Punkkien levittämässä taudissa erikoinen piirre: Esiintyy hyvin pistemäisesti eri alueilla – tartuntoja voi olla vain jossain kaupunginosassa tai saaressa

Puutiaiaaivotulehdus, TBE, Kumlingen tauti, puutiaisaivokuume. Monta nimeä, mutta yksi ikävä sairaus.

Puutiaiset eli punkit levittävät puutiaisaivotulehduksen lisäksi myös borreliaa eli Lymen tautia. Asiantuntijan mukaan kaikkien ei tarvitse ottaa punkkirokotusta, vaikka punkkibussi marketin parkkipaikalla sattuisi olemaankin.

Rokotus suojaa puutiaisaivotulehdukselta. Borreliaan ei ole rokotusta.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, että punkin purema ei automaattisesti johda puutiaisaivotulehdukseen eikä borrelioosiin.

– Borrelia on aika yleinen sairaus. Tapauksia on vuosittain tuhansia. TBE-tapauksia on vuodessa 50-70, Puumalainen sanoo.

Hyvinkin pienillä alueilla

TBE:tä esiintyy Puumalaisen mukaan hyvinkin pistemäisesti eri alueilla Suomessa. Kyseessä voi olla joku kaupunginosa tai saari. Jopa yhden puiston jostain nurkasta voi löytyä tautia, kun taas muualla puistossa sitä ei ole.

Rokotusohjelma ohjataan tällaisille alueille, jos vuosien kuluessa sieltä löytyy enemmänkin tautitapauksia.

– Tällaisia alueita on Suomessa kymmenkunta. Riski on niin suuri, että yli kolmevuotiaiden kannattaa siellä rokotus ottaa.

Länsiväylä kertoi viime viikolla, että esimerkiksi Espoo ja etenkin sen saaristo nousivat tänä keväänä ensimmäistä kertaa alueeksi, jolla luonnossa paljon liikkuville suositellaan rokotetta puutiaisaivotulehdusta eli TBE:tä vastaan.

Suositus perustuu THL:n tekemään riskiarviointiin. Se koskee luonnossa erityisen paljon, yli neljän viikon ajan liikkuvaa henkilöä ja etenkin Espoon saariston aluetta ja siellä Isoa Lehtisaarta, Isoa Vasikkasaarta ja Lilla Herrötä.

Taneli Puumalainen kertaa, että hyvin paljon TBE:tä laajemmalle levinneeseen borreliaan ei ole rokotuksen suojaa.

Rokotteet ja lääkkeet eivät myöskään tehoa punkkeihin. Jos kesämökki sijaitsee TBE- riskialueella ja viettää paljon aikaa luonnossa, kannattaa rokote omalla kustannuksella ottaa.

– Suuri osa Suomesta on kuitenkin sellaista aluetta, jossa tautia ei esiinny, eikä rokottaminen ole perusteltua.

Vältä puutiaisia

Ylilääkäri muistuttaa, että borreliaa voidaan hoitaa antibiooteilla, mutta sitä ei voida ehkäistä lääkkeillä ennakkoon.

Puutiaisaivotulehdusta voidaan ehkäistä rokotteella, mutta sitä ei taas voi hoitaa jälkikäteen.

– Paras tapa ehkäistä tauteja on välttyä puutiaisilta, ylilääkäri sanoo.

Suojaavat vaatteet ja tarpeeksi hyvät kengät ja päivittäinen koko kehon punkkisyyni ovat paras tapa välttyä ja havaita punkit.

Joka purema ei tarkoita tautia

– Mikäli puutiainen on iholla tai se puree, se ei todellakaan tarkoita, että pitää lähteä hakemaan hoitoa tai diagnostista testiä.

Jos iholle tulee paria viikkoa myöhemmin punainen, leviävä läiskä, se saattaa olla merkki borreliasta. Silloin on ylilääkärin mukaan lähdettävä lääkäriin.

TBE eli puutiaisaivotulehdus voi olla jopa oireeton. Jos taudin punkista saa, ensioireena voi olla kuumetta ja yleistä sairauden tunnetta. Aivokuume voi johtaa neurologisiin häiriöihin.

Molemmista punkkisairauksista voi joutua kärsimään kuukausia pureman jälkeen. Borreliassa oireina ovat esimerkiksi nivelkivut ja neurologiset ongelmat. TBE:n saaneista noin kymmenelle prosentille jää jonkin asteisia pysyviä haittoja.

Punkki voi purra jo pakkasellakin, kuten alla olevasta videosta näkyy.

 

Lue myös:

    Uusimmat