Pelastusaseman postilaatikosta löytyi kutsukirje, joka sykähdytti jokaista paikallaolijaa – näky Ruotsin palopaikalla on jäänyt pysyvästi Markus Aarton mieleen

1:48img
Julkaistu 06.12.2018 11:14
Toimittajan kuva
Mona Haapsaari

mona.haapsaari@mtv.fi

@Monahaapsaari

Noin kuukausi sitten eräs kirje aiheutti kuhinaa ja iloa Rovaniemellä Saarenkylän paloasemalla. Vapaapalokunnassa toimivan Markus Aarton nimellä saapuneen kirjeen lähettäjä oli kaikille heti selvä: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puolisoineen. 

Yllä olevalla videolla uutisjuttu suomalaisavun saapumisesta Ruotsiin heinäkuulta.

Kirje oli saapunut Saarenkylän paloasemalle mahdollisesti jo muutamia päiviä aiemmin.

– Siinä joku kävi postilaatikkoa katsomassa sammutustehtävän jälkitoimien lomassa ja kirjeen sieltä toi. Avasin sen heti. Työkavereita nauratti ja he iloitsivat siitä, että yksi meistä pääsee tänä vuonna Linnaan juhlimaan.

Presidentti Niinistö oli käynyt tervehtimässä palomiehiä lokakuun alkupuolella ja samalla kiittämässä vapaaehtoisten joukkoa, joka oli kesällä rientänyt Ruotsin puolelle auttamaan poikkeuksellisen rajuissa maastopaloissa.

– Hän oli oikein miellyttävä henkilö. Olihan se hieno ele häneltä meitä vpk:laisia kohtaan, sillä tätä tehdään rakkaudesta lajiin, kiitollinen mies kertoo.

Näkyjä, jotka eivät unohdu

Aarto toimi kesällä yhden Ruotsiin lähteneen sammutusryhmän johtajana.

– Apua Ruotsissa olisi tarvittu jo aikaisemmin, mutta täällä Suomessakin oli aika tiukka metsäpalokesä. Pari viikkoa olimme aamusta iltaan sammutushommissa täällä kotimaassakin.

Lopulta avuntarjous hyväksyttiin Ruotsissa ja kotimaan palotilanne salli tiimin lähteä kohti Ruotsia. Kesällä pahin tilanne on Keski-Ruotsissa Taalainmaalla, Gävleborgissa ja Jämtlandin läänissä.

Aikaa valmistautumiseen jäi noin vuorokausi, matkaa palopaikalle paloautolla ajellen oli noin 950 kilometriä.

– Oli kuitenkin helppo lähteä. Kokemuksena se oli sellainen, että tiesin heti, että pitää mennä. Eihän ne metsäpaloja kummempia olleet, mutta se mittakaava oli aivan toisenlainen kuin mitä olen ennen nähnyt, Aarto kertoo.

– Siellä kun ajettiin paloautolla, niin esimerkiksi viiden kilometrin matkalta aivan kaikki oli palanut maan tasalle.

Hyviä muistoja sen sijaan on jäänyt ihmisten kiitollisuudesta.

– En ole koskaan ollut sellaisessa tilanteessa, että ihmiset ovat vastassa meidän 15 auton letkaa ja osoittavat suosiotaan taputtaen. Olo oli kuin kuninkaallisilla, mikä oli jopa hieman hämmentävää, Aarto kertoo.

Myös yhteishenki niin oman porukan kuin koko kansainvälisistä tiimeistä koostuvan sammutusväen keskuudessa oli Aarton mukaan poikkeuksellisen ja mieleenpainuvan lämmin. 

– Kaikilla on yhteinen fokus auttaa toisiaan. 

Kaikki meni, mutta valokuvat jäivät

Aarto kertoo, että 27 vuoden vapaapalokuntauran aikana on ehtinyt kokea ja nähdä kaikenlaista. Tulipalot tarkoittavat aina tuhoa, joskus suuriakin menetyksiä.

Kuolema on aina se pahin paikka.

– Olen joskus sanonut, että tämän työn tekemisessä ilo tulee siitä, että pystyy auttamaan pienissäkin asioissa. Erään kerran sain pelastettua kotinsa menettäneen rouvan valokuvakansion, joka piti sisällään ehjiä valokuvia. Rouva tuli siitä niin iloiseksi kaiken menetyksen keskellä, ettei sitä unohda palomieskään.

Kuivuus pistää systeemin koville

Tämän vuoden teemana itsenäisyyspäivän vastaanotolla on ilmasto ja ympäristö. Rovaniemellä viimeiset parikymmentä asunut Aarto kertoo, että pohjoisessa epävarmojen vuodenaikojen vaikutus tuntuu selvästi.

– Aiemmin tuntui, että talvi tuli säännöllisemmin ja aikaisemmin. Nyt kunnon lumi satoi vasta muutama päivä sitten. Toki keskitalvi on pysynyt aika samanlaisena, mutta molemmista päistä, syksystä ja keväästä, ilmastonmuutos tuntuu nappaavan osansa.

Lapin keskeiseen myyntituotteeseen matkailuun talven epävarmuudella on suuri vaikutus. 

– Jos lunta ei ole, matkailu kärsii. Metsä- ja maastopalojen osalta viime kesä oli todella kiireinen, 2014 oli samantyylinen kesä. Tässä välissä oli kuitenkin muutamia hyvin sateisia ja sitä kautta meille rauhallisempia kesiä.

Aarto muistuttaa, että kuumien ja ennen kaikkea kuivien kesien mahdollinen lisääntyminen tulevaisuudessa asettaa koko pelastusjärjestelmän koville.

– Viime kesänä olimme täysin äärirajoilla, puhki ja väsyneitä. Onneksi lopulta tulivat sateet. 

Vaimon tuki kaikki kaikessa

Jotkut tekevät vuoden töitä ja viettävät kesälomansa löhöillen – vapaapalokuntalaiset menevät usein lomallaan ja vapaa-ajallaan töihin sammuttamaan paloja. 

– Meidän VPK on ollut päävastuussa tämän alueen maastopaloista jo monta vuotta. Vapaat menevät usein erilaisten palojen perässä kulkien.

Kyseessä on kuitenkin elämäntapa, joka vaikuttaa koko perheeseen. Aarton mukaan hänen vaimonsa ja kaksi lastaan ymmärtävät isän harrastusta nykyään jo aika hyvin.

– Tästä on tullut samalla perheen yhteinen harrastus. Usein puolisot tekevät meille ruokaa, jos on pitkiä hälytyksiä. Kun lapset olivat pieniä, oli tämä rankempaa myös perheelle. Kun muut menivät nukkumaan, minä lähdin sammutustöihin ja kun muut heräsivät aamulla, tulin kotiin ja lähdin päivätöihini. 

Tänä iltana Aarto pääsee kuitenkin juhlimaan vaimon kanssa kahdestaan. Pariskunta tuli Helsinkiin jo eilen ja kotimatka koittaa perjantaina.

– Vaimo on todella iloisena lähdössä mukaan juhliin. Meillä on nyt muutama päivä aikaa olla yhdessä ja ottaa rennosti, Aarto iloisee. 

MTV Uutiset seuraa itsenäisyyspäivää hetki hetkeltä kuvin ja videoin. MTV Uutiset on paikalla esimerkiksi Heikki Hurstin itsenäisyyspäivän juhlassa kello 12, mielenosoituksissa kello 15 alkaen sekä Presidentinlinnan ulkona ja sisällä juhlallisuuksissa kello 17.30 alkaen.

Tuoreimmat aiheesta

Linnan juhlat