"Lähtökohta on, ettemme halua kehityksen menevän huonompaan suuntaan."
Tuore sisäministeri lupaa napakoita otteita esimerkiksi rikoslain tiukentamiseen. Mari Rantasen (ps.) vastuualueisiin kuuluvat esimerkiksi poliisi-asiat ja paljon julkisuudessa ollut katujengi-ilmiö.
Hallitusohjelmassa sanotaan muun muassa, että poliisien määrää on tarkoitus kasvattaa 8 000:een nykyisestä 7 500:sta. Se ei ole helppoa, sillä jo nykyisellään poliisikoulun on vaikeaa saada riittävästi hakijoita.
– Hallitusohjelmassa sanotaan sekin, että nyt pyritään löytämään keinoja, jotta löydetään poliisikoulutukseen riittävä määrä soveltuvia hakijoita. Tässä on tietysti se haaste, että poliisi kilpailee kaikkien muiden turvallisuusviranomaisten kanssa sellaisista hakijoista, joita turvallisuustyö kiinnostaa ja jotka ovat soveltuvia sekä kykeneviä siihen.
Rantanen tarkentaa, että hallitusohjelmassa puhutaan henkilötyövuosista. Tehtäviin voidaan palkata myös muita ammattilaisia, kuten kyber- ja talousalan osaajia.
Rantasen mukaan hallitusohjelmassa otetaan hyvin napakka ote nuoriso- ja jengirikollisuuteen sekä katujengeihin.
– Hallitusohjelman kirjaukset lähtevät siitä, että yhteiskunta ei tällaista ilmiötä hyväksy.
Hallitusohjelmaan on kirjattu erilaisia rikoslain tiukentamisia liittyen vaikkapa ampuma-aseisiin. Vaihtoehtoisesti katujengeihin liittyvissä rikoksissa niistä halutaan tehdä koventamisperuste.
– Esitämme esimerkiksi rikostiedustelulainsäädännön säätämistä, jossa päästään nopeammin käsiksi ilmiöihin. Lähtökohta on, ettemme halua kehityksen menevän huonompaan suuntaan.
Ääriliikkeitä pidettävä silmällä
Suojelupoliisin (supo) mukaan terrorismin uhkataso on kohonnut. Suomessa keskeisin uhka ovat äärioikeistolaista tai radikaali-islamistista ideologiaa kannattavat yksittäiset ihmiset sekä salassa toimivat pienryhmät.
Miten Rantanen arvioi ääriliikkeiden uhkaa?
– No ainahan se on varmaan olemassa. Viittaan siihen, mitä supo on julkisuuteen kertonut. Meillä on niin radikaali-islamismia kuin äärioikeistoa. Se on sellainen silmällä pidettävä asia.
Supon uhka-arviossa sanotaan, että äärioikeiston uhka on voimistunut Suomessa. Esimerkkeinä mainitaan propagandan levittäminen ja verkostoituminen sosiaalisen median alustoilla. Oletteko huolissanne tästä?
– Kaikesta, missä on etuliite ääri, pitäisi olla huolissaan. Ja niitä varmasti viranomaiset seuraavat hyvin tarkoin. Sitä kautta pyrin tietysti itsekin pysymään ajan tasalla siitä, missä mennään. Ilman muuta kaikennäköistä liikehdintää, mihin liittyy erityisesti väkivallan uhkaa, on seurattava tarkasti.
Lue myös: Tutkijat eivät ennusta hallitukselle ruusuista tulevaisuutta: "Ihme, jos pysyy kasassa koko vaalikauden"
Kansalaisuuskoe eduskuntaan vuoden lopulla
Yksi hallitusohjelman kirjauksista oli kansalaisuuskoe Suomen kansalaisuuden haluaville. Millaiseksi sitä on suunniteltu?
– Ei vielä millaiseksikaan. Se on vasta hallitusohjelman kirjaus.
Rantanen kertoo, että kansalaisuuskokeeseen pyritään ottamaan mallia muiden maiden vastaavista kokeista, joissa pyritään pääsääntöisesti selvittämään ymmärrystä yhteiskunnan toiminnasta, arvoista ja perustiedoista. Tanskassa vastaavassa testissä kysyttiin esimerkiksi rikosoikeudellisesta alarajasta, samaa sukupuolta olevien avioliitosta ja siitä, milloin Tanskasta tuli sotilasliitto Naton jäsen.
Rantasen mukaan selvitysvaiheessa on vielä esimerkiksi se, mikä viranomainen kokeen tekisi.
– Varmasti sen täytyy olla jokin virallinen taho. Olettaisin, ettei se tule olemaan koe, joka levitetään ympäri Suomea vaikkapa kansalaisopistojen tehtäväksi.
Aikataulusta sanotaan hallitusohjelmassa, että esitys kansalaiskokeesta pitäisi olla vuoden loppuun mennessä eduskunnalla.
– Aikataulu on erittäin haastava ottaen huomioon, että muutoksia on paljon, mutta siihen pyritään.
Väestönvaihtoteoria esillä
STT haastatteli Rantasen ennen elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan (ps.) perjantaista eronpyyntöä. Haastattelu tehtiin keskiviikkona, samana päivänä, jona eduskunta äänesti Junnilan luottamuksesta.
Haastattelun jälkeen on noussut julkisuuteen Rantasen väestönvaihtoon viittaavia aiempia kirjoituksia. Rantasen johtama sisäministeriö pitää väestönvaihtoon liittyvää salaliittoteoriaa yhtenä äärioikeiston perusteluista väkivallalle.
Viikonvaihteessa Rantanen täsmensi näkemyksiään Twitterissä kirjoittamalla, että ei usko salaliittoihin.
– En usko myöskään väestönvaihtoteoriaan. Uskon numeroihin ja tilastoihin. Sekä demokratiaan, jossa asioihin vaikutetaan lainsäädäntöä muuttamalla.