Pelätty triplaepidemia on täällä – Husin Eeva Ruotsalainen kertoo, mikä kaataa suomalaisia vuoteeseen ja mitä seuraavaksi tapahtuu

Koronavirus, RS-virus ja influenssa ovat aiheuttaneet Suomeen triplaepidemian, josta Euroopan tautikeskus varoitti aiemmin joulukuussa. Husin infektiosairauksien apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen kertoo MTV Uutisille, että päällä on kautta aikain poikkeuksellinen tilanne.

Korona sairastuttaa edelleen monia ja voi aiheuttaa ikääntyneille ja riskiryhmille vakavaa sairastumista. Influenssaepidemia on alkanut ennen joulua, noin kolme viikkoa tavanomaista aikaisemmin.

– Se on näkynyt lisääntyvinä perusterveydenhuollon ja sairaaloiden potilasmäärinä. 

Lisäksi RS-virus voi aiheuttaa imeväisikäisille ja riskiryhmille sairaalahoitoa vaativan taudinkuvan. Tämän kolmikon lisäksi Suomessa jylläävät tavanomaiset lievempää nuhakuumetta aiheuttavat ”flunssavirukset.”

Ruotsalaisen mukaan pandemia-aikana ihmiset noudattivat hyvin varotoimia, minkä vuoksi taudinaiheuttajat eivät päässeet juurikaan leviämään. Nyt tilanne on täysin toisenlainen.

– Varmasti rajoitus- ja varotoimien lievennykset ovat edesauttaneet, että kaikki taudinaiheuttajat ovat päässeet leviämään yhtä aikaa. Poikkeuksellista on myös se, että meillä on tälle vuodelle jo neljäs koronan omikronaalto.

Husin Eeva Ruotsalaisen mukaan influenssan ja RS-viruksen aiheuttaman epidemian voimakkuutta ja kestoa on vielä tässä vaiheessa vaikeaa arvioida. Influenssaepidemia kestää tyypillisesti kolmesta neljään kuukautta.

– RS-virusepidemiahan oli viime vuoden vaihteessa poikkeuksellisen voimakas ja odotimme, että tälle kaudelle näin ei olisi. Mutta selvästi RS-viruskausi on nyt alkanut normaalia aiemmin ja sairastuttanut erityisesti pikkulapsia ja ikääntyneitä.

Tyypillisesti hengitystieinfektiot rauhoittuvat kevään mittaan. Eeva Ruotsalainen kuvaa, että korona elää edelleen kuitenkin aivan omaa elämäänsä muiden hengitystieinfektioiden rinnalla.

– Koronan haasteena on myös se, että virus muuntuu ja sairastettu tauti ei anna riittävän pitkää suojaa. Koronan voi sairastaa uudelleen esimerkiksi jo 1–2 kuukautta edellisestä kerrasta.

Yleensä kesät ovat hengitystieinfektioissa taukoaikaa, mutta koronan osalta tämä ei ole toteutunut.

Triplaepidemialta suojautumiseksi apulaisylilääkäri suosittaa korona-ajalta tuttuja toimia, kuten hyvää käsihygieniaa, maskeja ja rokottautumista.

Eeva Ruotsalainen kehottaa erityisesti yli 60-vuotiaita ja sairautensa tai lääkityksensä takia riskiryhmiin kuuluvia hakemaan koronan tehosterokotteet sekä ottamaan influenssarokotteen. 

Korona sotki ennusteet

Koronapandemian aiheuttamat poikkeukselliset olot ovat sotkeneet myös normaalisti melko säännönmukaisesti esiintyneiden tautien ennustettavuutta.

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Otto Helve kertoo MTV Uutisille, että esimerkiksi RS-viruksessa on aiemmin vuorovuosin todettu korkeampia ja matalampia piikkejä.

– Ennakointi on pandemian myötä tullut vaikeammaksi, sillä aiemmasta tutut mallit eivät välttämättä päde samalla tavalla juuri nyt.

Pandemian aikana sykli on väistynyt, joten epidemian korkeutta on vaikea ennakoida.

Helven mukaan tilastot kuitenkin osoittavat, että Suomessa on pandemiaa ennen ollut huomattavan paljon enemmän potilaita erikoissairaanhoidossa vakavien hengitystieinfektioiden vuoksi kuin pandemian aikana, etenkin influenssaa tarkasteltaessa.

– Olemme siis pandemian aikana eläneet alhaisempien erikoissairaanhoidon hengitystieinfektiopotilasmäärien kanssa kuin ennen pandemiaa.

Oletusarvo on, että rajoitusten purun myötä tänä talvena tullaan nousemaan lähemmäs pandemiaa edeltäviä vuosia, Otto Helve arvioi.

Poistettu ylimääräinen olla-sana jutun toisesta kappaleesta 30. joulukuuta kello 9.55.

Lue myös:

    Uusimmat