eroon tai nyt viimeistään hankkiudutaan, Räkköläinen toteaa.

Toiset yksityisarmeijat ottavat Wagnerin paikan

Räkköläisen mukaan on mahdollista, että Wagnerille asetettaisiin uusi johtaja ja että se jatkaisi toimintojaan. Hän kuitenkin katsoo, ettei se ole kovin todennäköistä.

– Kremlissä on nyt varmaan saatu tarpeekseen tällaisestä itsenäisen johdon alla toimivasta organisaatiosta. 

– Luultavimmin Wagner joko korvataan täysin jollain toisella yksityisarmeijalla, tai Wagnerin toiminnat ja joukot yhdistetään johonkin jo olemassa olevaan organisaatioon, Räkköläinen toteaa.

Venäjällä on Räkköläisen mukaan kaksi varsinaista yksityisarmeijaa Wagnerin lisäksi: Patriot ja Redut.

Olemassa on myös muun muassa kaupunkien värväämiä vapaaehtoisjoukkoja ja suuryritysten organisoimia yksityisarmeijoita. 

Räkköläisen mukaan ne eivät kuitenkaan ole samalla tavalla itsenäisiä toimijoita, vaan vaikuttavat enemmänkin keinolta saada Ukrainan rintamalle lisää sotilaita ilman, että virallista liikekannallepanoa laajennetaan.

Sekä Patriot että Redut ovat paperilla itsenäisiä toimijoita, jotka ovat toimineet jossain määrin samalla tavalla kuin Wagner esimerkiksi taistelijoiden rekrytoinnin suhteen.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Patriot ja Redut ovat kuitenkin käytännössä Venäjän puolustushallinnon suorassa alaisuudessa, Räkköläinen toteaa. 

Tutkijan mukaan yksityisarmeijat luotiin, kun Wagnerista alkoi tulla liian itsenäinen Prigozhinin alaisuudessa. Asevoimat halusi itselleen luotettavampia yksityisarmeijoita.

– Joka tapauksessa ne on luotu Wagnerin kilpailijoiksi, joiden avulla sotilashallinnon toimijat pystyvät komentamaan joukkoja suoraan ilman, että tarvitsee mennä Prigozhinin kaltaisen itsenäisen toimijan kautta, Räkköläinen sanoo.

– Wagner on selkeästi ollut Venäjän suurin, suorituskykyisin ja aktiivisin yksityisarmeija. Osin sen takia, että se on ollut niin itsenäinen ja pystynyt kehittämään itseään ja löytämään uusia toiminta-alueita.

Missä nähdään Wagnerin elossa olevat johtajat?

Räkköläinen toteaa seuraavansa mielenkiinnolla, missä Wagnerin johtoneuvoston elossa olevia jäseniä nähdään. 

– On mielenkiintoista nähdä, tulevatko he julkisuuteen, katoavatko he kokonaan tai näkyykö heitä edelleen operaatioalueilla.

Samoin sotilastiedustelu GRU:n, Patriotin ja Redutin henkilöstön liikkeitä seuraamalla ja tulkitsemalla voidaan tehdä Räkköläisen mukaan johtopäätöksiä siitä, millainen Wagnerin tulevaisuus on.

– Tälläisistä johtolangoista täytyy alkaa kasata kuvaa siitä, miten Kreml on päättänyt Prigozhinin jälkeen uudistaa Afrikan politiikkaansa.

Katso myös: Miltä näyttää Venäjän ja palkkasotilasryhmä Wagnerin tulevaisuus Jevgeni Prigozhinin kuoleman jälkeen, ja miksi Wagner-johto matkusti samassa lentokoneessa? Tilannetta arvioitiin MTV Uutiset Livessä 24. elokuuta:

MTV Uutiset Livessä nähdyn haastattelun voit katsoa kokonaisuudessan tästä.

Lue myös:

    Uusimmat