Kiinalaisturistit pääsevät nyt Suomeenkin, vaikka maassa riehuu korona – THL: Tästä syystä maahantulorajoituksia ei tarvita

THL ei ole aikeissa esittää rajoituksia Kiinasta saapuville matkustajille, vaikka jotkut maat ovat jo päättäneet tehdä niin.

Kiinassa koronarajoituksia on päätetty höllentää merkittävästi, mikä on lisännyt kiinalaisten innostusta ulkomaan matkailuun. Osa maista onkin jo päättänyt rajoittaa kiinalaisten matkustamista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijat pitivät tänään kokouksen Kiinan rajun korona-aallon vuoksi.

THL:n johtavan asiantuntijan Jari Jalavan mukaan Suomessa ei ole syytä erityiseen hätään. Suomalaisilla on rokotteiden ja sairastamisten kautta hyvä suoja.

WHO:n tietojen mukaan valtaosa maailman virusmuunnoksista on edelleen omikronin eri muunnoksia ja alamuunnoksia.

– Meillä rokotuksilla on saatu ihmisille varsin hyvä suoja vakavaa tautia vastaan. Se suojaa kaikkia tällä hetkellä kiertäviä muunnoksia vastaan.

– Tällä hetkellä kaikki kierrossa olevat variantit ja ne, joiden määrä lisääntyy, niin millään niistä ei ole erityistä taudinaiheuttamiskykyä, THL:n Jalava sanoo.

Testaamista ja karanteeneja

Useat maat, kuten Yhdysvallat, Intia ja Japani ovat asettaneet tai asettamassa rajoituksia kiinalaisten maahantulolle.

Kiinalaisille matkustusrajoituksia kaavailevat maat ovat asettaneet maahanpääsyn edellytykseksi esimerkiksi koronatestin tai karanteenin.

THL ei ole aikeissa esittää toimenpiteitä Kiinasta saapuville matkustajille. Jari Jalavan mukaan syy on yksinkertainen.

– Aikaisemminkaan mitkään maat eivät olet pystyneet massiivisillakaan toimilla estämään muunnosten leviämistä alueilleen pandemian aikana.

Valtavat tartuntamäärät aiheuttavat ongelmia ennen kaikkea Kiinalle itselleen.

– Kiinassa on suuri määrä tartuntoja. Tietoja on tullut, joiden mukaan Kiinan järjestelmä on voimakkaasti kuormittunut ison tartuntamäärän vuoksi.

Jari Jalava muistuttaa, että Kiinan ohella tartunta-aaltoja näkyy nyt eri puolilla maailmaa monissa maissa. Esimerkiksi Japanissa on tällä hetkellä hyvin voimakas epidemia-aalto.

Ennen joulua maailmalla levisi Kiinan terveyskomitean kokouksesta vuotanut pöytäkirja. Siinä arvioitiin, että lähes 250 miljoonaa ihmistä oli saanut joulukuun aikana kuun 20. päivään mennessä koronatartunnan.

Ulkoministeriöstä kerrotaan MTV Uutisille, että Suomen Pekingin viisumikeskus avattiin 7. marraskuuta ja Shanghain viisumikeskus 4. marraskuuta.

Keskuksissa on otettu vastaan Schengen-viisumihakemuksia kaikilla perusteilla. Toistaiseksi hakemusten määrä on ollut kuitenkin erittäin vähäinen.

Lue myös:

    Uusimmat