Pelastuslaitokselta painava muistutus: Nämä paikat tulee pitää lumettomina ja esteettöminä kelistä riippumatta

3:36imgYli 40 vuotta tiehöylää ajanut Risto Åkerlund ei pidä kuluvaa talvea poikkeuksellisena: "Viime talvi oli poikkeus, kun ei ollut lunta"
Julkaistu 15.01.2021 10:55

Ville Järveläinen

Pelastustiet ja nostopaikat tulee pitää esteettöminä, jotta pelastajat pääsevät perille ja pystyvät auttamaan apua tarvitsevia. Näiltä alueilta lumet tulee siirtää pikaisesti ja huolehtia, että kyseisille alueille ei pysäköidä.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos muistuttaa tiedotteessaan, että talojen ja kiinteistöjen piha-alueilla olevien pelastusteiden tarkoitus on mahdollistaa nopea pelastustoiminta hätätapauksissa.

Runsas lumentulo on haaste koko liikenneinfrastruktuurille, mutta se ei saisi tuottaa viivytystä pelastustoimenpiteiden aloittamiselle. Pelastustiet ja siihen liittyvät nostolava-auton nostopaikat tuleekin lähtökohtaisesti aurata aina ensimmäisinä.

– Esimerkiksi aivoverenvuoto tai sydänkohtaus, tulipalosta puhumattakaan, edellyttävät pikaista pelastamisen käynnistämistä, toteaa paloinsinööri Jarno Kivistö pelastuslaitoksen tiedotteessa.

LUE MYÖS: Pelastuslaitos julkaisi kuvan Volkkarista, joka olisi voinut estää ihmishenkien pelastamisen Espoossa: "Juuri ja juuri onnistui" – älä ikinä pysäköi nostopaikalle!

Mikä pelastustie?

Pääsääntöisesti nostopaikat on merkitty pysäköinnin kieltävän merkin lisäksi pelastustie- ja/tai nostopaikka-lisäkilvellä. Pelastustien leveys tulee aurattunakin olla 3,5 metriä ja nostopaikkojen koon 6 metriä kertaa 13 metriä.

Palotarkastuksilla on havaittu, että lunta on saatettu ajaa tai jättää poistumisteiden eteen, jolloin poistumisturvallisuus vaarantuu. Henkilöturvallisuuden vaarantamisesta pelastuslaitos on antanut yksittäisiä kehotuksia poistumisteiden kunnossapidon turvaamiseksi. Myös jalankulkijoiden huomioiminen ja liukkauden torjunta kiinteistöjen alueella kuuluu kiinteistöjen vastuulle.

Haasteena myös väärin pysäköidyt autot

Alkuviikosta nähtyä lumimyräkkää tapahtuu eteläisessä Suomessa tätä nykyä todella harvoin. Lumitilanne Keski-Uudenmaan alueella on pääosin hyvin hallinnassa, mutta yleisten liikenneväylien liikennöitävyys on kadunvarteen pysäköityjen autojen johdosta ollut rajallista.

Teiden kunnossapito on hoidettu resursseihin nähden hyvin, mutta väärin tai huolimattomasti pysäköidyt autot tekevät kunnossapidosta kapeilla tieosuuksilla haasteellista.

– Asukkaiden, huoltoyhtiöiden ja isännöitsijöiden kesken kannattaa käydä asumisen turvallisuuteen ja pelastussuunnitelmiin sekä erilaisiin tilanteisiin varautumiseen liittyvää keskustelua säännöllisesti ja muistutella, että kyseisten säädösten yms. takana on asukkaiden turvallisuus, toteaa Kivistö.

LUE MYÖS: 7 syytä, miksi ajoneuvosi voidaan hinata pois

Lähde: Keski-Uudenmaan pelastuslaitos

Tuoreimmat aiheesta

Lumi