Uutisaamussa vieraillut THL:n ylilääkäri Tuija Leino kertoi, keiden kannattaa hankkia punkkirokote eli TBE-rokote.
Punkkeja pelätään niiden levittämien tautien, etenkin borrelioosin ja puutiaisaivokuumeen, vuoksi. Jälkimmäinen on viruksen aiheuttama tauti, jota vastaan on olemassa rokote.
Niin sanottu punkkirokote eli TBE-rokote on maksuton tietyissä Suomen kunnissa vakituisesti asuville tai pitkäaikaisesti lomaileville. Vaikka punkkeja esiintyy ympäri maata, ei kaikkien ole tarpeellista rokotteesta maksaa.
– Pahimmillakin alueilla vain noin joka sadas punkki, ehkä 1–2 prosenttia, kantaa tätä virusta. Näillä lievemmillä alueilla se on vielä harvinaisempaa eli pitäisi saada aika paljon punkin puremia, että riski nousisi suuremmaksi. Mutta kyllä jotkut aina onnistuvat saamaan sen viruksen, THL:n ylilääkäri Tuija Leino sanoo.
Etenkin luonnossa erittäin paljon liikkuvien harkita rokotteesta maksamista. Innokkaiden sienestäjien ja marjastajien kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että lempinimestään huolimatta punkkirokote ei suojaa punkin puremalta tai punkkien yleisemmin levittämältä taudilta eli borrelioosilta.
– Borrelioosia on paljon enemmän punkeissa, jopa 20 prosentissa punkeista, ja hyvin laajasti Suomessa.
Luonnossa liikkuessaan kannattaa siis työntää pitkät housunlahkeet sukkiin ja käyttää vaaleita vaatteita, joista punkit on helpompi havaita. Päivittäinen punkkisyyni auttaa havaitsemaan iholle päässeet verenimijät. Yleensä punkki ei levitä borrelioosia ihmiseen heti ihoon kiinnityttyään vaan vie tunteja ennen kuin bakteeri kulkeutuu punkin suolistosta ihmiseen.
Yllä olevalla videolla Leino kertoo, mitä oireita tulee pitää silmällä, jos punkki pääsee puremaan.
Lue myös: Älä tee tätä virhettä, jos punkin pää jää ihoon
Rokotesarjaan kuuluu kolme annosta
Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana.
Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12.
Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä.
Puutiaisaivokuumeelta suojaavaan rokotesarjaan kuuluu kolme annosta. Jos tietää oleskelevansa tulevana kesänä riskialueella, ehtii ensimmäiset annokset vielä hakea.
– Periaatteessa kahden ensimmäisen rokoteannoksen välillä tarvitaan kuukausi eli alkaa mennä hiukan myöhäiseksi tänä kesänä. Mutta ne voi ottaa myös kahden viikon välein eli kyllä tässä vielä kerkeää ainakin ennen kovinta mökkikautta hakea ne rokotteet, Leino sanoo.
Kolmas annos tulisi ottaa 9–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta huolimatta kahden ensimmäisen rokotteen antovälistä. Rokotesarja ei suojaa puutiaisaivokuumeelta loppuelämää vaan seuraava tehoste suositellaan otettavaksi kolmen vuoden kuluttua, mikäli altistuminen TBE-virukselle jatkuu.
Suuren ja vähäisen riskin alueen välillä saattaa kulkea ainoastaan tie, jonka toisella puolella asukkaat ovat oikeutettuja ilmaisiin rokotuksiin ja toisella puolella eivät. Kolmen rokotteen jälkeiset tehosteannokset eivät kuitenkaan kuulu rokotusohjelmaan vaan ne on kustannettava itse asui riskialueella tai ei. Leinon mukaan kyseessä on vanha jäänne, jolla on hyvä tarkoitus.
– Tällä yritetään hiukan tasa-arvoa lisätä, että yhteiskunta tarjoaa näillä alueilla kolme rokotetta, mutta jatkossa pitää hakea itse niitä tehosteita.
Mitä haittavaikutuksia punkkirokotteesta voi olla? Entä voiko punkin purema itsessään olla vaarallinen? Katso koko haastattelu alla olevalta videolta.
7:44KATSO VIDEO: Kuka hyötyy punkkirokotteesta?