Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto aikoo ensi viikosta alkaen julkistaa kaikki tämän vuoden lobbaustietonsa omilla kotisivuillaan. Hän haastaa kaikki kansanedustajat, pääministerin, ministerit ja presidentin tekemään samoin.
Haavisto esittää lobbausrekisteriä Suomeen. Hänen mielestään olisi tärkeää, että rekisteri saataisiin hallituksen, eduskunnan, kuntapäättäjien ja presidentin käyttöön, ja sen tulisi olla kaikille avoin.
– Lobbaus tulisi kirjata sen tapahtumispaikasta riippumatta eli myös eduskunnan ja ministeriöiden tilojen ulkopuolella.
Haavisto otti lobbausrekisterin esiin puhuessaan vihreiden valtuuskunnan kokouksessa Riihimäellä.
– Lobbarirekisterin käyttö pitäisi olla helppoa, eli yhdellä napinpainalluksella molemmat osapuolet kuittaisivat, että lobbaustilanne on ollut ja asia rekisteröityisi suoraan julkiseen luetteloon.
Lobbausrekisteri on Haaviston mielestä eri asia kuin viime päivinä puheena ollut eduskunnan vierailijalista.
Kansalaisten täytyy hänen mielestään voida tavata kansanedustajia ilman pelkoa julkisuudesta. Haavisto kertoi, että häntä on syksyllä käynyt tapaamassa muun muassa perheväkivallan uhri, omassa maassaan vainon kohteeksi joutunut henkilö, työnantajan mielivallan kokenut työntekijä, lastensuojelun asiakas ja mielenterveysongelmaansa apua etsivä henkilö.
– Näiden ihmisten nimet ja henkilötiedot eivät kuulu julkisuuteen.
"Vaalikeskustelu vaikuttaa tulevan presidentin linjaan"
Haavisto kertoi, että hänen presidentinvaalikampanjaansa on jo nyt ilmoittautunut mukaan parituhatta aktiivia, joista kaikki eivät ole vihreitä.
– Kampanjat ja käyty keskustelu vaikuttavat myös valittavan presidentin linjaan, oli hän kuka tahansa ehdokkaista. Kampanjoissa esiin nousseet teemat määräävät Suomen agendaa, Haavisto luonnehti kampanjan merkitystä.
Presidenttiehdokas otti puheessaan kantaa muun muassa Myanmarin kriisiin ja Pohjois-Korean tilanteeseen.
– On täysin kestämätöntä, että paljon kansainväliseltä yhteisöltä ja myös Suomelta tukea saanut Myanmar nyt itse syyllistyy tällaiseen ihmisoikeusloukkaukseen.
Pohjois-Koreaan liittyvät sotilaalliset skenaariot sisältävät Haaviston mielestä tavattoman suuria riskejä ja niiden lopputulosta on vaikea ennustaa.
– Uudella Korean sodalla olisi myös riski levitä maailmanpaloksi.
Lähempänäkin Suomea on nähtävissä uhkakuvia, kun EU:hun kuuluvan Irlannin ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välille on syntymässä tulliraja.
– Aiemmin Pohjois-Irlannissa on voinut valita, onko britti, irlantilainen tai molempia. Olisi traagista, jos brexit johtaisi Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen purkautumiseen, Haavisto sanoi.