Säästyykö energiaa valoja sammuttamalla, ja mikä on kotitalouden pahin sähkösyöppö? Energiateollisuuden johtaja kertoi MTV Uutisten haastattelussa, mitkä vanhat energiansäästöneuvot eivät enää pidä paikkaansa ja mikä on paras kikka sähkön käytön vähentämiseksi.
Vuonna 1973 käynnistynyt öljykriisi nosti öljyn hinnan taivaisiin eri puolilla maailmaa, myös Suomessa. Kansalaisia kehotettiin säästämään energiaa muun muassa television tietoiskuilla ja mainoksilla.
Lue myös: Katso videolta miten hauskasti 70-luvulla patisteltiin säästämään sähköä – "Eihän meillä hätää ole"
1:20Muista säästä sähköä -tietoiskussa annettiin energiansäästövinkkejä.
MTV Uutiset sai käsiinsä 1970-luvulta peräisin olevan Muista säästää sähköä -tietoiskun, jossa suomalaisia patisteltiin sähkönsäästötalkoisiin vähän tavallista kevyemmällä otteella ja tuttujen näyttelijöiden kasvoilla.
Energiateollisuuden energiantuotantojohtaja Jari Kostama katsoi MTV:n pyynnöstä videon ja kertoi, onko vanhoille neuvoille käyttöä nykyisessä kriisissä.
Lue lisää: Näin öljykriisin aikainen valistus opetti suomalaisia säästämään energiaa – onko opeista enää mihinkään?
Neuvot valaistuksesta muuttuneet
Kostama kiinnitti huomiota heti pariin asiaan, jotka ovat vuosien saatossa muuttuneet.
– Valaistuksesta ei enää ole säästöjä saatavilla, kun ei ole enää hehkulamppuja käytössä laajasti, Kostama kommentoi.
Myös viihde-elektroniikka on ”aika hyvin hanskassa nykyään”.
Suurimpia sähkösyöppöjä ovat hänen mukaansa sen sijaan tällä hetkellä sähkösaunat, hellat, pyykinpesu-, pyykinkuivaus- ja astianpesukoneet.
Lue myös: Niinistö: Länsimaiden kestokykyä mitataan tulevana talvena: "Tilanne on jäinen, kylmää sotaakin ehkä kylmempi"
Öljyn osuus sähkön tuotannossa on Kostaman mukaan nykyään mitätön toisin kuin 70-luvun kriisin aikana.
– Se on nyt alle puoli prosenttia. 1970-luvulla elettiin öljyn valtakautta, mutta se päättyi öljykriiseihin.
Lue myös: Näin valtio kehottaa kansalaisia säästämään energiaa: Lyhyet suihkut, viileämmät huoneet, tartu kirjaan – "Vaikka tämä ei itseä kirpaisisi, on hyvä pitää huolta naapurista"
Aamu ja ilta ovat sähkön käytön ruuhka-aikaa
Milloin sähköjärjestelmä sitten on kaikkein kovimmalla koetuksella?
– Se on yleensä aamuhuipun aikaan, kun ihmiset heräävät ja tekevät aamutoimia ja teollisuus ja elinkeinoelämä pyörähtävät käyntiin, tai kun ihmiset tulevat kotiin, eli iltahuipun aikaan, Kostama selvittää.
– Jos näinä aikoina ei mentäisikään vaikkapa saunaan, ei pantaisi pyykinpesukonetta päälle, ei kuivattaisi pyykkiä, vaan siirrettäisiin toiseen aikaan, se auttaisi aika paljon.
Tärkeintä on kuitenkin kiinnittää huomiota lämmitykseen.
– Vanha peukalosääntö on, että jos pystyy yhdellä asteella viilentämään huoneistoa, viisi prosenttia säästyy energiaa. Se on yleispätevä ja hyvä sääntö.