Pelkäätkö punkkeja? Metsään ei tarvitse mennä avaruuspuvussa – näin suojaudut

Punkkikausi on jo käynnistynyt Suomessa. Metsään ei silti tarvitse jättää menemättä borrelioosin tai puutiaisaivokuumeen pelossa. Asiantuntija kertoi Huomenta Suomessa perjantaiaamuna, miten punkeilta voi suojautua.

– Hyvä suojautumiskeino on järkevä pukeutuminen. Se ei tarkoita sitä, että tarvitsee olla avaruuspuvussa, vaan että käyttää esimerkiksi vaaleita vaatteita, koska puutiaiset – tai ainakin nämä myöhäisemmät vaiheet – erottuvat niistä. Nymfi erottuu huonosti, koska se on niin äärimmäisen pieni, tieteellinen asiantuntija Heidi Åhman Pfizerilta kertoi lähetyksessä.

Tärkeää on muistaa myös punkkisyyni sen jälkeen, kun on liikkunut luonnossa alueella, jossa tiedetään olevan paljon puutiaisia.

– Puutiainen vaeltelee iholla tai vaatteessa jonkin aikaa ennen kuin se löytää sopivan paikan, johon tarttua, Åhman selittää.

Borrelioosi ei tartu heti

Vielä siinäkään vaiheessa, kun punkki on jo tarttunut kiinni ja alkanut imeä, ei välttämättä ole liian myöhäistä toimia.

– Borrelioosin tarttumiseen menee vähän pidempi aika, koska borreliabakteeri on puutiaisen suolistossa, ja punkki purskuttelee verta edestakaisin siinä ruokaillessaan.

– TBE- eli puutiaisaivokuumevirus taas on puutiaisen sylkirauhasessa ja tarttuu siinä vaiheessa, kun se (puutiainen) tarttuu kiinni ja ruiskauttaa vähän puuduttavia ja veren hyytymistä estäviä aineita. Eli se tarttuu huomattavasti nopeammin, jos on tarttuakseen, Åhman kertoo.

Rokote ei estä punkkeja tarttumasta kiinni

Suomessa TBE-virusta kantaa vain noin 0,5–1,5 prosenttia punkeista vain tietyillä alueilla, kun taas borreliabakteeri löytyy noin 14–20 prosentilta punkeista.

Puutiaisaivokuumerokote suojaa nimensä mukaisesti vain puutiaisaivokuumetta vastaan. THL on ohjeistanut, millä alueilla vakituiset tai kesäasukkaat voivat saada kyseisen rokotteen kansallisen rokoteohjelman puitteissa.

– Rokote ei suojaa borreliaa vastaan, se ei suojaa punkkeja vastaan eikä se estä punkkien tarttumista, Åhman muistuttaa.

Milloin punkkiaika on pahimmillaan? Miksi punkkeja vaikuttaa olevan Suomessa yhä enemmän ja laajemmilla alueilla? Mikä on punkkien funktio luonnossa? Katso koko video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat