Pekka ja Joni tutkivat Suomen syvintä luolaa kolme vuotta: "Välillä vain käsi mahtui onkaloon" – katso video Repouuron luolaston uumenista

2:13img
Julkaistu 21.07.2018 07:55

Salla Laurila

Luolaharrastajat Pekka Honkakoski ja Joni Balk tutkivat Kolin kansallispuiston alueella sijaitsevaa luolaa kolme vuotta. Lopputuloksena syntyi video, joka esittelee luolan syvyydet suurelle yleisölle sekä tutkimustulos: Repouuron luolasto on Suomen pisin.

Osa kammioista on kooltaan noin puolet tavanomaisen asunnon huoneesta. Sisällä on ahtaita reikiä, joissa voi ryömiä, sekä suuria, avaria tiloja. Kivien välisistä raoista pilkottaa valoa, joissain paikoissa on pilkkopimeää. Kesän aurinkoiset päivät ovat luolan uumenissa kuivia, vesisateella pisarat tippuvat terävien kivien välistä.

– Siellä on hiljaista, lampun sammuttaessa hämärää, rauhallista ja vähän jännittävää, luolaharrastaja Pekka Honkakoski kuvailee.

60-vuotias Pekka Honkakoski tuntee Repouuron luolaston tarkoin, sillä mies on saanut ystävänsä, 32-vuotiaan Joni Balkin kanssa Kolin kansallispuistossa sijaitsevan luolan kolme vuotta kestäneet tutkimukset päätökseen.

– Välillä onkalot olivat niin ahtaita, että vain käsi mahtui sisälle. Joni on meistä lyhyempi ja hoikempi, hän mahtui ryömimään paikoissa, joissa minä en.

Jääkauden rikkomaan kallioon syntynyt luolasto on luolaharrastajien tutkimuksen perusteella noin 260–280 metriä kaikkineen umpihaaroineen. Se tekee siitä Suomen pisimmän luolaston. Honkakoski ja Balk mittailivat luolaa laser-mittauslaitteella ja piirsivät kartan, joka hahmotti luolan labyrinttimaiset onkalot yhteen karttaan.

Jonkun toisen kodissa

Honkakoski ja Balk tutustuivat Repouuron luolaan kuultuaan, että Kolin kansallispuistosta löytyi luola, jota pidettiin silloin Suomen toiseksi pisimpänä.

– Pidän sen tutkimisesta, mitä muut eivät ole vielä selvittäneet. Halusimme ystäväni kanssa kuvata luolan ihmeitä ja näyttää ne suurelle yleisölle, Honkakoski kertoo.

Repouuroa tutkiessa kaksikolle paljastui luolien ihmeellinen maailma. Sisällä on vaatimaton ja herkkä elämä, josta luolan ulkopuolella oleva on tietämätön.

– Luolassa elää sammalia ja hyönteisiä. Olemme nähneet sisällä muutaman hämähäkin, talvehtivia perhosia sekä suuria hyttysiä. Luolassa vieraillessaan on oltava nätisti, sillä silloin vierailee jonkun toisen kodissa.

Kuin museo täynnä arvomaljakoita

Kerran Honkakoski ja Balk löysivät luolasta pienen eläimen pääkallon, jonka Oulun yliopisto tunnisti ketunpojan kalloksi. Honkakoski epäilee sen pudonneen luolaan ja jääneen sinne loukkuun.

Luolatutkimuksen aikana Balk ja Honkakoski vierailivat siellä kerran talvella. Silloin Repouuro näytti tutkijoilleen täysin uudenlaisen maailman.

– Siellä oli lunta ja jääpuikkoja sekä jään muodostumia, mitä ei maan päällä ole nähtykään. Kaikki kimmelsi kuin timantteina ja valo heijasteli. Joni sanoi, että on niin kaunista, että täytyy olla koskematta mihinkään, ettei mikään mene rikki. Kuin olisi ollut museossa, joka on täynnä kiinalaisia arvomaljakoita.

Luola on ympäristö, jossa ihmisen on oltava varuillaan. Luolassa kulkeminen vaatii oikeaoppista varustautumista.

– Tarvitset kypärän ja valon sekä tietysti varavalon, koska pään voi kopsauttaa luolan kiveen ja lamppu pimentyä. Luolassa kulkevan sormet menevät naarmuille ilman hanskoja ja luolaa tutkivan kannattaa pukeutua haalariin, joka ei voi tarttua luolassa kiinni.

Ei koskaan yksin luolaan

Honkakoski on luolaharrastuksen lisäksi innokas sukeltaja. Hän sanookin, että luolat ja sukeltamisen tuntevana hän seurasi Thaimaan luolapelastusoperaatiota pelokkaampana kuin moni muu. Sekä suunnattoman helpottuneena, kun 12 juniorijalkapalloilijaa ja heidän valmentajansa palasivat elävinä takaisin.

– Luolaan ei koskaan pitäisi mennä yksin. Luoliin tutustujien pitää ilmoittaa ulkopuoliselle menostaan luolaan ja ilmoittaa, koska on tulossa takaisin. Jos aikaraja ylittyy, luolan ulkopuolinen hälyttää apua.

Repouurossa ei voi joutua veden saartamaksi, mutta loukkuun sinnekin on mahdollista jäädä.

– Luolassa voi liukastua kivellä ja pudota paikkaan, josta ei pääse ylös. Lisäksi jalka saattaa jäädä kiinni onkaloon niin, ettei sitä voi taivuttaa eikä suoristaa. Jos menet yksin ja jäät jumiin, joskus sinunkin luurankosi sieltä löydetään kuten sen ketunpojan. Kännykkä ei toimi luolassa, Honkakoski varoittaa.

Mikäli Repouuron luolastoon tahtoo tutustua, Honkakoski suosittelee käymään siellä opastuksen kanssa. Kolin kansallispuiston alueella on yrittäjiä, jotka tarjoavat kiinnostuneille mahdollisuutta tutustua luolaan ohjatusti ja turvallisesti.

– Silloin pääsee näkemään myös luolan parhaat nähtävyydet, kun menee sellaisen kanssa, joka tuntee luolan.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa